به گزارش خبرگزاری مهر، دراین مراسم که محمود فرازنده سفیر ایران در جاکارتا ، ربانی رایزن فرهنگی ایران و نیز بیش از سیصد تن از اساتید و دانشجویان حضور داشتند، دکتر ایدا روحانی، با اشاره به راه اندازی اتاق ایران در این دانشکده از دانشجویان خواست تا با مراجعه به این مرکز از منابع موجود در آن جهت آشنایی هرچه بیشتر با کشور ایران بهره گیرند.
وی همچنین با اشاره به ضرورت مطالعه و بررسی بی واسطه وعلمی مسائل ایران یادآورشد: به دلیل اهمیت جایگاه فرهنگی ایران، مباحث و موضوعات مشترک بسیاری می تواند مبنای همکاری های علمی وپژوهشی بین مراکز دانشگاهی دو کشور قرار گیرد.
ربانی با اشاره به گفتمان رسانه ها و محافل دیپلماتیک جهان در تشدید منازعات و چالشهای میان ملتها، برپایی اینگونه نشست ها و سمینارهای علمی را برای درک بی واسطه ومستقیم ملتها از یکدیگر امری ضروری خواند و با مهم جلوه دادن جایگاه ونقش ایران خاطرنشان کرد : درک و مطالعه صحیح مباحث مربوط به علوم و تمدن اسلامی بدون فهم درست و بی واسطه نقش و جایگاه ایران در آن میسر نیست ، همانگونه که امروزه نیز مطالعه و تحلیل واقع بینانه تحولات بین المللی، مناسبات جهان اسلام وغرب، تحولات خاورمیانه بویژه تحولات جاری در جهان عرب بدون مطالعه ودرک جایگاه ونقش ایران، ناقص خواهد بود.
رایزن فرهنگی در ادامه سخنانش با اشاره به پویایی وقدرت تحول آفرینی در فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی اظهار داشت : ایرانیان همواره در طول تاریخ نه تنها هیچگاه مغلوب اشغالگران ومتجاوزین نشدند ،بلکه قدرت وجاذبه های فرهنگی موجود در فرهنگ وتمدن ایرانی همواره متجاوزان واشغالگران را واداشت تا به عناصری در خدمت ترویج وگسترش فرهنگ وتمدن ایرانی و اسلامی تبدیل گردند.
وی افزود: پس از اشغال ایران توسط اعراب ،ایرانیان با بهره گیری از ظرفیت اسلام ، تمدنی نوین را شکل دادند و با نقشی که در بنیان گذاری بسیاری از علوم همانند قاعده مندسازی و بالندگی زبان عربی ،پی ریزی پایه های تمدنی و نظام اداری ، تاسیس مکاتب فقهی ،فلسفی ،عرفانی ،کلامی و سایر علوم بر عهده گرفتند توفق وسلطه فکری وفرهنگی خود را حفظ نمودند.
همچنین ایرانیان در دوره سلطه مغول ها که خشن ترین گروه اشغالگر در طول تاریخ بشمار می آیند، درخشان ترین دوره اعتلای ادب ،هنر وفرهنگ خود را رقم زدند و اشغالگران ترک ومغول را به عناصری که قرنها در مسیر ترویج وگسترش فرهنگ وتمدن اسلامی ایرانی در جهان از جمله در شبه قاره و آسیای جنوب شرقی تلاش کرده و خود از روح لطیف ادب وعرفان برخوردار گشتند، تبدیل نمودند.
وی افزود: امروزه نیز ایرانی ها تهدیدها و اعمال روز افزون فشارها و محدودیت هایی که از سوی غرب اعمال می شود را تبدیل به فرصتی برای استقلال ،رشد و توسعه خود نموده و پله های ترقی علمی را یکی پس از دیگری طی می کنند.
ربانی رایزن فرهنگی در ادامه سخنان خود به تشریح نقش ایرانیان در ورود وگسترش اسلام در کشورهای منطقه آسیای جنوب شرقی از جمله تایلند ،برمه واندونزی پرداخت و با اشاره به نقش واسطه گری هند در معرفی وگسترش فرهنگ وتمدن ایرانی اسلامی در این منطقه خاطرنشان ساخت : در گذشته علیرغم کمبود امکانات و مشکلات بسیاری که جوامع در بر قراری ارتباطات با یکدیگر داشتند فارغ از مرزبندیها و تفاوتهای قومی ،فرهنگی ومذهبی همواره از سودمندیهای داد و ستدهای فکری وفرهنگی با یکدیگر در مسیر توسعه وتعالی فکری و فرهنگی خود سود می جستند.
وی در ادامه افزود: اگر دیوارهای جدایی بین آدمیان در گذشته نیز همانند امروز بلند بوده و جوامع انسانی صرفا دلخوش به باورها و داشته های خود می بوده اند هرگز شاهد ظهور و رشد تمدنهای بزرگ نبوده ایم.
رایزن فرهنگی با اشاره به پیشینه روابط فرهنگی ایران واندونزی ،به برخی ظرفیتها وزمینه های همکاری ها بین این دو کشور بزرگ اسلامی اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد تا مجامع دانشگاهی اندونزی بیش از آنکه از مسیر ناقص و گمراه کننده رسانه ها به مطالعه ایران بپردازند بی واسطه و با مراجعه به منابع اصلی موجود در خصوص ایران ،از سودمندیها برای درک وفهم صحیح و بی واسطه تحولات جاری در ایران ،منطقه وعرصه های بین الملل بهره گیرند.
محمود فرازنده سفیر کشورمان در جاکارتا نیز طی سخنانی با تشریح تحولات وجریانهای فکری و سیاسی طی قرون 16 تا 21 میلادی ، به تاثیرات و تحولات فکری و فرهنگی در دوره استعمار و پس از آن پرداخت.
وی با اشاره به پایان جنگ سرد و ظهور نظم جدید جهانی ونظام تک قطبی و همچنین تلاش آمریکا وغرب برای گسترش هژمونی خود بر سراسر جهان، عصر حاضر را قرن مبارزات ایدئولوژیکی خواند و ظهور انقلاب اسلامی را یکی از تحولات تاثیرگذار در مناسبات بین المللی در دوره معاصر و وارد کردن اسلام سیاسی در مرکز تحولات بین الملل برشمرد.
دکتر ادی سوتری سونو نیز با اشاره به تاثیر ظهور انقلاب اسلامی بر رشد اسلامگرایی در اندونزی اظهار داشت : پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، مردم اندونزی را متوجه قدرت تاثیرگذار و تحول آفرین اسلام سیاسی کرد و پس از سال های طولانی بویژه در دوره سوهارتو، جریانهای اسلامی اندونزی وارد صحنه سیاسی اندونزی شدند.
وی افزود: انتخاب عبدالرحمن وحید ،رئیس وقت سازمان نهضت العلماء به عنوان اولین رئیس جمهور پس از دوره سوهارتو و شکل گیری احزاب اسلامی و ورود آنها در صدر لیست انتخابات پارلمانی ،همگی نشان از اقبال مردم اندونزی به اسلام سیاسی داشت که از ایران تاثیر پذیرفته بود.
وی همچنین یادآورشد: بسیاری از نخبگان ومتفکرین اندونزیایی از جمله "امین رئیس" و "نورخالص مجید" تحت تاثیر افکار واندیشه های متفکرین انقلابی ایران همانند امام خمینی(ره) و استاد مطهری به ترویج ایده های جدیدی از اسلام در اندونزی پرداختند و حجم زیادی آثار و کتب منتشره از سوی متفکرین ایرانی نیز به زبان اندونزیایی ترجمه و منتشر گردید.
دکتر هدی شری نیز در موضوعی با عنوان" تاثیر تصوف ایرانی در اندونزی" گفت: با اشاره به جریانهای فکری صوفیانه قرن 17 و18 میلادی در اندونزی، هر دو جریان صوفیانه وعرفانی موجود در این دوره یعنی راست دینی مربوط به مخالفین نظریه وحدت وجود که توسط الرانیری و شاگردانش هدایت می شد و همچنین جریان معروف به گروه ارتدادی به رهبری حمزه فنصوری، السوماترایی وسیتی چنار که نظریه وحدت الوجود را دنبال می کردند، متاثر از ایران بوده و آثار منتشره از سوی این دو جریان مهم فکری و عرفانی اندونزی همانند بسطان السلاطین، شراب العاشقین و سایر آثار برجسته کلاسیک ادبی که امروزه میراث مکتوب تمدن وفرهنگ مالایی دوره اسلامی به شمار می روند، برگرفته از اشعار و آثار ادبی و عرفانی شعرا و عرفای نامی ایرانی بوده است.
وی همچنین با یادآوری نفوذ گسترده غزالی در آسیای جنوب شرقی، متون وتفکرات این اندیشمند بزرگ ایرانی را پایه و مبنای اصلی فکری گروه های اسلامی معاصر ازجمله سازمان نهضت العلماء خواند و بر ظرفیت های تأثیرگذار و جاذبه های فراوان فرهنگی به ویژه در حوزه فلسفه وعرفان تمدن ایرانی اسلامی تأکید ورزید.
نظر شما