به گزارش خبرنگار مهر، طی چند سال گذشته، اقدامات بسیاری در رابطه با تامین مرغ مورد نیاز بازار انجام شده است و دیگر کمتر از نوسانات قیمت مرغ در بازار صحبت به میان میآید، اما بازار تخممرغ هر از چند گاهی دچار نوسان میشود و با افزایش قیمت، مردم را دچار مشکل میکند.
در واقع، برنامهریزیهای گستردهای برای تامین مرغ و تخممرغ مورد نیاز بازار از سوی مسئولان دو وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی طی سالهای گذشته صورت گرفته تا بتوان، کمتر شاهد نوسانات قیمت این دو کالای اساسی در بازار بود.
در این میان، البته تولیدکنندگان بسیاری هم هستند که تقاضای راهاندازی واحدهای تولیدی را دارند و نیازمند کمک دولت برای دریافت تسهیلات هستند تا واحد خود را راهاندازی کنند.
به هرحال، سیاست دولت مبنی بر این است که در زمینه تولید مرغ و تخممرغ، کشور به خودکفایی دست یابد و بتواند حتی نیاز بازارهای منطقه را نیز تامین کند، بر این اساس حتی در ماههای گذشته، دولت مشوقهای صادراتی را برای مرغ مازاد تولیدی کشور در نظر گرفت و این امر، سبب تشویق تولیدکنندگان شد.
حسین مدرسخیابانی، قائممقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در زمینه حمایت از وزارتخانه از تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ در کشور گفت: هم اکنون دولت برنامههای متعددی را برای حمایت از تولید داخلی مرغ در کشور تدارک دیده است و از تولید این محصول در کشور استقبال میکند؛ این در حالی است که بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، هم اکنون کشور موجودی مناسبی از مرغ گرم دارد که در حال توزیع در بازار است.
وی در گفتگو با مهر از آغاز عرضه مرغ گرم در کشور در روزهای گذشته خبرداد و افزود: بر این اساس، شرکت پشتیبانی امور دام و دو مباشر دیگر، موجودی قابل قبول مرغ دارند و بر این اساس، از حدود یک هفته قبل، طرح توزیع مرغ منجمد از طریق شرکت پشتیبانی امور دام کلید زده شده است؛ اما خوشبختانه به دلیل آرامشی که در بازار مرغ وجود دارد، مردم ترجیح میدهند که گوشت گرم مصرف کنند؛ بنابراین بازار برای توزیع مرغ منجمد، کشش زیادی نداشته است.
مدرسخیابانی افزود: سهمیهبندی برای توزیع مرغ منجمد به استانها ابلاغ شده و این آمادگی وجود دارد تا هر استانی که احساس میکند قیمت مرغ گرم در بازار آن بالا رفته است، از موجودیهای مرغ منجمد که تماما از طریق تولید داخلی صورت گرفته است، استفاده کند.
وی اظهار داشت: قیمت مرغ نیز هم اکنون مناسب است.
در این میان تولیدکنندگان نیز به درخواست دولت پاسخ مثبت داده و تلاش دارند که تولیدات خود را بالا برند، برخیها نیز نیازمند دریافت بودجههایی هستند که بتوانند زمینه را برای بهسازی و نوسازی خود تامین کنند، اما متاسفانه همواره مباحثی همچون تامین مالی، آنها را در یاریرسانی به دولت ناکام میگذارد.
مدرسخیابانی در این رابطه میگوید: اجرای قانون هدفمندی یارانهها، اتفاق مبارکی را در عرصه مرغداری کشور به ارمغان آورد و آن، تطبیق صنعت مرغداری با شرایط هدفمندی یارانهها و افزایش قیمت حاملهای انرژی بود.
وی اظهار داشت: مرغداریها افزایش هزینههای خود در ضریب تبدیل انرژی را کاهش داده و با بهینهسازی تلفات، در راستای ارتقای بهرهوری گام برداشتهاند، در این راستا دولت نیز از آنها برای بهینه سازی خود و تجهیزات مرغداری، حمایت میکند.
مدرسخیابانی گفت: در سنوات اخیر و سال 90، آمارهای وزارت جهاد کشاورزی نشانگر این است که بالغ بر 90 میلیون قطعه جوجهریزی صورت گرفته است که حدود 150 تا 160 هزار تن گوشت مرغ تولید میشود. بر این اساس، حتی نیاز مازاد شب عید را نیز جواب میدهد.
در عین حال، داریوش توکلی نیز میگوید: تولیدکنندگان خواستار همراهی با برنامههای دولت هستند، اما وزارت جهاد کشاورزی باید بیش از گذشته به خصوص در شرایط اجرای قانون هدفمندی یارانهها و زمزمههای اجرای فاز دوم آن، همراه و یار دولت باشد.
وی افزود: هم اکنون برخی مجتمعهای تولیدکننده مرغ با مشکلات مربوط به دریافت تسهیلات بازسازی و نوسازی مواجه هستند، در حالیکه اگر این تسهیلات در اختیار آنها قرار گیرد، به خوبی میتوانند تولید مناسب را انجام دهند. در حالیکه هم اکنون برخی از مجتمعها به دلیل عدم پرداخت تسهیلات وعده داده شده، با کاهش تولید مواجه بودهاند.
توکلی افزود: متاسفانه برخی بانکها در ارایه تسهیلات به واحدهای تولیدکننده از دستورات مقاماتی همچون رئیسجمهور سر باز میزنند و تسهیلات مصوب در جلسات هیات دولت را پرداخت نمیکنند؛ در حالیکه در صورت اختصاص تسهیلات تولید مرغ و تخممرغ این مجتمع میتواند نیاز بازار را تامین کند.
این تولیدکننده مرغ گفت: در سال 86 مصوب شد سه میلیارد تومان تسهیلات در اختیار ما قرار دهند با وجود دستور مستقیم رییسجمهور به مدیرعامل بانک کشاورزی بعد از گذشت چهار سال هنوز این وام به ما تعلق نگرفته است. ما حتی یک میلیون و 500 هزار تومان هزینه طرح بانک را برای دریافت تسهیلات پرداخت کردهایم؛ اما مدیرعامل بانک کشاورزی باوجود وعده پرداخت این تسهیلات آن را به ما نداده است.
مدیرعامل یکی از بزرگترین مجتمعهای کشت و صنعت کشور درباره بازارهای صادراتی نیز خاطرنشان کرد: مجتمع کشت و صنعت زیاران به کشور عراق نزدیک است؛ به طوری که میتوان مرغ، تخممرغ و قارچ را به عراق صادر کرد. ضمن اینکه در شرایطی که دولت شعار اشتغالزایی میدهد، این مجتمع تا قبل از بروز بحران، 350 نفر کارگر به صورت مستقیم داشته است.
وی ادامه داد: براساس قانون هدفمندسازی یارانهها 30 درصد از درآمد حاصل از این قانون باید به تولید اختصاص مییافت که این امر از سوی وزارت جهاد کشاورزی محقق نشده است. در حالیکه قبل از هدفمندسازی یارانهها هزینه گاز حدود 300 تا400 هزار تومان برای این مجتمع پرداخت میشد که اکنون این رقم به حدود پنج میلیون تومان در ماه و در سال حدود 50 میلیون تومان افزایش یافته است.
به هرحال، هم اکنون زمینههای مساعدی از سوی تولیدکنندگان فراهم شده است که باید دولت به خصوص متولی تولید یعنی وزارت جهاد کشاورزی با ارایه تسهیلات به بخشهای مختلف تولیدی، زمینهای را برای تامین نیاز داخلی و صادرات فراهم کند و اجازه ندهد که در ماههای آینده، بازار با نوساناتی مواجه شود.
در عین حال، تولیدکنندگان نیز از دولت انتظار دارند تا با ارایه تسهیلات مناسب برای بازسازی صنایعشان، زمینه را برای ورود به فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانهها فراهم کند.
نظر شما