به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب به بررسی تطبیقی آرای «ژاک دریدا» فیلسوف فرانسوی و «محیالدین ابن عربی» عارف مسلمان اندلسی میپردازد.
دریدا فیلسوفی یهودی و فرانسوی است و ابن عربی فیلسوفی اندلسی و مسلمان. یکی متعلق به قرن بیستم است و دیگری متعلق به قرن 13. دریدا شاگرد منتقد هایدگر و هم آواز با فوکو است و ابن عربی شاگرد شیوخ اندلسی و مقدم بر مولانا.
دریدا را به ساختارشکنی میشناسند؛ یک فیلسوف معاصر او گفته است «من نمیدانم منظور دریدا از این کلمه چیست؟ و اگر از خود دریدا در احوال گوناگون چنین پرسشی میشد، شاید پاسخهایی بس متفاوت به آن میداد».
سعی دریدا این بود که خواننده خویش را به متن و موقف نویسنده متن آشنا کند. این کوشش دریدا را شاید بتوان در متنی که نویسنده خود مدعی است که نگارنده متن است، دریافت اما ابن عربی میگوید متن از او نیست بلکه از دیگری است و این همان ماجرایی است که در حوزه دین به نام وحی می شناسند.
مترجم کتاب می نویسد: مشخص است که ابن عربی با دریدا در یک سلک نمیگنجند و هزاران سال نوری از هم فاصله دارند اما هر دو در بیان عقاید خویش دچار حالتی گشتند که بسیار به هم شبیه است و در وصف این حالت، چنان تعابیری به کار بردهاند که هر یک یادآور دیگری است.
این کتاب متشکل از چهار فصل است: فصل اول؛ قید عقل مخالفت صوفیانه / ساختارشکنانه با عقلانیت، فصل دوم؛ لذات حیرت نظریه دریدا و ابن عربی درباره حیرت و سردرگمی، فصل سوم؛ فرزانگان کتاب معنای ابدیت در هرمنوتیک صوفیانه و مکتب ساختارشکنی، فصل چهارم؛ چشیدن طعم سرّ و و ژرفنایی سرّ از نظر ابن عربی و دریدا.
کتاب در بخش خاتمه نیز نگاهی به آرای مویس بلانشو، میشل فوکو و والتر بنیامین انداخته و مباحث مربوطه را بررسی کرده است.
نکته دیگر درباره کتاب «تصوف و ساختارشکنی» مقدمهای است که یان الموند نویسنده کتاب بر ترجمه حاضر نوشته و در ابتدای اثر درج شده است.
کتاب 252 صفحهای «تصوف و ساختارشکنی» در 1600 نسخه و با بهای 6500 تومان از سوی انتشارات کتاب پارسه منتشر و روانه بازار شده است.
نظر شما