به گزارش خبرنگار مهر، بافت تاریخی گرچه به هر حال به رد پایی از مرور زمان بر بدنه خود دارد اما بی توجهی ها در کنار گذشت زمان، همچون موریانه ای به جان کالبد آن افتاده و این بافت منحصر به فرد را در آستانه ویرانی کامل قرار داده است.
محله بازار یکی از قدیمی ترین بافت های تاریخی شهر ابرکوه محسوب می شود که آثار ارزشمندی همچون مسجد جامع و خانه روحی را در بر گرفته است.
روزگاری نه چندان دور این محله زیباترین محله ابرکوه بود.
جویهای آب روان در خانه باغهای این محله و درختان توت، انار و انجیری که شاخه های خود را در کوچه ها گسترانیده بودند حال و هوای دیگری به شهر می داد.
در کنار یکی از کوچه ها شعبه ای از آب یک قنات جاری بود و زنانی که در کنار جوی به کار شست و شوی ظروف، فرش و لباس می پرداختند اوقات فراغت خود را نیز به نحوی سپری می کردند.
اما امروز دیگر از آن محله چندان اثری به جا نمانده است و کسی اگر به چشم خود وضعیت حدود 30 سال پیش آن را ندیده باشد، باور نمی کند که این قسمت مرکزی شهر، همان محله بازار باشد.
این بافت به واسطه مرکزیت خود که به عنوان پل ارتباطی بین سایر محله ها عمل می کرده است، دارای ویژگی ها و شهرسازی منحصر به فردی است.
خیابان کشی های جدید و ساخت و سازهای نامتناسب در اطراف این بافت تاریخی، امروز آن را به شدت محدود کرده است و کارکردهای اصلی این بافت، از بین رفته است.
قابلیت تبدیل شدن به محلی با معضلات اجتماعی
آن چه در مورد این محله مایه نگرانی است آن است که با تخریب بیشتر این بافت که علیرغم مرکزیت آن، کمترین کنترل، احیاء و مرمتی در آن صورت صورت گرفته است، ضمن از بین رفتن بافت تاریخی، شاهد تبدیل این منطقه به یک محل نامناسب با معضلات اجتماعی باشیم .
جمعی از ساکنان این محله نیز در هنگام حضور خبرنگار مهر از وضعیت نابسامان این منطقه که در فاصله بسیار کمی از خیابانهای مرکزی شهر قرار دارد به اظهار نارضایتی پرداختند و از مسئولان خواستند که برای حل مشکلات این منطقه وارد عمل شوند.
بافت های تاریخی در واقع شناسنامه های هر شهر و دیار به شمار می روند اما امروز این شناسنامه ها، در بردارنده هویتی اصیل نیست.
بسیاری از خانه های قدیمی و تاریخی که معماری خیره کننده ای دارند، امروز به زباله دانی تبدیل شده اند.
بافت تاریخی باید یادآور تاریخ، آداب و رسوم گذشتگان، نحوه زندگی آنها و تلاش و کوشش مردان و زنانی باشد که در آن روزگاران از ساده ترین مصالح موجود برای خود خانه ساختند و در این خانه ها زیباترین معماری ها را هنرمندانه به نمایش گذاشتند.
اما امروز بافت تاریخی در ابرکوه آن هم در هسته مرکزی، بیشتر به زباله دانی، محل جمع آوری نخاله های ساختمانی، مجل اجتماع اراذل و اوباش و مامن معتادان تبدیل شده است.
بافت تاریخی ابرکوه نیز این روزها سخت چشم انتظار نگاه مسئولان متولی از شهرداری گرفته تا میراث فرهنگی است و مردم این شهر نیز هنوز امیدوار به احیای یادگار آبا و اجدادی خود هستند.
........................................
عکس و گزارش: رحیم میرعظیم
نظر شما