۱۴ فروردین ۱۳۹۱، ۱۳:۵۰

اساس اقتصاد پایدار و رونق اقتصادی حمل و نقل است

اساس اقتصاد پایدار و رونق اقتصادی حمل و نقل است

معاون شهردار تهران با اعلام این که تدابیر مقام معظم رهبری (مد ظله ‌العالی) در نام‌گذاری سال‌های اخیر بر اساس تقویت اقتصاد ملی و رونق تولید داخلی استوار بوده، گفت: تدبیر اخیر معظم له در نام‌گذاری سال جدید تحت عنوان «تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» نیز بر این موضوع تأکید دارد.

 به گزارش خبرگزاری مهر، سید جعفر تشکری هاشمی افزود: به منظور تحقق این مهم، مسئولیت اصلی بر دوش کارگزاران نظام است تا در مسیر استراتژی مورد نظر رهبری حرکت کنند و در این میان مدیریت شهری با تمام اهتمام و توان خود در جهت حرکت در مسیر مذکور گام بر خواهد داشت.

وی در تبیین چگونگی تحقق شعار سال 91 در حوزه حمل و نقل و ترافیک اظهار کرد: اساسا یکی از مهم‌ترین موضوع‌های اقتصاد شهری، حمل و نقل شهری است؛ چرا که اساس اقتصاد پایدار از طریق ایجاد حمل و نقل پویا، کارآمد و مطمئن با محوریت انسان در بستر شهرها شکل می‌گیرد.

حمل و نقل شاخص توسعه یافتگی جوامع است

معاون شهردار تهران با تأکید بر اهمیت و نقش حمل و نقل در رونق اقتصادی تصریح کرد: حمل و نقل در جوامع امروز از ارکان رفاه عمومی محسوب می‌شود و ارزیابی اجتماعی و اقتصادی از توسعه جوامع حاصل نگاه دولت‌مردان و تصمیم‌گیران در عرصه سیاست‌گذاری‌های کلان و توجه زیر بنایی به این مقوله اساسی و مهم است.

وی با اشاره به این که امروزه حمل و نقل یکی از شاخص‌های ارزیابی توسعه یافتگی جوامع به شمار می‌آید، اضافه کرد: حمل و نقل به عنوان یکی از اصلی‌‌ترین الزامات و مهم‌ترین اقتضائات زندگی در جوامع امروز از اعتبار ویژه‌ای برخوردار است و نوع نگاه به این بخش زیربنایی نشان دهنده نوع نگاه به زیربنای توسعه است.

 تشکری هاشمی با بیان این که حمل و نقل اثرات فراوان و فزاینده‌ای بر پیشرفت جوامع شهری و نوع زندگی شهروندان در این جوامع بر جای می‌گذارد، اعلام کرد: امروزه حمل و نقل دارای ابعاد گسترده‌ و متنوعی است و نه تنها بر کالبدهای اقتصادی بلکه بر الگوهای رفتاری جوامع نیز به صورت جدی تأثیر می‌گذارد.

مترو به یک صنعت داخلی تبدیل شده است

وی با تأکید بر این که مبحث حمل و نقل در کشور ما برای این که بتواند به موازات سیاست‌های کلان نظام و در مسیر تحقق شعار سال 91 گام بر دارد نیاز به بازنگری دارد، گفت: موضوع حمل و نقل و چالش‌های مرتبط با آن گره در ابعاد گوناگون زندگی شهروندان دارد و نوع نگاه موجود به این موضوع مهم نیازمند بازتعریف است.

معاون شهردار تهران با اشاره به این که مدیریت شهری در چند سال اخیر در بخش‌های مختلف از جمله بخش حمل و نقل نسبت به استفاده از توان داخلی اقدام کرده، افزود: به عنوان نمونه در حوزه مترو عملیات ساخت ایستگاه‌ها و مسیرهای مترو بومی‌سازی شده و با بهره‌گیری از دانش متخصصان ایرانی این مهم با سرعت و دقت در دست اقدام اجراست.

وی با بیان این که امکانات و تجهیزات مترو نیز در کشور ساخته می‌شود، اظهار کرد: در این بخش نیز از طریق راه اندازی خطوط تولید واگن‌های مترو نسبت به تولید واگن‌های مورد نیاز در داخل اقدام شده، ضمن این که نسبت به تولید بسیاری از لوازم اصلی و قطعات حساس مترو با استفاده از فن‌آوری داخلی اقدام شده است.

حداقل وابستگی به کشورهای خارجی را داریم

 تشکری هاشمی این توفیقات را مرهون نوع نگاه مدیریت شهری به توانایی دانش ایرانی و توانمندی متخصصان داخلی دانست و تصریح کرد: در حال حاضر با افتخار می‌توانیم ادعا کنیم که در پروژه‌های شهری از جمله پروژه‌های حمل و نقلی حداقل وابستگی را به کشورهای خارجی داریم و به سرعت در مسیر خودکفایی کامل در حوزه‌های مختلف گام بر می‌داریم.

وی ایجاد ظرفیت برای مشارکت هر چه بیشتر مردم در بخش‌های مختلف اقتصاد شهری را مورد تأکید قرار داد و اضافه کرد: به این منظور باید به سمت و سویی حرکت کنیم که مشارکت مردم و بخش خصوصی در پروژه‌های حمل و نقلی برای این بخش توجیه اقتصادی داشته باشد و حداقل منافع مورد انتظار سرمایه‌گذاران را تأمین نماید.

معاون شهردار تهران در پایان خاطرنشان کرد: مدیریت شهری با مجاهدت اقتصادی، حضور جهادگونه در عرصه‌های مختلف از جمله حمل و نقل شهری خواهد داشت و با عزم و اراده جدی و همراهی و همکاری مردم قدرشناس تهران در جهت رونق اقتصادی و شکوفایی اقتصاد شهری از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نخواهد کرد.
 

کد خبر 1567128

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha