به گزارش خبرگزاری دکتر مؤید علویان گفت: ویروس هپاتیت C از خون یک فرد به خون فرد دیگر منتقل میشود ولی از طریق بغل کردن، بوسیدن، سرفه یا عطسه کردن، آب یا غذای مشترک منتقل نمیشود و در حاضر نیز حدود 200 هزار نفر در کشور به هپاتیت C مبتلا هستند که عمدهترین آنان، افراد دارای سابقه اعتیاد تزریقی و مابقی بیماران هموفیلی، تالاسمی و دیالیزی هستند.
وی افزود: بیشترین افراد مبتلا به ایدز نیز، معتادان تزریقی هستند و طبق آمارهای موجود در سایت وزارت بهداشت، در حال حاضر 23 هزار نفر در کشور HIV مثبت دارند که 40 درصد آنان، بهطور همزمان مبتلا به هپاتیت C نیز هستند.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) اظهار داشت: راههای انتقال هر دو بیماری هپاتیت C و HIV از طریق تزریق خون یا فرآوردههای خونی است و عمدهترین تفاوت آنها در میزان پایداری ویروس این بیماریها در محیط است؛ ماندگاری ویروس هپاتیت C در محیط بیشتر از HIV است، به همین جهت شیوع این بیماری در بین معتادان تزریقی بالاتر است.
علویان با بیان اینکه طی سالهای اخیر میزان بروز هپاتیتC و HIV در افراد معتاد تزریقی با اجرای برنامههای کاهش آسیب بسیار کاهش یافته است، تصریح کرد: در این برنامهها به معتادان آموزش داده میشود تا از سرنگ یکبار مصرف استفاده کنند و همچنین با تغییر اعتیادشان از تزریقی به خوراکی کمتر از سرنگ استفاده نمایند که در اینصورت اثر انتقال بیماریهای عفونی در آنان کمتر خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه هپاتیت C و HIV از جمله بیماریهای شایع در بین زندانیان معتاد است، گفت: آمارهای متفاوتی از شیوع هپاتیت C در معتادان تزریقی داخل زندان گزارش شده و لیکن کاهش شیوع این بیماری در زندانها، نشان دهنده اهتمام نظام سلامت در زندانها است چرا که طی سالهای اخیر برنامههای کاهش آسیب بطور جدی در زندانها پیگیری میشوند تا درصد ابتلا به این بیماری کاهش یابد.
علویان در توصیه به افراد مبتلا به این بیماریها بیان داشت: افراد مبتلا میبایست مراقبتهای بهداشتی را رعایت و از مسواک، تیغ و ناخنگیر شخصی استفاده کنند و همچنین در تماس جنسی حتما از وسایل پیشگیرانه نظیر کاندوم استفاده نمایند؛ در صورتی که دستورات بهداشتی رعایت شود، شانسی برای انتقال هپاتیت C بین افراد خانواده باقی نمیماند که البته نقش خود بیمار در پیشگیری از انتشار بیماری بسیار مهم است.
وی در پایان هشدار داد: مردم همواره باید مراقبتهای بهداشتی را رعایت کنند و به خصوص برای انجام خالکوبی، حجامت، تاتو کردن، سوراخ کردن گوش و خدمات پزشکی و دندانپزشکی از مراجعه به محلهای نامطمئن خودداری کنند.
نظر شما