به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واشنگتن پست، از میان گنجینههای فراوانی که نازیها در جریان جنگ جهانی دوم از اروپا به سرقت بردند، میتوان به مجموعه کتابهای باروخ اسپینوزا اشاره کرد که هماکنون در «موزه اسپینوزا» در ریجنسبرگ هلند نگهداری میشوند.
این کتابها در کندوکاو جهانبینی این فیلسوف بزرگ هلندی نقش مهمی ایفا میکنند.
به تازگی «ایروین دی. یالوم» پروفسور بازنشسته در رشته روانکاوی دانشگاه استانفورد که سالها عمر خود را صرف تدریس و نوشتن در حیطه رواندرمانی اگزیستانسیالیسم کرده، آخرین رمانش به نام «مسأله اسپینوزا» را به رشته تحریر درآورده است.
در این اثر ادبی ـ فلسفی یالوم به معرفی این منطقگرای قرن 17 میپردازد که اساس روشنفکری را بنیان نهاد. این رمان همچنین حاوی تحلیلی از «آلفرد روزنبرگ» است که نظریات هیتلر در خصوص برتری نژادی را بیان کرد.
صفحات نخست کتاب، خواننده را به یکی از خیابانهای آمستردام سال 1656 میبرد که مرد جوانی در مسیر خلاف هموطنانش که به سوی کنیسه برای عبادت میروند، قدم میزند. وی در برههای به سر میبرد که پرسشهای اساسی جهانبینی خود را رودرروی اساتیدش مطرح کرده است؛ پرسشهایی که سنت دیرینه غرب را به چالش کشیدند و ایدههای نوینی را به منظور بازسازی آن پیشنهاد دادند.
در فصلهای بعد خواننده با جهشی زمانی به قرن 20 رهنمون میشود و زندگی آلفرد روزنبرگ نظریهپرداز آلمانی و یکی از اعضای فعال حزب نازی که فرضیه برتری نژاد آریایی را مطرح کرد، مشاهده میشود.
روزنبرگ در این کتاب عبارتی طولانی از شرح حال گوته را میخواند که در آن شاعر گرانقدر آلمانی از تاثیرپذیری و همچنین ناامیدیاش در خصوص اخلاقیات اسپینوزا میگوید.
نویسنده رمان همچنین چند اثر داستانی ـ فلسفی دیگر که خود وی «رمانهای آموزنده» مینامد، مانند «آنگاه که اسپینوزا گریست» و «لم دادن روی کاناپه» را به رشته تحریر درآورده است.
نظر شما