به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، حجم كل نزولات جوي و موازنه ورود و خروج آب درهر سال بطور متوسط 450 ميليارد متر مكعب برآورد شده كه با توجه به گفته بسياري از كارشناسان از اين ميزان حداكثر 150 ميليارد متر مكعب آن قابل مهار شدن است .
اين درحالي است تا كنون حدود 100 ميليارد متر مكعب نزولات جوي توسط سدها مهارو مورد بهره برداري قرار گرفته كه از اين ميزان نيز تنها از 40 ميليارد متر مكعب آن استفاده و مابقي هدر مي رود .
همچنين از كل آبهاي مهار شده پشت سدها حدود 85 درصد آن دربخش كشاورزي و مابقي در بخشهاي صنعتي ، خدمات و آب شرب شهري مورد استفاده قرارمي گيرد .
برآوردها نشان مي دهد سالانه 60 ميليارد متر مكعب آب در بخش كشاورزي بدليل آبياري غلط هدر و مورد استفاده قرار نمي گيرد ، بطوريكه از كل اراضي آبي كشاورزي كشوركه حدود 5/6ميليون هكتار است حدود 500 هزار هكتار آن تحت پوشش آبياري مدرن و مابقي با روش كهنه و سنتي آبياري مي شود.
با توجه به اينكه از سال 69 تا كنون فقط 416 هزار هكتار از زمينهاي كشاورزي تحت پوشش آبياري مدرن قرار گرفته و با توجه به روند كنوني حركت وزارت جهاد كشاورزي پيش بيني مي شود زمان طولاني براي افزايش راندمان آبياري دربخش كشاورزي لازم است .
در طول چند دهه گذشته تا كنون بيش از 100 سد مخزني بزرگ در كشور احداث شده بطوريكه از كل سه ميليون هكتار اراضي كشاورزي كه بوسيله آبهاي مهارشده سدها تامين آب مي شوند فقط براي 5/1 ميليون هكتار آن شبكه هاي اصلي آبياري احداث شده كه از اين ميزان نيز تنها براي 650 هزار هكتار شبكه هاي فرعي آبياري احداث شده است .
ضعف مديريت و استفاده از روشهاي آبياري نادرست موجب شده كه متوسط راندمان آبياري در بخش كشاورزي ايران حدود 35 درصد باشد و اين در حالي است كه راندمان آبياري در سطح جهان به طور متوسط 40 تا 45 درصد است
اگر دولت مي توانست آب ذخيره شده پشت سدها را به سه ميليون هكتار اراضي تحت پوشش آنها برساند مي توانستيم در آينده شاهد تحول بزرگ و چشمگيري در زمينه توليدات كشاورزي و توسعه اقتصادي كشور ، كاهش بيكاري ، افزايش رفاه عمومي و رسيدن به خودكفايي در محصولات كشاورزي باشيم .
ضعف مديريت و استفاده از روشهاي آبياري نادرست موجب شده كه متوسط راندمان آبياري در بخش كشاورزي ايران ده درصد از راندمان آبياري در سطح جهان كمتر باشد .
کد خبر 154641
نظر شما