به گزارش خبرنگار مهر، شاید منطقه ثامن برای زائرانی که به مشهد سفر می کنند، اسم چندان آشنایی نباشد و آنان ندادند که نامگذاری این منطقه به دلیل وجود مرقد مطهر امام هشتم (ع) بوده و سالانه در حدود 25 میلیون نفر از مردم کشورمان به واسطه سفر به مشهد در این منطقه حضور می یابند.
با این حال، ساکنان مشهد خوب می دانند که این منطقه یکی از محلات قدیمی مشهد است که از دیر باز محل اسکان مسافران بوده و به واسطه آن بخش عمده ای از کار و کسب مردم مشهد هم در این منطقه شکل گرفته است.
منطقه ای به وسعت 337 هکتار
این منطقه وسعتی در حدود 337 هکتار دارد و بخشی وسیعی از آن به علت فرسوده بودن ابنیه در حال باز سازی است و طی چند سال گذشته اعتبارات قابل توجهی برای بازسازی این منطقه اختصاص یافته است.
جمعیت این منطقه طی سرشماری سال 85 بالغ بر 34025 بوده و بافت جمعیتی آن از بیشتر از ساکنان اصیل مشهد تشکیل شده و کمتر مهاجری در این منطقه دیده می شود.
خصوصیت اصلی این منطقه از شهر پذیرایی بخش عمده ای از زائرانی است که سالانه به مشهد سفر می کنند و در مسافرخانه ها و گاهی در منازل شخصی مردم منطقه اسکان می یابند و البته در برخی از ایام سال به علت حجم بالای مسافر، پارک های این محدوده نیز برای پذیرایی از زائران در نظر گرفته می شود.
بازار رضا، قدیمی ترین بازار تجاری منطقه
بازار رضا(ع) به عنوان یکی از قدیمی ترین بازارهای فعال در مشهد، همواره مورد توجه و علاقه زائران بوده و این ادعا بیهوده نیست که بگوییم تمامی زائرانی که به مشهد مسافرت می کنند، حداقل یکبار از این بازار دیدن کرده و بخش عمده ای از سوغات خود را نیز از این بازار تهیه می کنند.
هم اکنون به این بازار می رویم و در گشت و گذار کوتاهی در این بازار، اولین چیزی که به چشم می آید، سوغات معروف مشهد است که به دلیل بوی مطبوع و رنگ جذابش توجه هر زائری را به سوی خود جلب می کند و قیمت نسبتا بالای آن هم مانع خرید چند مثقال از آن نمی شود.
اما از زعفران که بگذریم، رنگ آبی چشم نواز فیروزه های نیشابور، همانند تابلوی عبور موقت، مانع از حرکت مسافران شده و آنان را محو تماشای خود می کند. اما متاسفانه این همه زیبایی در کنار کوهی از البسه و اسباب بازی چینی، باعث شده تا بخشی از این بازار، فضای معنوی خود را از دست داده و حال و هوای بازارهای مرزی را به خود بگیرد.
جدای از این موضوعات، خرید در کنار خانواده آن هم در سفر، بسیار خاطره انگیز است و همواره بخش شیرینی از خاطرات سفر را به خود اختصاص می دهد و موجب یادآوری لحظات خاطره انگیز می شود.
محمد از اهالی تهران است و بعد از چند روز اقامت در مشهد، سری هم به بازار رضا(ع) زده تا در آخرین لحظات، سوغاتی را نیز برای خانواده و دوستان خود تهیه کند و ما نیز چند دقیقه ای را با وی همکلام می شویم و گفتگوی کوتاهی را انجام می دهیم.
وی می گوید: خرید سوغات در درجه اول باعث تحکیم روابط می شود و حس محبت و دوست داشتن را به طرف مقابل منتقل می کند، علاوه بر این خرید سوغات یکی از بخش های جدانشدنی در سفرهای زیارتی است و دوستان و نزدیکان معمولا به نیت تبرک هم که شده مایل به دریافت هدیه ای هر چند کوچک از سفر های زیارتی هستند.
از وی در مورد نحوه انتخاب سوغات سوال می کنیم که در جواب می گوید: خرید من بستگی به طرف مقابلم دارد و معمولا برای بچه ها اسباب بازی می گیرم و برای مادرم نیز مقداری زرشک و زعفران تهیه می کنم، البته از مهر ، تسبیح و جانماز هم غافل نمی شوم.
سوغات، سنت پسندیده اسلامی
حجت السلام مهدی واعظ موسوی از کارشناس مذهبی در خصوص تهیه سوغات می گوید: روایات متعددی در دین اسلام آمده و توصیه های فراوانی به تهیه سوغات شده، زیرا این عمل باعث افزایش مهر و محبت می شود و روابط خانوادگی و دوستانه را تقویت خواهد کرد.
وی می گوید: تهیه سوغات بهانه ای برای ابراز محبت است و نباید به وسیله ای برای تفاخر تبدیل شود و موجب ایجاد دغدغه فکری در زائران شود.
واعظ موسوی می افزاید: نباید زائران وقت زیادی را به مقوله خرید اختصاص دهند و از لحظات با ارزش زیارت غافل شوند، بلکه باید در یک زمان معقول، اقلامی را برای دوستان و آشنایان خود تهیه کنند.
احداث بازارچه ویژه برای تهیه سوغات زائران
معاون توسعه و منابع انسانی استانداری خراسان رضوی هم در خصوص اقدامات کارگروه زیارت به منظور ساماندهی موضوع سوغات زائران گفت: کارگروه ویژه ای، در حال بررسی و نیاز سنجی سوغات زائران را هستند که این طرح پس از تکمیل به کارگروه ملی زیارت ارائه خواهد شد.
رضا عبدالملکی گفت: در آخرین جلسه کارگروه زیارت مقرر شد تا زمینه تولید سوغات در داخل کشور فراهم شده و از ورود اشیاء و مواد مواد غذایی خارجی مشابه به کشور جلوگیری شود.
وی همچنین از ارائه طرحی خبرداد که در صورت تصویب، بازارچه ویژه ای به منظور عرضه سوغات با قیمت مناسب در اطراف حرم مطهر رضوی ایجاد خواهد شد.
نظر شما