محمود ملاباشی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: وجود یک دفتر آبرومند علمی و کاربردی به عنوان دفتر مشاوره ضرورت یک دانشگاه است، مرکزی که بتواند به محض بروز یک مخاطره یا موضوع خاص، به رئیس دانشگاه درباره چرایی و علتها پاسخ و مشاوره دهد.
ملاباشی عنوان کرد: گزارشها نشان می دهد 20 درصد از دانشجویان ورودی امسال دارای مشکلاتی هستند و این وظیفه مسلم مراکز مشاوره است که حل مشکل آنها را رصد و پیگیری کند.
وی تصریح کرد: غرور دانشجو به او اجازه نمی دهد به مشاور مراجعه کند و این وظیفه مشاوران دانشگاه هاست که به دنبال دانشجو بروند و از هر طریق ممکن ارتباط و تعامل خود را با آنان برقرار کنند.
رئیس سازمان امور دانشجویان و معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به نگاه ویژه وزیر علوم به مراکز مشاوره و راه اندازی 27 مرکز مشاوره در دولتهای نهم و دهم تا به امروز، تصریح کرد: دفتری موفق است که دانشجو با اشتیاق خود را در هنگام بروز مشکل به آن محل برساند و مشتاق به برقراری ارتباط برای حل آن مشکل باشد.
ملاباشی به تعامل و ارتباط معاونتهای فرهنگی و دانشجویی در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: با توجه به این ارتباط ذاتی، لازم است شورای هماهنگی فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی در دانشگاه ها تشکیل شود، بخشنامه این شورا ابلاغ شده اما نیاز به پیگیری هر دو معاونت دارد زیرا بسیاری از فعالیتهای آنها مشترک است و باید در جریان امور هم باشند.
نظر شما