به گزارش خبرنگار مهر، از مسئول مربوطه لیست تعداد و میزان پیشرفت فیزیکی اجرای پروژه های مصوب سفر سوم رئیس جمهوری و هیئت دولت به شهرستان تازه تاسیس قدس را می خواهم و مسئول مربوطه نیز این فهرست را از طریق ایمیل برایم ارسال می کند.
مدت نه چندان طولانی منتظر بالا آمدن صفحه می مانم و بعد از آن نیز برای مدتی نه چندان کوتاه متعجب می مانم از تنها مصوبه سفر ریاست جمهوری به شهرستان قدس.
در این سفر تنها یک پروژه برای شهرستان 280 هزار نفری قدس مصوب شده است.
تنها مصوبه سفر رئیس جمهور به این شهرستان، احداث کتابخانه مرکزی شهر قدس است که سازمان مسکن و شهرسازی استان تهران مسئولیت اجرای آن را عهده دار بوده است.
شهرستان قدس در گذر تاریخ
قدس از شهرهای قدیمی استان تهران است که با مصوبه هیئت دولت طی دو سال گذشته به شهرستان تبدیل شد. این شهرستان تا پیش از تاسیس شهرداری در سال ۱۳۶۸ با نام قلعه حسن خان شناخته میشد، روستایی کوچک و قلعه مانند در حاشیه جنوب غربی تهران و همجواری شهرداری منطقه ۹ و ۱۸ بود که در یک جبهه آن کاووسیه و در جبهه غربی آن نیز سرخ حصار قرار داشت.
در سال ۱۳۶۸ قدس از رشد روستای قلعه حسن خان و ادغام آن با نقاط دیگری مانند سرخ حصار، کاووسیه و شهرک بهشتی (قدس) متولد شد. به واسطه وجود کارگاه ها و کارخانجات متعدد در کنار جاده قدیم و کنار راه آهن این منطقه به سرعت رشد کرد.
شهرستان قدس امروز میزبان جمعیت کثیری از مردمی است که بعضا به واسطه نزدیکی پایتخت و به منظور بهره گیری از مزایای نسبی اشتغال در این محدوده جغرافیایی ساکن شده اند.
70 درصد شهرستان قدس متعلق به صنایع است
70 درصد پهنه 114 کیلومتر مربعی شهرستان قدس را صنایع اشغال کرده است به نحوی که از این شهر به عنوان شهر " کارگر نشین" یاد می شود.
با احتساب این موضوع می توان به عمق مشکلات شهری که تنها 30 درصد آن تحت اشغال عرصه های متراکم بافت شهری است، پی برد. تراکم جمعیتی بالا در این شهرستان موضوعی مهم است که شهر را با چالش های عمیق مواجه کرده است.
ساماندهی و رفع نیاز این میزان جمعیت بی شک باید در راس امور قرار گیرد.
تعریف پروژه های فرهنگی ابزاری کارآمد و مناسب برای رونق و ارتقای فرهنگ جامعه شهری است. گرچه این ابزار فرهنگی کاربردی عمیق در ساختار شهری دارد و زمینه ساز سلامت فکری و روحی افکار عمومی نیز است اما به نظر می رسد در شهر مهاجر پذیر قدس که بیشتر ساکنین به دلیل اشتغال این شهر را برای زندگی انتخاب کرده اند، تعریف و اجرای پروژه های زیرساختی معنا و مفهوم عمیق تری داشته باشد.
البته توسعه فرهنگ و ایجاد اماکن عمومی می تواند چاره ساز بسیاری از مشکلات و معضلات شهری باشد اما در شهر 280 هزار نفری قدس که تا سال 1368 به عنوان " بزرگترین روستای کشور " شناخته شده بود، آنچنان کارساز نیست.
این عنوان باعث شد، فضای شهرنشینی شکل روستایی به خود گیرد و بر این اساس با گذشت زمان که توسعه و گسترش شهرنشنی را به دنبال داشت، معابر این شهرستان با جمعیت و نیاز شهری به عنوان دو مشخصه بارز " شهر قدس " دچار تناقض شد.
یکی از شهروندان شهرستان قدس در گفتگو با خبرنگار مهر به شرایط نا مطلوب شبکه های آب و فاضلاب این شهرستان اشاره کرد و گفت: از مشکلات بسیار بزرگی که اهالی با آن مواجه هستند، نامطلوب بودن شبکه های تامین آب ضرب همچنین شبکه های فاضلاب شهری است.
علی بهرمند افزود: وجود شن و ماسه در آب شرب باعاث نارضایتی مردم شده است.
وی به فقدان امکانات آموزشی در این شهرستان اشاره کرد و گفت: این شهرستان به لحاظ تامین این مهم در سطح بسیار پایینی قرار دارد بطوریکه هنوز مدرسه های شهر قدس در دوشیفت با ازدحام جمعیت بالای دانش آموز فعالیت می کند که این موضوع تاثیر بسزایی در کاهش کیفیت آموزش دارد.
عدم وجود شرایط مطلوب شبکه های آب و فاضلاب بزرگترین مشکلی است که ساکنین با آن مواجه هستند این درحالیست که قرار است پروژه عظیم 60 میلیارد تومانی اجرای طرح فاضلاب در این شهرستان کلید بخورد.
اما در حال حاضر در این شهرستان آبرسانی و تامین آب شرب با مشکل روبرو است.
مشکلات بسیار زیاد است. شهرستان 114 کیلومتر مربعی قدس که امروز 280 هزار نفر از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده از ابتدایی ترین و حیاتی ترین امکانات که آب شرب و محیطی سالم است محروم مانده است و به قول یکی از شهروندان آیا " شهر قدس " فقط یک کتابخانه کم داشت؟!
نظر شما