به گزارش خبرنگار مهر، فرید مرادی از کارشناسان و صاحبنظران عرصه نشر و کتاب در مراسم اختتامیه سومین جشنواره «گفت» که عصر روز سهشنبه 20 دیماه در خانه هنرمندان برگزار شد، در سخنانی درباره داوود رمضانشیرازی مدیر نشر سنایی و از پیشکسوتان عرصه نشر گفت: اینکه جشنواره گفت تصمیم گرفته است از یکی از بزرگان عرصه نشر تجلیل و قدردانی کند حرکت ارزشمندی است که امیدوارم ادامه پیدا کند.
وی ادامه داد: صحبت از آقای شیرازی فقط صحبت از یک فرد نیست، بلکه صحبت از 63 سال پایداری در چاپ و نشر کتاب است. او کار خود در زمینه کتاب را از سال 1327 آغاز کرده و در خاطراتی که از خودش شنیده و یا خواندهام اینگونه آمده که وی کارش را ابتدا با خرید و فروش کتاب درسی و زمانی که کم سن و سال بوده، آغاز کرده است.
این کارشناس فرهنگی با اشاره به اینکه در آن سالها خرید و فروش کتاب زیر نظر ارگان خاصی نبوده است، بیان کرد: در همان دهه 20 ناشران مختلفی کتاب درسی چاپ میکردند و دانشآموزان هم در پایان هر سال کتابهای درسیشان را در جلوخان مسجد امام میفروختند. آقای شیرازی که یک روز برای خرید کتاب درسیاش به آنجا رفته بود، تصمیم میگیرد او هم وارد کار خرید و فروش کتاب درسی شود و به مرور یک اتاق کتاب درسی جمع میکند و وارد این حرفه میشود. او هم دیگر بساط کتاب پهن میکرده است و چه سختیهایی که در این مسیر و در زمستانهای سرد پشت سر گذاشته است.
مرادی افزود: آقای رمضانشیرازی در سال 1333 دیوان فخرالدین عراقی را با تصحیح زندهیاد سعید نفیسی در انتشارات سنایی منتشر میکند که یکی از بهترین تصحیحهای موجود از دیوان عراقی است. همچنین دیوان سنایی را با بهترین تصحیح منتشر کرده است. آشنایی و شراکت با هدایت ارشادی که یک نسخهشناس و کتابشناس بزرگ است، فصل جدیدی از کار شیرازی را رقم میزند.
وی همچنین اشاره کرد: تابستانها این دو نفر با سختی زیاد کتابها را به میدان تجریش برده و عصرها در آنجا بساط میکردند و روزها هم طیق روال معمول در ناصرخسرو بساط داشتهاند.
این فعال فرهنگی درباره دلایل تداوم فعالیت داوود رمضان شیرازی در عرصه نشر گفت: آقای شیرازی خط فکری و روش خاصی را برگزیده و تا امروز بر همان مدار مانده است، او همیشه در زمینه ادبیات کلاسیک فعالیت کرده و به ندرت غیر از این بوده است، او به جغرافیای محل کارش یعنی خیابان ناصر خسرو وفادار مانده است، او صبوری فوقالعادهای دارد و گاه 15 سال برای فروش هزار نسخه کتاب صبر کرده است، او حریص نبوده و سعی نکرده با تلاشهای غیرعادی به جایی برسد و زندگیاش را واقعاً از راه کتاب گذرانده است، هویت صنفی درجه اول دارد و 40 سال در خدمت اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بوده است.
مرادی اضافه کرد: او دو دوره رئیس اتحادیه بود که از بهترین دورههای فعالیت آن بوده که در همان سالها مسئولیت بخش ناشران داخلی نمایشگاه کتاب به دست صنف داده شد. همچنین معافیت مالیاتی کتابفروشها در همان دوره محقق شد. آقای رمضانشیرازی الگوی ناشران جوان است تا ببینند چگونه در حوزه کمرونق و با بازدهی سود اندک میتوان دوام آورد و سراغ حرفه دیگری نرفت.
وی با ذکر خاطرهای صحبتهایش را اینگونه به پایان رساند: «اشک مهتاب» مهدی سهیلی از جمله کتابهای موفق و پروفروش انتشارات سنایی بود که سهیلی تصمیم میگیرد آن را به ناشر دیگری بدهد، ولی شیرازی پولی برای دادن حقالتالیف این کتاب نداشته تا اینکه خانهاش را میفروشد و پولش را به سهیلی میدهد تا این کتاب را از دست ندهد و اینگونه فداکاریهایی برای حفظ یک عنوان کتاب بینظیر است.
در ادامه مراسم عبدالکریم جربزهدار، مدیر نشر اساطیر نیز در سخنانی گفت: خیلی خوشحالم جشنواره «گفت» زاده شده و رشدش شروع شده و امیدوارم هر روز بالندهتر شود. خوشحالم «گفت» از یک پیر فرزانه تجلیل می کند. تجلیل از یک ناشر که مرشد و مراد است، تجلیل از کتاب و تجلیل از کتاب تجلیل از دانش و فرزانگی است.
وی ادامه داد: در راه سلوک و دانش رفتن راه پرزحمت و توانفرسا و پر دستانداز است و استقامت نزدیک به 70 سال آقای شیرازی در عرصه نشر تنها دلیلش عشق است. کسی که عاشق شد از همه چیزش در ره عشق میگذرد. من از حدود سال 48 شاگرد وی بودهام و وجه تمایز او را عشق به کتاب و کارش میدانم و همچنین کارهایی که در کسوت پیر نشر کرده است. او بارها اختلافهای این عرصه را با ریشسفیدی حل کرده است و در حکمیتهایش تنها طرف حق و حقیقت را گرفته است و با وجود فشارهایی که بر او بوده، ولی باز هم از طرفداری حق دست نکشیده است.
جربزهدار در پایان گفت: خواهش من از مجمع «گفت» این است که برنامههای تجلیل از پیران نشر را ادامه دهند و من به رسم یادبود یک دوره کامل «روضةالصفا» را به آقای شیرازی تقدیم میکنم و امیدوارم سایه ایشان و دیگر پیران فرزانه نشر بر سر ما مستدام باشد.
نظر شما