سلیمان محمدی روزنامهنگار حوزه اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کتاب «بررسی وضعیت مین در ایران» شامل یک گزارش 80 صفحهای درباره وضعیت مینهای کاشته شده از ابتدا تا امروز در ایران است. بخشهای دیگر این کتاب بررسی آسیبهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از مینگذاری در کشورها و وضعیت قربانیان و آسیبدیدگان مینها در کشورهای دنیا است.
وی افزود: بخش آخر کتاب درباره کمیسیون ماده 2 استانداریهای کشور است که با قربانیان مین چه برخوردی میشود. به عنوان مثال اگر ثابت شود که جراحت یا کشته شدن فرد توسط مین بر اثر سهلانگاری بوده، آن فرد دیگر جانباز یا شهید محسوب نمیشود. این کتاب حاصل تحقیقات و گرداوریهای خودم است و دکتر بایزید مردوخی در زمینه مسائل و آسیبشناسیهای اقتصادی و دکتر نادر اردلان از جنبه حقوقی آسیبهای مربوط به مین را بررسی کردهاند که یادداشتهای این دو نفر هم در کتاب درج شده است.
این روزنامهنگار ادامه داد: در این کتاب گفتگویی هم با رئیس سازمان پاکسازی مین در ایران انجام دادم. ایران دومین کشور آلوده به مین در دنیاست و هنوز هم مینهای زیادی در کشور در استانهای ایلام، کردستان، کرمانشاه و بخش کردنشین آذربایجان غربی خنثی میشود. امروز استان خوزستان کاملا پاکسازی شده، اما مناطق کردنشین کشور هنوز از مین پاکسازی نشدهاند. مثلا یکی از مشکلات مناطق کوهستانی که کردها با آن دست به گریباناند، این است که باران مینها را میشوید و به حیاط خانهها میآورد. این معضل هنوز هم در کشور ما قربانی میگیرد.
محمدی گفت: جالب است که هیچ کتابی درباره مین و آسیبهایش در کشور نداریم و حالا که این کتاب 240 صفحهای را گردآوری کردهام، هیچ ناشری آن را چاپ نمیکند. پیش از این کانون مشارکت در پاکسازی مین در کشور وجود داشت که امروز معلق است و میشد با مشارکت این کانون کتاب را به انتشار رساند، اما وضعیت فعلی آن تعلیق است و کانون یا تشکل مردمی دیگری در این زمینه نداریم که روی کتاب سرمایهگذاری کند. از طرف دیگر چون موضوع کتاب تخصصی است، ناشران جرات نمیکنند به طرف آن بیایند. سرمایهگذار خصوصی مرتبط با این حوزه هم در کشور وجود ندارد، بنابراین با وضع فعلی این کتاب چاپ نخواهد شد.
نظر شما