محمدهاشم اکبریانی، نویسنده و روزنامهنگار در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کثرت جشنوارههای موضوعی مطبوعات که از سوی نهادهای مختلف برگزار میشود، گفت: برگزاری این جشنوارهها لازم است و البته مشخص است که هر حوزهای خبرنگاران تخصصی خاص خود را دارد و هیچ اشکالی نیست که این خبرنگاران در سالهای متوالی برنده جایزه جشنوارههای حوزه مربوطه خود شوند، چرا که این توانایی در آنها وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه هیچ اشکالی ندارد که چنین جشنوارههای موضوعی مطبوعات در حوزه سیاست یا آموزش و پرورش و حوزههایی از این دست نیز برگزار شود، بیان کرد: اما آفتی که جشنوارههای مطبوعات را تهدید میکند، دولتی بودن آنهاست.
اکبریانی تأکید کرد: دولتها در ماهیت خود سیاسی عمل میکنند و معمولا مسائل فرهنگی در حوزههای مختلف هنری و ادبی تحت شعاع نگاههای سیاسی قرار میگیرد. آسیبی که در جشنوارههای موضوعی مطبوعات وجود دارد، ناشی از تکثر نیست، بلکه یک عامل بیرونی در این میان نقش دارد که به عقیده بنده همان نگاه سیاسی دولتها به همه امور است.
این روزنامهنگار با اشاره به برخی مشکلات ناشی از سیاستزدگی در حوزهها توضیح داد: به عنوان مثال ممکن است در یک حوزه خبری، خبرنگاری متخصص و حرفهای وجود داشته باشد که نگاه او نسبت به مسائل با نگاه مدنظر دولت متفاوت است. همین عامل نیز دلیلی میشود برای اینکه خبرنگار مذکور هیچگاه به عنوان خبرنگار برگزیده در حوزه مربوطه انتخاب نشود.
وی ادامه داد: حتی ممکن است در برخی از این جشنوارهها از داوران زبده و دانشگاهی استفاده شود. اینکه داوران به چه انگیزهای در جشنوارههای موضوعی مطبوعات حضور پیدا میکنند، چندان حائز اهمیت نیست. مسئله این است که داوران بر اساس معیارهای مورد نظر خبرنگاران برگزیده را انتخاب میکنند، اما در نهایت به دلیلی سیاستزدگی نهاد مربوطه انتخاب و نگاه برگزارکنندگان جشنواره مدنظر قرار میگیرد و خبرنگار موردنظر آنها معرفی میشود.
این نویسنده به برخی اتفاقات که در زمینه برگزاری جشنوارهها در حوزه ادبیات رخ داده است، اشاره کرد و افزود: در حوزه ادبیات نیز یک چنین نگاه سیاستزدهای وجود داشت که نهادهای مستقل توانستند با برگزاری جشنوارههای مستقل در مقابل این روند ایستادگی کنند.
وی با تأکید بر این امر که فعالیت نهادهای مستقل در این مورد بسیار مؤثر است، تصریح کرد: به طور مثال تورهای گردشگری متعددی در سطح کشور وجود دارند که اگر این تورها در حوزه گردشگری یک جشنواره برگزار کنند و نه تنها خبرنگار بلکه استاد و یا محقق را در این حوزه معرفی کنند، بسیار موثر خواهد بود.
اکبریانی اظهار داشت: اگر بخش خصوصی که نسبت به مسائل حوزه خود نگاه ویژه دارد، وارد عمل شود، بخشی از مشکلات سیاستزدگی در برگزاری جشنوارههای مطبوعات و انتخاب خبرنگاران زبده مرتفع خواهد شد. اکنون در حوزه ادبیات جوایز مستقل ارزش معنوی بالاتری نسبت به جوایز دولتی دارند و معتبرتر هستند. البته در جوایز خصوصی نیز آسیبهایی وجود دارد و گاهی روابط و رفاقتها تعیین کننده هستند، اما نگاه سیاسی به هیچ وجه وجود ندارد.
وی در پایان ضمن تأکید بر این امر که نفس تکثر خیلی خوب است، تصریح کرد: جشنوارههای موضوعی مطبوعات باید با این رویکرد کثرت پیدا کند که نگاه سیاسی به حداقل برسد و تکثر به سمت بخش خصوصی هدایت شود. در حقیقت تا زمانی که بخش مستقل از دولت وارد نشود، آسیبها همچنان باقی خواهد ماند.
نظر شما