بهمن کشاورز که در کارنامه خود 6 سال ریاست اتحادیه سراسری وکلای ایران را بر عهده دارد با 30 سال سابقه وکالت در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد مقایسه وکالت در دوران پهلوی و جمهوری اسلامی به بیان نکاتی پرداخت که در ادامه میآید:
- در دوران پهلوی تعداد وکلا بسیار کم بود و مردم به سختی می توانستند وکیلی را برای پرونده های خود پیدا کنند ولی امروز شاهد افزایش وکلا هستیم.
- در دوران پهلوی هر وکیلی که دارای پروانه وکالت و شرط سابقه و سن و فاقد محکومیت انتظامی بود می توانست کاندیدای بالقوه هیئت مدیره کانون وکلا باشد ولی امروز این شرایط بسیار سخت تر شده است تا افراد با صلاحیتی سکاندار هیئت مدیره شوند.
- تا سال 57 تنها وکلای نظامی می تواستند وکالت نظامیان را بر عهده بگیرند ولی امروز هر وکیلی می تواند وکالت یک نظامی را بر عهده بگیرد.
- در گذشته وکیل می توانست در مرحله تحقیق در دادسرا بدون محدودیت حضو داشته باشد اما امروز بازپرس و دادیار می توانند از حضور وکیل جلوگیری کنند.
- در گذشته وکلا بیمه اجباری و بازنشستگی نداشتند ولی امروز تمامی وکلا بیمه بوده و می توانند بازنشسته شوند.
- در گذشته روابط قضات و وکلا مبتنی بر احترام متقابل بود ولی امروز این احترام کمتر شده که شاید دلیل آن تغییر الگوی رفتاری نسل جدید باشد که بر رفتار وکلا و قضات جوان هم تاثیر داشته است.
- از سال 1332 به بعد استقلال وکلا تا حد زیادی تامین شد و دولت علاقه زیادی بر دخالت در این استقلال نداشت ولی از سال 1376 به بعد استقلال وکلا محدود شد و قوه قضائیه و در برخی موارد دولت هم در امور عادی وکالت دخالت کردند که نمونه آن تصویب ماده 187 است که بر اساس آن قوه قضائیه در خارج از چهارچوب کانونهای وکلا مجوز وکالت صادر کرد.
- در گذشته هجمه رسانه ای و سینمایی بر جامعه وکالت نبود ولی امروز شاهد آن هستیم که رسانه و سینما و تلویزیون جایگاه وکیل را کاهش داده و متزلزل کرده اند.
- در گذشته ورود به وکالت مستلزم کنکور نبود ولی امروز به واسطه افزایش دانشکده ها و تعداد متقاضیان کنکور وکالت برگزار می شود.
این وکیل دادگستری اظهار داشت: هر چند که جایگاه وکالت در این چند دهه تغییراتی زیادی داشته است ولی با تمامی نقاظ ضعف و قوت جایگاه وکیل تثبیت شده ولی استقلال وکلا هنوز تثبیت نشده است.
نظر شما