۱۲ بهمن ۱۳۹۰، ۱۴:۵۳

مهرانفر در گفتگو با مهر:

سینمای مستند نیازمند حمایت مالی و معنوی مسئولان است

سینمای مستند نیازمند حمایت مالی و معنوی مسئولان است

یک مستندساز گفت: اشتیاق به سینمای مستند در وجود هر فیلمساز حرفه‌ای نهادینه شده و اگر حمایت‌های مالی و معنوی مسئولان باشد سینمای مستند به درستی تعریف می‌شود.

فرهاد مهرانفر مستندساز که در سی امین جشنواره فیلم فجر با مستند " دیلمان بهشت نیاکان" حضور دارد، با بیان این مطلب ضمن مثبت ارزیابی کردن حضور فیلم مستند در این دوره از جشنواره فیلم فجر در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: خوشحالم که فیلم مستند جایگاه خودش را در این دوره از جشنواره فیلم فجر پیدا کرده است، چرا که نمی‌توان ضرورت حضور سینمای را در یک رویداد فرهنگی چون جشنواره فیلم فجر را نادیده گرفت.

این مستندساز اشاره کرد: اشتیاق به سینمای مستند در وجود هر فیلمساز حرفه‌ای نهادینه شده است و اگر حمایت‌های مالی و معنوی مسئولان باشد سینمای مستند به درستی تعریف می‌شود.

نمایش فیلم های مستند اعتبار جشنواره است 

وی در ادامه افزود: به اعتقاد من سینمای مستند بخشی از هویت فرهنگی و ملی است که فعالیت در این عرصه به نوعی این هویت فرهنگی را زنده نگه می دارد و از سوی دیگر بینش و آگاهی فیلمسازان نسبت به پدیده سینما نیز ارتقا می یابد. همچنین به نوعی این حضور اعتبار جشنواره را نیز در بردارد.

این مستندساز در ادامه به جایگاه سینمای مستند در سایر رویدادهای فرهنگی و هنری اشاره کرد و گفت: سینمای مستند جایگاه ارزنده‌ای در رویدادهای مهم فرهنگی دارد و اصولاً کشور پهناوری مانند ایران پتانسیل ساخت مستندهای شاخص درحوزه زیست محیطی را دارد، چرا که تنوع فرهنگی و وجود قومیت‌های مختلف در ایرن موجب می شود تا نقاط مختلف این سرزمین پهناور با آداب و فرهنگی که دارد ثبت و ضبط شود.

مهرانفر در ادامه افزود: ضرورت این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم دانش آموزان ما در مقطع دبیرستان و یا حتی دانشگاه شناخت جامع و کافی نسبت به سرزمین خود ندارند. البته این ضعفی است که نه تنها برای نسل امروز، بلکه نسل‌های پیشین هم اطلاعات درستی از داشته های فرهنگی و یا حتی زیست محیطی خود ندارند. با این اوصاف فکر می کنم این حضور هم به نفع مخاطب است و هم اعتبار جشنواره را اعتلا می دهد. در واقع این حضور فرصت ایده آلی است تا سینمای مستند پدیده های ناشناخته را به درستی به معرض نمایش بگذارد.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا حضور سینمای مستند در جشنواره فیلم فجر می تواند آشتی مخاطب با این نوع سینما را برقرار کند گفت: هر تجربه ای که مستمر م‌ شود رفته رفته جایگاه خودش را پیدا می کند. یک مثال ساده می زنم سالهای سال با مردم تمرین کردند تا بستن کمربند ایمنی را نهادینه کنند. در واقع این تجربه آنقدر تکرار شد که امروزه کسی را نمی‌بینیم بدون کمربند در سطح شهر تردد کنند.

دیدن سینمای مستند نیاز به فرهنگ سازی دارد

کارگردان مستند " دیلمان بهشت نیاکان" در ادامه افزود: پدیده سینمای مستند هم به همین شکل است. به این معنا که این نوع سینما تا زمانی که ترویج نشود وضع به همین منوال است و مخاطب خود را پیدا نمی کند و حال اینکه اگر این فرهنگ ترویج پیدا کند رفته رفته جایگاه خودش را پیدا و حفظ خواهد کرد. این تداوم فرهنگی باعث شده که در همه دنیا شبکه هایی مختص به سینمای مستند ایجاد شود و فیلم های مستندی که مخاطب گسترده دارند و هیچگاه تاریخ مصرف آنها تمام نمی شود را به نمایش می گذارند. بنابراین این تداوم فرهنگی در جهت فرهنگسازی برای دیده شدن فیلم مستند می تواند این خلا را پر کند. 

مهرانفر در ادامه با اشاره به ماهیت مستند "دیلمان بهشت نیاکان" گفت: این مستند اثری کلاسیک است که میراث فرهنگی، تاریخی و آداب و رسوم منطقه دیلمان در گیلان را به نمایش می گذارد. این منطقه به دلیل هم مرز بودن با کشورهای شمالی ایران مسیرعبور و مرور اقوام مختلف چون اقوام آریایی، آمارتاد و تات ها بوده است که از این دره وارد فلات مرکزی ایران می شدند.

وی در پایان افزود: حال اینکه دیلمان به دلیل داشتن هوای معتدل مدت های بسیاری از این اقوام دوران سخت زمستان را در این منطقه زندگی می کردند از همین رو بنیان خیلی از تمدن ها اولیه را در این سرزمین ریخته شد و من به عنوان مستندساز در این فیلم اطلاعات درستی را به طور نسبی از داشته های این سرزمین به مخاطب ارائه می دهم و مخاطب فرصت پیدا کند که نگاه عمیق تری به گوشه ای از این نقطه از سرزمین ایران داشته باشد.

کد خبر 1522555

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha