به گزارش خبرنگار مهر، یافتن شغلی با حداقل شرایط برای جوانان تقریبا روز به روز غیر ممکن تر می شود و چه بسا بسیاری از اقشار جویای کار این خطه نیز با نازل ترین کارها و کم ترین دستمزد روزگار می گذرانند.
در این آشفته بازار بیکاری هر یک از مسئولین توپ را به میدان دیگری پرتاب می کند و با این وضعیت جوانان مستعد استان هر یک عمر و اندک سرمایه خویش را بر می دارند و به مرزهای دیگر پناه می برند اما به راستی چه کسی قرار است جوابگوی بیکاری در استان باشد.
خواب متولیان ایجاد اشتغال خراسان رضوی، ادامه دار است
طی سالهای اخیر یکی از بحث های داغ و مهم جوانان این استان مهاجرت به استرالیا و ترکیه است و دراین بین این دو کشور از آب گل آلود در حال ماهی گرفتن هستند و به نوعی خود را داعیه دار ایجاد اشتغال برای اتباع خارجی معرفی می کنند.
اما انگار برای مسئولین این استان تفاوت چندانی ندارد زیرا روز به روز به روند مهاجرت جوان های استان به آن سوی آب ها افزوده شده و در طرف مقابل نیز بی تفاوتی متولیان ایجاد اشتغال استان نیز هر روز ادامه دارتر می شود.
بر اساس این گزارش، استرالیا به عنوان یک کشور مهاجرپذیر از دورترین نقاط دنیا با شعارها و ادعاهای فراوان مهاجران بسیاری را که اغلب جوانان فاقد شغل هستند را می پذیرد.
اما مهاجرت به استرالیا به صورت قاچاقی صورت می گیرد و ابتدا جوانان فریب خورده را راهی یکی از کشورهای مالزی و اندونزی کرده و بعد به وسیله کشتی به صورت قاچاق راهی استرالیا می شوند.
در این میان نگرانی تنها از رفتن جوانان خراسانی به استرالیا یا سایر کشورها نیست بلکه قاچاقی سفر کردن و خطرها و دام هایی که در این کشورها جوانان را در معرض تهدید قرار می دهد بیش از بیش ایجاد ترس و اضطراب می کند زیرا در این رابطه هراز چندگاهی خبرهای ناخوش از جوانان به گوش می رسد.
متاسفانه سفر به استرالیا، ترکیه و سایر کشورها با چند میلیون تومان به یکی از بحثهای داغ جوانان استان تبدیل شده و خیلی از جوانان آرزو می کنند تا پول خوبی در این کشورها به دست اورند اما روشن است که این مهاجرت خطرهای بسیار زیادی دارد و خانوده های هم با هزار دلهره همراه هستند.
جوانان با استعداد و پرتلاشی که تنها به دلیل نداشتن شغل به کارهای حداقلی در کشورهای بیگانه تن می دهند و زمانی که می بینند در آن جا به آنها بیش تر بها داده می شود به خارج از مرزها سفر می کنند.
هنگامی که پای صحبت بسیاری از متولیان امر می نشینی می گویند تبلیغات رسانه های بیگانه سبب گرایش جوان ها برای رفتن به آن سوی مرزها و پیدا کردن شغل می شود.
تحصیل در ایجاد شغل به افراد کمک نمی کند
یکی از جوانانی که چندی پیش در کارخانه ای مشغول به کار بوده در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: من با مدرک لیسانس در کارخانه ای کارگری می کردم و با اینکه حتی راضی به کار در ان کارخانه بودم اما بعد از مدتی من و سایر کارگرها را بدون هیچ بهانه ای و تنها به این دلیل که ما پولی برای پرداخت به کارگران نداریم از کار اخراج کردند.
جواد سلطانی افزود: انگار تحصیل قرار نیست در ایجاد شغل به افراد کمک کند، چهار سال در دانشگاه تلاش کردم و درس خواندم تا شغلی مناسب پیدا کنم اما شغل مناسب که پیدا نشد هیچ، از کارگری در کارخانه هم اخراج شدم.
وی تاکید کرد: چرا حقوق جوانان در این استان رعایت نمی شود اگر تحصیل قرار نیست راهگشای شغل و مهارت فرد باشد پس درس خواندن چه معنایی پیدا می کند.
سلطانی ادامه داد: مسئولین ظرفیت دانشگاه ها را بالا می برند اما لحظه ای به این فکر نمی کنند که سیل جوانان فارغ التحصیل قرار است چه کاره شوند.
خرج زندگی ام 6 ماه است که لنگ مانده
این جوان جویای کار با بیان اینکه 6 ماه است خرج زندگی ام لنگ مانده می گوید: روی نگاه کردن به صورت زن و بچه ام را ندارم چرا به فریاد من جوان نمی رسید، مگر من از زندگی جز یک کار حداقلی اما پایدار چه می خواهم.
وی با اشاره به سند چهارم توسعه و ایجاد اشتغال می گوید: راستش وقتی حرف از سند چهارم توسعه و ایجاد اشتغال می شود بیشتر به عمق وعده هایی که در حد حرف مانده اند پی می برم.
بر اساس این گزارش در حالی که ایجاد اشتغال در سند چهارم توسعه پیش بینی شده بود اما این روزها وقتی پای درد دل جوان هایی همچون جواد سلطانی می نشینی به نظر می رسد اهداف این سند چندان گره گشا نبوده است.
ایجاد اشتغال در سند چهارم توسعه تحقق نیافت
با این اوصاف باید به فکر تنظیم سندی دیگری بود زیرا این سند که نتوانست راهگشای مقابله با بیکاری در سطح کشور و به ویژه خراسان رضوی شود.
اجرای طرح بهسازی قراردادهای کار که به اعتقاد کارشناسان میتواند گامی به سمت دائمی شدن قراردادهای موقت باشد و همچنین راهاندازی دهکده ملی مهارت برای کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان از جمله مواردی هستند که هرچند در طول برنامه چهارم توسعه در بخش اشتغال کشور مطرح شدند اما هنوز تحقق نیافتهاند.
اما جالب تر این است که موضوع اتباع خارجی مسئله اصلی خراسان رضوی است و به نظر می رسد بعضی کارفرمایان از نیروی کار خارجی استفاده می کنند و از مهارت و توانایی کار جوانان این خطه غافل شده اند.
اتباغ افغانی فرصت کارگری را نیز از جوانان خراسانی می گیرند
شاید این امر وظیفه متولیان است تا با ایجاد قانون عدم استفاده از نیروی کار خارجی و یا افغانی حداقل فرصت شغل کارگری ساده را به جوانان این استان بدهند.
مدیرکل امور کار، تعاون و امور اجتماعی خراسان رضوی در رابطه با بیکاری در استان و مهاجرت جوانان به خارج از مرزها بیان کرد: جوانان استان اگر از همان ابتدا به فکر کار کم و پول زیاد نباشند به راحتی می توانند کارهای مختلفی را در سطح استان پیدا کنند اما مشکل از زمانی شروع می شود که همه دوست دارند پشت میز قرار بگیرند و دستور بدهند.
وی با بیان اینکه در سایر کشورها یک نفر دستور می دهد و سایر افراد کار می کنند، عنوان کرد: متاسفانه در ایران به ویژه در خراسان رضوی همه تمایل دارند پشت میز بنشینند و دستور بدهند و این جاست که کار مشکل می شود و بعد می گوئیم اصلا کار نیست.
لبافی تاکید کرد: مهاجرت جوانان نیز وضعیت را بحرانی تر می کند زیرا بسیاری از مهاجران در کشورهای دیگر اغلب به کارگری در رستوران و سایر کارهای خدماتی اقدام می کنند.
وی ادامه داد: چرا جوانان در آن کشورها توقع خود را تا سطح کارگری پایین می آورند اما در کشور خود توقعات آرمانی و پشت میز نشینی را دارند.
لبافی تاکید کرد: متاسفانه در این استان تعریف از کار تنها به پشت میز نشینی تعبیر می شود در حالی که بسیاری از شغل ها وجود دارد که نقش مهم تر و کلیدی تری از پشت میز نشستن دارد.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری خراسان رضوی در بهار 90، بر اساس مرکز آمار ایران 9.8 درصد است، گفت: یکی از دلایل اصلی بیکاری داشتن انتظار بالا جوانان از فعالیت و شغل مناسب است.
لبافی افزود: بیشتر جوانان استان گمان کنند که چون تحصیلات دارند نباید به هرکاری تن دهند در حالی که این امر شدنی نیست و اگر توقعات در این رابطه معقول و کافی باشد شغل و کار برای همه وجود دارد.
وی سپس با بیان اینکه متاسفانه در میان کارمندان نیز به نوعی بیکاری پنهان دیده می شود، اظهار کرد: برای مقابله با این موضوع و رفع مشکلات اشتغال و سرمایه گذاری ضرورت ایجاب می کند که نظام حقوق از وقت مزد به کارمزد تغییر کند.
بهترین راه مقابله با بیکاری ایجاد بنگاه های زود بازده اقتصادی است
مدیرکل امور کار، تعاون و امور اجتماعی خراسان رضوی بهترین راه مقابله با بیکاری را ایجاد بنگاه های زودبازده اقتصادی دانست.
وی افزود: با توجه به نرخ بیکاری در استان باید به بنگاههای اقتصادی زود بازده توجه شود که این امر نیازمند همکاری و همراهی تمامی دستگاههای اجرایی و بانکهای عامل است.
........................................................................
گزارش: مرضیه صاحبی
نظر شما