به گزارش خبرنگار مهر، فلسفه شکلگیری کتاب بر اساس این تفکر است که بزهکاری پدیدهای است که در طول تاریخ حیات بشر ابعاد فردی و اجتماعی زندگی وی را تحت تأثیر قرار داده است.
ارتکاب جرم و نقض قوانین جامعه از یکسو افرادی را از مدار همزیستی مطلوب با جامعه خارج کرده و واکنش جامعه را در پی داشته است و از سوی دیگر فلسفه زندگی اجتماعی انسان (تأمین امنیت، رفاه و رفع نیازهای مشترک) را به چالش کشیده است. به همین دلیل پیشگیری از ارتکاب جرم همواره مورد توجه جوامع مختلف بوده و رویکردهای مختلفی برای نیل به این هدف اتخاذ شده است.
ارعاب، سزادهی، ناتوانسازی، حفاظت از آماج جرم، حذف موقعیتهای جرمزا و بالا بردن خطر ارتکاب جرم از جمله راهکارهای تجربه شده بشر در این زمینه است. با این همه، افزایش ارتکاب جرم نشاندهنده ناکارآمدی راهکارهای تجربه شده است. عدم توفیق رویکردهای کیفری و وضعی در پیشگیری از جرم و تلاش جرمشناسان، جامعهشناسان و روانشناسان در شناخت بهتر زمینههای ارتکاب جرم موجب شده تا رویکردی نوین با عنوان «پیشگیری رشدمدار» محور مطالعات و اقدامات پیشگیرانه سازمانهای بینالمللی، منطقهای و بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان قرار گیرد. در این رویکرد که گامی فراتر از پیشگیری از وقوع جرم بوده و به «پیشگیری از مجرمیت» میاندیشد، گرایش به ارتکاب جرم نه یک واقعه بلکه یک مسیر تلقی میشود که از دوران کودکی و نوجوانی آغاز میشود.
بخش اول در قالب چهار فصل، عوامل خطر گرایش اطفال و نوجوانان به بزهکاری را از دیدگاه رشدمدار تشریح کرده، این عوامل را در سطح فردی و نیز نهادهای اولیه تربیتی کودکان و نوجوانان یعنی خانواده، مدرسه، گروه همسالان و رسانهها مورد بررسی قرار میدهد. بخش دوم این پژوهش در قالب پنج فصل به بیان عوامل و اقدامات حمایتکننده در شرایط و زمینههای مختلف خطر میپردازد و قبل از بیان عوامل و اقدامات حمایتکننده اصول لازمالرعایه در طراحی و اجرای مداخلات پیشگیرانه را به منظور تبیین نحوه اجرای مداخلات پیشگیرانه رشدمدار تشریح میکند.
نظر شما