به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدرضا امیدظهور در مورد مزایای طب فیزیکی و پیشرفتهای این رشته پزشکی که اغلب مردم از آنها بی اطلاع هستند، گفت: طب فیزیکی رشته ای است که از مدالیته های مختلف مانند سرما و گرما برای درمان بیماریها کمک می گیرد. در واقع این طب ترکیب روشهای رایج درمانی با مدالیته های مختلف فیزیکی است و در رویکرد آن افزایش کیفیت زندگی و بهبود عملکرد فرد قراردارد.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی افزود: در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم با افزایش آمار معلولان توانبخشی نیز به طب فیزیکی اضافه شد. در طب فیزیکی تلاش می شود سطح زندگی یک معلول با وجود نقصهایی که دارد بالا برده شود. این کار با استفاده حداکثری از آن میزان عصب و عضله ای که در عضو قطع شده یک بیمار مانده و یا با ساخت یک اندام مصنوعی انجام می شود.
مدیر گروه بیومکانیکال مرکز علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: در طب فیزیکی پیشگیری مبحث مهمی است و جایگاه ویژه ای دارد. ساختمان بدن آسیب پذیر است و اگر در راستای مناسب به آن فشار وارد نشود یا قوسهای طبیعی کم یا زیاد شود فشارها بیشتر می شود و عوارض زیادی برای فرد دارد. به طور مثال زانوی پرانتزی یکی از بیماریهای شایع در میان کودکان است و یا بچه هایی که پای آنها به سمت داخل انحراف دارد و یا روی پنجه پا راه می روند. اگراین انحرافات در کودکی تشخیص داده شوند با درمانهای ارتوتیک و یا حرکات اصلاحی قابل درمان هستند اما اگر این مشکلات با بچه ها بماند و آنها بزرگ شوند به احتمال زیاد به عمل جراحی نیاز پیدا می کنند.
رئیس مرکز جامع توانبخشی امید گفت: مورد دیگر گودی کمر است که اگر در کودکی تشخیص داده شود مانع از عوارضی مانند دیسک کمر یا سرخوردگی مهره ها می شود. در والدین نیز به همین صورت است. مشکلاتی مانند گودی کمر، قوز یا کمر درد عموما ریشه استخوانی ندارند و اگر زود تشخیص داده شوند می توان آنها را با درمان های فیزیکی و ورزش های اصلاحی درمان کرد. انحرافات بزرگ در ستون فقرات واضح است و مطمئنا افراد برای درمان آن اقدام می کنند اما برخی انحرافات در ستون فقرات وجود دارد که در نگاه اول قابل تشخیص نیستند. رویکرد جدید طب فیزیکی در دنیا نیز این است که این انحرافات را تشخیص داده و درمان کند تا مانع از عوارض بعدی شود.
وی افزود: سیستمهای جدیدی برای ارزیابی انحرافات مختلف مفاصل از کف پا تا ستون فقرات وجود دارد که راستای درست قرار گیری مفصل را چک می کند و انحرافات را نشان می دهد. این سیستمها در کشور ما در مرکز توانبخشی امید نیز وجود دارد. ما با این اطلاعات حرکت می کنیم. در برخی مواقع تنها ورزشهای اصلاحی به بیمار داده می شود و گاهی هم مداخلات ارتوتیک صورت می گیرد. فناوری ما را در این زمینه هم راهنمایی می کند. در گذشته برای ساخت بریس های مورد نیاز ستون فقرات باید با قالبهای گچی بدن بیمار اندازه گیری می شد اما اکنون اسکنرهایی ساخته شده که با نور سفید یا لیزر کار می کنند. این اسکنر دور بیمار حرکت می کند و حجم بریس مورد نیاز را اندازه می گیرد. البته به دلیل اثرات جانبی که لیزر بر روی چشم دارد استفاده از اسکنر نور سفید ترجیح داده می شود.
امیدظهور گفت: ارزیابی دقیق مشکلات اسکلتی کودکان و تشخیص و درمان به موقع آنها مهمترین موضوع برای ما است اما در کنار این موضوع به والدین هم توجه ویژه ای داریم و تلاش می کنیم با تشخیص به موقع ناراحتیهای آنها از عوارض بعدی جلوگیری کنیم. ساخت اندامهای مصنوعی با کمک اسکنر و ارزیابی و ساخت وسیله حرکات اصلاحی، همچنین ساخت ارترهای مختلف برای بیماران فلج اطفال قدیمی از دیگر اقدامات ما در این مرکز است.
وی ادامه داد: اقدام دیگر ما ساخت کفی، کفش و صندلهای طبی برای افراد است. متاسفانه این روزها در فروشگاهها و حتی داروخانه ها کفشهایی به عنوان کفش یا صندل طبی به فروش می رسد که اصلا طبی نیستند و تنها کفشهای راحتی هستند. کفش طبی برای هر فرد مانند عینک است. در واقع یک نمونه کفش را نمی توان برای همه به عنوان کفش طبی به کار برد. همانطور که عینک افراد مختلف با هم متفاوت است و کسی نمی تواند عینک دیگری را به چشم بزند. ما در مرکز جامع توانبخشی امید برای افرادی که مشکلات اسکلتی دارند، افرادی که بیماری دیابت دارند و در معرض خطر زخم پا هستند، خانمهای باردار و همچنین ورزشکاران کفش یا کفی های طبی می سازیم تا از دردها و مشکلات مزمنی که ممکن است به آن دچار شوند جلوگیری گردد.
امیدظهور افزود: اگر ما به پیشگیری بیشتر از درمان توجه کنیم مطمئنا می توانیم تا حدود زیادی از هزینه های سربار درمان بکاهیم. به ویژه این موضوع زمانی خود را بیشتر نشان می دهد که می بینیم درصد بیماریهای اسکلتی عضلانی یا از کار افتادگی در کشور ما بالاتر از سایر کشورهاست. البته باید به این مسئله هم توجه داشت که اقدامات پیشگیرانه لزوما مانع از بروز آسیبها و عوارض بعدی نمی شود. یعنی افرادی هم هستند که با وجود همه اقدامات پیشگیرانه باز هم دچار کمر درد یا دیسک کمر و مشکلات دیگر می شوند اما درصد بروز آسیب در این افراد کمتر است و همچنین باعث کاهش میزان جراحیها می شود.
نظر شما