احمد شاکری، نویسنده و منتقد ادبی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ادبیات داستانی ما در تاریخچه خود به دو دوره مجزا از هم تقسیم شده است و ما در دورهای هستیم که به آن ادبیات داستانی پس از انقلاب گفته میشود. یکی از مهمترین ژانرهای این دوره موضوع انقلاب اسلامی است و البته جنگ و وقایع بعد از آن هم در شکلگیری این ادبیات نقش مهمی داشته است.
وی ادامه داد: بنابراین در دوره جدید و برای رسیدن به گونه ادبیای که خاص انقلاب است، باید هم به وقایع تاریخی انقلاب توجه داشت و هم به بنمایههای ادبی و فکریای که ادبیات انقلاب را شکل میدهد، باید نگاه داشت. البته چون ادبیات داستانی ما در دوره گذشته وابستگی فکری عمیقی به تفکرات و اندیشههای غربی و شرقی داشت، مقاومتهایی در برابر این گونه جدید وجود دارد.
وی با بیان این که جشنواره داستان انقلاب یک وجهه خاص از ادبیات انقلابی را تحت پوشش قرار داده، اظهار داشت:جشنواره داستان انقلاب تنها روی یک موضوع متمرکز است و آن هم فقط موضوع انقلاب سال 57 است، اما باید توجه داشت که انقلاب اسلامی وجوه دیگری هم دارد که چه بسا بسیار عمیقتر از خود انقلاب است؛ برای مثال انقلابی که در عرصه علمی، اقتصادی و ... داشتهایم.
نویسنده رمان «عریان در برابر باد» در ادامه افزود: اگر با این ایده نگاه کنیم متوجه میشویم که انقلاب ما فقط محدود به سال 57 نیست و برگزارکنندگان جشنواره داستان انقلاب باید توجه کنند که این جشنواره فقط مصادره به آن زمان نشود. انقلاب همچنان زنده است و دارد نفس میکشد.
وی ضمن بیان این نکته که برگزاری جشنواره داستان انقلاب میتواند به ادبیات داستانی پس از انقلاب کمک کند، گفت:عموماً جشنوارهها یک بخش سخت افزاری دارند که برگزاری جشنواره، جوایز و ... را شامل میشود و یک بخش نرم افزاری که از همه مهمتر است و ادبیات داستانی ما به آن احتیاج مبرمی دارد و آن هم تفکر است.
شاکری همچنین افزود: من فکر میکنم جشنواره داستان انقلاب نیازمند یک مغز متفکر است. یعنی باید یک اتاق فکر داشته باشد که قسمتی از این جنبه فکری را نقادان، داوران، نویسندگان مقالات و ... شکل دهند.
این نویسنده با بیان این که در چند دوره برگزاری این جشنواره آثار خوبی خلق شدهاند، اضافه کرد: البته این کافی نیست و به نظر من خیلی از آثاری هم که خروجی جشنواره بوده اند، اصلا در حد و اندازههای جایزه گرفتن نبودهاند و باید یک بازنگری روی آنها صورت بگیرد.
وی در پایان گفت: بخشهایی باید به این جشنواره اضافه شوند. یکی از این بخشها که خلا آن احساس میشود بخش مقالات است؛ چون جشنواره داستان انقلاب بدون پشتوانه نظریهپردازی قدرت لازم برای تاثیرگذاری نخواهد داشت. بخش نقد هم جایش خالی است؛ البته نقد مبتنی بر اندیشههای هویتی انقلاب. نقدی که مبتنی بر تفکرات اندیشمندان انقلابی خودمان مانند امام خمینی، شهید مطهری باش و نه نقد ترجمهای غربی.
نظر شما