آخرين مذاكرات براي جلوگيري از جنگ :
درچنين روزي درسال 61 ه ق آخرين گفتگو ها ميان سران دو سپاه اسلام و كفر براي جلوگيري از جنگ و خونريزي انجام شد . امام حسين (ع) عمرو بن قرظه انصارى را پيش عمر بن سعد فرستاد و گفت: من تصميم دارم با توچند كلمه سخن بگويم.امشب ميان اردوگاه خودت مرا ببين.پس عمر بن سعد با بيست نفر بيامد .حسين ع نيز آمد.همين كه به هم رسيدند امام به ياران خود گفت، دور شوند.تنها عباس و فرزندش على اكبر با وى بودند.عمر بن سعد نيز با ياران خويش چنين كرد و تنها پسر او حفص و يكى از غلامانش با وى بودند.حسين ع به ابن سعد گفت: واى بر تو.آيا از خداى نمىترسى؟ خدايى كه سرانجام به سوى او باز خواهى گشت.آيا به قصد پيكار با من آمدهاى در حالى كه مرا بخوبى مىشناسى و مىدانى كه من فرزند چه كسى هستم.بيا با من همراه شو و اين قوم را واگذار، كه در اين صورت خود را به خداى نزديك كردهاى.ابن سعد گفت، از آن بيم دارم كه خانهام را ويران كنند، امام گفت: من آن را براى تو جبران خواهم كرد.باز گفت املاكم را مىگيرند.امام گفت: از اموال خود در حجاز بهتر از آن را به تو مىبخشم.ابن سعد گفت : خانوادهام چه مىشود؟ بر آنان نيز نگران هستم.امام در اينجا سكوت كرد و ديگر پاسخى نداد و از نزد او بازگشت در حالى كه مىگفت، چه فكر مىكنى؟ مىدانى كه به زودى در بستر تو را خواهند كشت و در روز قيامت از آمرزش خداوند بهرهمند نخواهى شد.اميدوارم از گندم عراق جز اندكى استفاده نبرى.عمر بن سعد در حالى كه لب به تمسخر گشوده بود گفت: اگر به گندم دست نيافتم از جو استفاده خواهم كرد.
باز بار ديگر حسين ع شخصى را براى ديدار با ابن سعد فرستاد و گفت من حاضرم بار ديگر با يكديگر ملاقات كنيم.پس دو اردوگاه شبانگاه با يكديگر روبرو شدند و ميان حسين ع و ابن سعد سخن به درازا كشيد.به هر حال اين امر سه يا چهار بار اتفاق افتاد.آنگاه عمر بن سعد به عبيد الله بن زياد چنين نوشت: اما بعد .خداوند آتش را خاموش گردانيد و اتفاق برقرار شد و كار امت را به صلاح آورد.اكنون پيشنهاد حسين به من اين است كه از همان جايى كه آمده به همان محل دوباره بازگردد، يا او را به هر يك از مرزهاى مسلمانان كه وى را بفرستيم برود و در حقوق و تكاليف همانند آنها باشد . از عقبة بن سمعان روايت است كه گفت: سوگند به خداى كه امام حسين ع هرگز چنين پيشنهادى نكرد كه يا نزد يزيد و يا به يكى از سرحدات برود، بلكه سخن آن حضرت چنين بود كه: مرا واگذاريد از همان سرزمين كه آمدهام بازگردم و يا به سرزمينى پهناور بروم. همين كه ابن زياد نامه را خواند گفت: اين نامه مرد خير خواهى است كه بر امير خويش اندرز گفته و بر قوم خويش دلسوزى كرده است.در اين اثنا شمر بن ذى الجوشن برخاست و گفت: اكنون كه حسين بن على ع به سرزمين تو فرود آمده و كنار توست، اين را از او مىپذيرى؟ به خداى سوگند چنانچه از ديار تو برود و دست در دست تو ننهاده باشد نيرو و عزت از آن وى باشد و ضعف و زبونى از آن تو.اين پيشنهاد را مپذير كه مايه ضعف است.بايد به حكم تو تسليم شوند، كه اگر مجازات كنى اختيار آن با تو باشد و اگر مىبخشى به اختيار تو باشد.ابن زياد گفت: چه خوب گفتى.رأى تو درست است.
آنگاه ابن زياد شمر بن ذى الجوشن را پيش خواند و گفت: اين نامه را پيش عمر بن سعد ببر كه به حسين و يارانش بگويد به حكم من تسليم شوند .اگر پذيرفتند آنها را به مسالمت پيش من بفرستد و اگر نپذيرفتند با آنها بجنگد، و چنانچه پذيرفت و جنگ را آغاز كرد، مطيع فرمان او باش و چنانچه ابا كرد تو فرمانرواى سپاه باش و ابن سعد را گردن بزن، و سرش را پيش من بفرست.سپس ابن زياد به عمر بن سعد نوشت: من تو را سوى حسين نفرستادهام كه دست از او بدارى و بيهوده وقت بگذرانى يا به سلامت و بقا اميدوار سازى و يا بنشينى و پيش من از او عذر خواهى و وساطت كنى. چنانچه حسين و يارانش تسليم فرمان من شدند، آنها را به مسالمت نزد من بفرست، و چنانچه دريغ كردند به آنها حمله بر و خونشان بريز و اعضاى بدن آنها را ببر كه استحقاق اين كار را دارند.چنانچه حسين كشته شد اسب بر سينه و پشت وى بتاز كه ناسپاس و مخالف است.منظور من اين نيست كه اين كار پس از مرگ زيانى مىزند، اما قولى دادهام كه اگر او را كشتم با وى چنين كنم.چنانچه به دستور ما عمل كردى پاداش فردى را خواهى داشت كه مطيع فرمان بوده و اگر از انجام آن ابا كردى از مقام خود و سپاه كنارهگير و اين امر را به شمر بن ذى الجوشن واگذار كه دستور خويش را به او دادهايم.و السلام.
همين كه نامه ابن زياد به ابن سعد رسيد و بخواند رو كرد به شمر و گفت: آيا مىدانى چه كردى؟ واى بر تو، خدا خانهات را خراب كند و آنچه را كه درباره من انديشيدهاى خداوند آرزويت را برآورده نسازد.به خداى سوگند مىدانم كه تو نگذاشتى آنچه را به او نوشته بودم بپذيرد و كارى را كه اميد داشتم به صلاح آيد، تباه كردى.به خدا سوگند حسين ع تسليم نخواهد شد.سوگند به خدا همان دليل را كه على داشت در ميان دو پهلوى پسرش قرار دارد.در اينجا شمر بدو گفت: به من بگو چه خواهى كرد.فرمان اميرت را اجرا مىكنى و با دشمن در جنگ مىشوى؟ در غير اين صورت سپاه و اردو را به من واگذار.عمر گفت: نه در تو چنين كرامتى نمىبينم .خودم اين كار را بر عهده مىگيرم، و تو همان سردار لشگر پيادگان باش. ( منبع : سيد محسن امين ، علي حجتي كرماني ، سيره معصومان، ج 4، ص 146)
رضا خان فرمانده نيروهاي نظامي ايران :
در چنين روزي در سال 1303 ه ش رضا خان خود را فرمانده كل نيروهاي مسلح ايران ناميد. پس از كودتاي اسفند 1299 كابينه اي متشكل از اعضاي كميته آهن به رياست سيد ضياءالدين طياطبايي تشكيل شد . در اين ميان پست حساس وزارت جنگ با اندكي كشمكش در اختيار رضاخان سردار سپه قرارگرفت . او با قرار گرفتن در موقعيت خود حركت خود را جهت كسب تمام عيار قدرت آغاز نمود . سيد ضياء نود روز پس از كودتا مجبور به ترك ايران شد. سردار سپه پس از آن به پشتوانه نظاميان و حمايتهاي جدي سياست انگلستان كه توسط هاوارد و سفير جديد آن كشور سرپرسي لورن ( معروف به تاجبخش ) تامين مي شد خود را به عنوان فرمانده كل نيروهاي مسلح اعلام كرد و در نهايت هم با خلع احمد شاه قاجار از قدرت توسط نمايندگان دست نشانده خود در مجلس، قدرت را به كلي از آن خود كرد .
گشايش سفارت فلسطين در ايران :
درچنين روزي در سال 1357 ه ش سفارت فلسطين طي مراسمي در محل سابق سفارت رژيم اشغالگر قدس در ايران آغاز به كار كرد . در اين مراسم ياسر عرفات رهبر جبهه آزادي بخش فلسطين به همراه حاج سيد احمد خميني و دكتر ابراهيم يزدي معاون نخست وزير در امور انقلاب ، در حالي كه گروهي از چريك هاي فلسطين از آنها محافظت مي كردند ، حضور داشتند . ابراهيم يزدي در اين مراسم گفت : امروز براي ما مسلمانان روزي است بسيار حساس و تاريخي . از زماني كه تجاوز گران و اشغالگران انگليسي و صهيونيست ها سرزمين مقدس ما مسلمانان را اشغال كردند و برادران فلسطيني ما را از سرزمين شان اخراج كردند از آن روز قلب ميليونها ميليون مسلمان جهان در دلهايشان لرزيد . در سال هاي 1325 و 1326 پس از آغاز جنگ ، رهبران ما در خواست داوطلب براي اعزام به فلسطين نمودند . از آن روز زماني طولاني گذشته زماني كه مي گفتند استعمار گران خارجي امپرياليسم و صهيونيسم هر گز شكست نخواهند خورد . شما مردم با فداكاري ها و نثار خون هاي پاك خودتان ، نه تنها بزرگترين قدرت جهاني را به زانو در آورديد بلكه بزرگترين پايگاههاي آنها را در هم شكستيد . امروز شاهد ثمره اين مجاهدت ها هستيد به طوري كه امروز برادران فلسطين ما در كنار شما قرار گرفته اند . حاج سيد احمد آقا خميني هم در اين مراسم گفت : من به نمايندگي از طرف حضرت آيت الله امام خميني پيروزي ملت ايران را به تمام ملت تبريك عرض مي كنم . مبارزات ما تنها به آزادي ايران خاتمه پيدا نمي كند . ما تا آزادي تمام سرزمين هاي اسلامي به مبارزات خود ادامه مي دهيم ...
قطع رابطه ايران با رژيم صهيونيستي :
درچنين روزي در سال 1357 ه ش وزارت امور خارجه ايران با صدور اطلاعيه اي اعلام كرد كه ازاين پس ايران هيچ گونه رابطه اي با اسراييل نخواهد داشت و ضمن اخراج 32 تن از كاركنان آژانس يهودي هواپيمايي ال عال و نيز ديگر كارشناسان رژيم اشغالگر قدس از ايران ، متقابلا به كليه كار مندان ايراني نمايندگي رژيم سابق در رژيم صهيونيستي دستور داده شده است در اولين فرصت و هر چه زود تر خاك آن كشور را ترك كنند . در اين اطلاعيه آمده است كه با الهام از انقلاب راستين مردم ايران چون قطع هر نوع رابطه و همكاري با اسراييل و حمايت از خلق فلسطين يكي از اصول اساسي سياست خارجي حكومت موقت انقلاب ايران است به منظور پايان دادن به روابط آشكار و پنهان رژيم سابق اين تصميم گرفته شده است .
درخواست استرداد شاه به ايران :
وزارت امورخارجه ايران درچنين روزي در سال 1357 ه ش در بيانيه اي اعلام كرد : هركشوري به شاه پناه بدهد از راههاي ديپلماتيك تحت فشار قرارخواهد گرفت تا او را به ايران مسترد دارد ...ما به كوشش هاي خود جهت استرداد شاه ادامه خواهيم داد . همچنين كريم سنجابي وزير امور خارجه دولت موقت ايران درمذاكره با سفير جمهوري مصر به همه كشور ها در مورد پناه دادن به شاه هشدار داد و تاكيد كرد كه شاه مخلوع بايد به ايران برگردانده شود .
آتش گرفتن كنسولگري آمريكا در تبريز :
درچنين روزي در سال 1357 ه ش كنسولگري آمريكا درتبريز دچار آتش سوزي شد . رييس اداره موتوري شهرداري تبريز گفت : آتش سوزي در كنسولگري آمريكا به علت سرايت آتش از لوله بخاري رخ داد كه بلا فاصله مهار شد و تنها در يك اتاق آن حدود شش هزار تومان خسارت به بار آورد .
درگذشت حجه الا سلام زماني :
درچنين روزي در سال1369هجري شمسي حجة الاسلام مصطفي زماني ازمدرسان بر جسته حوزه علميه دار فاني را وداع گفت . وي پس از طي مقدمات علوم و تحصيل علوم عالي تحت نظر امام خميني ره به نگارش آثار پر مغز خود پرداخت كه از ميان آنها مي توان به « ابراهيم بت شكن يا قهرمان توحيد » و ترجمه كتاب « شيعه و زمامداران خودسر» نوشته محمد جواد مغنيه اشاره كرد .
در گذشت رابرت اوپنهايمر :
در چنين روزي در سال1967 يلادي رابرت او پنهايمر فيزيكدان بر جسته آمريكايي در گذشت . او يكي از سازندگان بمب اتمي بود . اختراع وي موجبات كشتار بسياري از انسان ها را در دو فاجعه ناكازاكي و هيرو شيما رقم زد .
در گذشت ميكل آنژ :
درچنين روزي در سال1564ميلادي ، ميكل آنژ نقاش، مجسمه ساز و شاعرقرن شانزدهم ميلادي در رم چشم از جهان فروبست . او در فلو رانس در سال 1475 ميلادي به دنيا آمد . وي زماني در نزد لوران دو مديسي به سر مي برد و ژول دوم و لئون دهم پاپ هاي معاصر به او كارهاي صنعتي و هنري محول مي كردند . ميكل آنژ از نوابغ عصر رنسانس به شمار مي رود . «مجسمه عيساي جام سپرده و مريم »، «مجسمه حضرت موسي »،« رب النوع سپيده دم» ،« روز »، «شفق »، «شب در فلورانس» ، «تصوير هاي پيامبران »و»زنان غيب گو »و» تصوير روز محشر » از جمله اثار بر جسته اوست . مجسمه داوود شاهكار او نام دارد . درباره اوگفتهاند: او زيبايي شناسي هنري را به كاملترين حد هنري ارتقا داد.
تولد الكساندر ولتا :
درچنين روزي در سال1745 ميلادي الكساندرولتا دانشمند و فيزيكدان ايتاليايي به دنيا آمد . وي پس از گذران مقدمات علوم در در مدرسه شهر خود با فقر و تنگدستي روز گار مي گذراند و پس از آن هم به تدريس در مدارس مشغول شد . او پس از انجام تحقيقات مداوم در سال 1796 ميلادي دست يافته هاي خود را در باره الكتريسيته منتشر كرد. وي پس از چند سال سال به استادي فيزيك دانشگاه پاويا منصوب شد. از آثا ر او در اين حوزه مي توان به اختراع الكتروفور ( دستگاهي براي توليد الكتريسيته ساكن) ، تكميل الكتروسكوپ و اختراع پيل الكتريكي اشاره كرد . او با مطالعه آزمايشهايي كه گالواني بر روي الكتريسيته ساكن كرده بود موفق به اختراع اين پيل شد.ولتا با استفاده از دو فلز متفاوت مس و روي و محلول اسيد سولفوريك جريان الكتريكي را توليد كرد. اولين پيلي كه ساخت قرصهايي از مس و روي بود كه بين آن ها قرصهايي از نمد آغشته به اسيد سولفوريك موجود بود. ولتا اين پيل را سلول الكتريكي ناميد. مطالعه بر روي خازنها و كشف قوانين آن ها از ديگر فعاليت هاي اوست . او سرانجام در سال 1827 در زادگاه خود بدرود زندگي گفت.
در گذشت ژان پاپتيست پيگال :
درچنين روزي در سال 1785 "پيگال "يكي از مشهور ترين مجسمه سازان جهان در فرانسه در سن هفتاد و يك سالگي
در گذشت .مقبره" دوك داركور "در كليساي نتردام پاريس و مقبره مارشال دو ساكس در استراسبورگ از جمله مهمترين آثار او نام دارند .
آغاز انقلاب يونان :
درچنين روزي در سال 1821 انقلاب مردم يونان آغاز شد . مردم يونان براي به دست آوردن استقلال خود عليه امپراتوري عثماني قيام كردند و سرانجام موفق شدند هشت سال بعد ميوه هاي پيروزي خود را درو نمايند . در پايان اين انقلاب كشور يونان به استقلال دست يافت .
آغاز تشكيل سنتو :
درچنين روزي در سال1955 تركيه و عراق يك پيمان مشترك نظامي به امضا رساندند . بعدها انگلستان ، پاكستان و ايران هم به اين پيمان نظامي پيوستند . سازمان پيمان مركزي « سنتو » عنوان تغيير يافته اين سازمان پس از خروج عراق از اين سازمان بود . اين معاهده استعماري ابتدابا هدف هاي نظامي ايجاد شد اما هدف اصلي آن جلوگيرى از بسط نفوذ كمونيسم در ميان ملتهاى جهان سوم و حفظ منابع استعمارى و دراز مدت غرب بود. در روزهاى 28 و 29 ژوييه 1958 برابر با 7 و 8 تير 1337، جلسات شوراى وزيران پيمان بغداد در لندن تشكيل شد و هدفهاى پيمان توسط اعضا، تاييد شد و آمريكا كه به عنوان ناظر در جلسه هاى اين پيمان شركت مى كرد، قول مساعدتهاى بسيارى را داد. جمهورى اسلامى ايران در پنجم فروردين 1358 از پيمان سنتو، خراج شد و نهايتا اين پيمان از هم پاشيد .
در گذشت لوتر :
در چنين روزي در سال 1564 ميلادي مارتين لوتر كشيش آلماني است كه در سال 1546 در63 سالگي در گذشت . مارتين لوتر كشيش انقلابي مشهور آلماني است كه در واقع عليه پاپ شوريد و فرقه پروتستان را پايه گذاري كرد . او براي نخستين بار انجيل را به آلماني ترجمه كرد. وي بعدها موفق به ترجمه كتاب عهد عتيق شد . لوتر عم رخود را صرف گسترش تشكيلات مذهبي پروتستانتيزم كرد .
محاصره انگلستان :
در چنين روزي در سال 1915 ميلادي آلمان انگلستان را به محاصره خود در آورد . انگلستان در اين كار از زير دريايي هاي خود كمك گرفت .
استقلال منچوري :
در چنين روزي در سال 1932 ميلادي دولت ژاپن استقلال منچوري از چين را اعلام كرد .منچوري پيشتر در يد حاكميت چين قرار داشت .
چاپ هاكلبري فين :
در چنين روزي در سال 1885 ميلادي ماركتواين نويسنده شهير آمريكايي كتاب «ماجراهاي هاكلبري فين» خود رادر آمريكا براي نخستين بار منتشر كرد .
كشف پلاتون :
در چنين روزي در سال 1930 ميلادي سياره پلاتون توسط كلايد تامبوگ كشف شد . اين كشف در نتيجه عكس هاي مختلفي كه در ژانويه سال 1930 از كهكشان تهيه شده بود ، به وقوع پيوست .
كشتار در ترن :
در چنين روزي در سال 2003 ميلادي در كره جنوبي ، يكصد و بيست نفر از مردم اين كشور پس از آتش گرفتن يك ترن زير زميني ، كشته شدند .
تولد بوريس پاستر ناك :
در چنين روزي در سال 1890 ميلادي بوريس پاستر ناك نويسنده و شاعر مشهور روس ديدهع به جهان گشود ." دكتر ژيواگو " عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد آندره برتون :
در چنين روزي در سال 1896 ميلادي آندره برتون شاعر و نويسنده سورئاليست فرانسوي به دنيا آمد . او را پايه گذار مكتب سوررئاليسم دانسته اند . وي پس از آشنايي با پل والري وارد انجمنهاي ادبي شد . برتون نخستين مجموعه شعر خود را در سال 1919 ميلادي منتشر كرد فضاهاي مغناطيسي عنوان نخستين اثر او در مكتب سوررئاليسم است . وي در سال 1924 اولين اعلاميه سوررئاليسم را منتشر كرد . برتون در سال 1966 درگذشت. ظروف مرتبط عنوان مهمترين اثر اوست .
تجزيه بالي :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي نيروهاي ژاپني جزيره بالي در اندونزي را از يد استعمار گران هلندي خارج ساختند .
تولد والاس استگنر :
در چنين روزي در سال در سال 1909 ميلادي والاس استگنر رمان نويس و منتقد ادبي آمريكايي چشم به جهان گشود . او در سال 1971 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . " فرشته آسودگي" عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد توني موريسون :
در چنين روزي در سال 1931 ميلادي توني موريسون نويسنده بر جسته معاصر آمريكا به دنيا آمد ." بچه ملوان "، "معشوقه " و "آواز سولومون " عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد ميلوش فورمن :
فورمن فيلسماز مشهور چك در چنين روزي در سال 1932 ميلايد به دنيا آمد . "پرواز بر فراز آشيانه فاخته " ، "آمادئوس " و "رگتايم" عناوين مهمترين آثار اويند .
آغاز تقويم كالي :
در چنين روزي در سه هزار و يكصد و دو سال پيش در چنين روزي تقويم و گاهشماري كالي در هند آغاز شد . كالي نام خدايگاني درمذهب هندو است كه جان را مي گيرد و آن را خلق مي كند . زمان شروع كار كالي در مذهب هندو به عنوان يك دوره تاريخي در اين كشور نام گذاري شده است .
پيمان مشترك نظامي :
در چنين روزي در سال 1536 ميلادي فرانسه و تركيه يك قرار داد تجاري و نظامي مشترك در برابر شاه كارل روسيه منعقد كردند .
نابودي كشتي ها در جبل الطارق :
د ر چنين روزي در سال 1828 ميلادي بر اثر يك طوفان گسترده در جبل الطارق بيش از يكصد كشتي نابود شدند .
تغيير نظام سياسي نپال :
در چنين روزي در سال 1951 ميلادي نظام سياسي نپال به مشروطه سلطنتي تبديل شد .
انعقاد آتش بس :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي فرانسه و مسلمانان الجزاير با انعقاد يك قرار داد آتش بس جنگ هفت ساله خود را پايان دادند .
تظاهرات گسترده در برلين :
در چنين روزي در سال 1968 در يك تظاهرات بزرگ در برلين غربي دهها هزار نفر در اعتراض به جنگ آمريكا عليه ويتنام دست به تظاهرات زدند .
پيروزي حزب ضياء الرحمان :
در چنين روزي در سال 1979 ميلادي حزب ملي رييس جمهور ضياء الرحمان در انتخابات بنگلادش پيروز شد .
روز استقلال در گامبيا :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز استقلال در گامبيا گرامي داشته مي شود . اين كشور در سال 1965 ميلادي از انگلستان مستقل شد . گامبيا كشوري است جلگه اي در منطقه استوايي افريقاي غربي در ساحل اقيانوس اطلس كه از سوي كشور سنگال احاطه شده است . نژاد مردم اين كشور سياه و زبان رايج ميان آنان انگليسي و محلي است . بيشتر اهالي اين سرزمين از اديان اسلام و مسيحيت پروي مي كنند . حكومت اين كشور جمهوري است و در 21 سپتامبر سال 1965 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
نظر شما