۲۳ فروردین ۱۳۹۱، ۹:۳۷

جای خالی رسانه‌ها در شهرهای قم/ صدایی که به مسئولان نمی‌رسد

جای خالی رسانه‌ها در شهرهای قم/ صدایی که به مسئولان نمی‌رسد

قم - خبرگزاری مهر: مردم شهرهای تابعه قم از مشکلات عدیده شهری برخوردارند اما رسانه جمعی و زبان گویایی برای انتقال این مشکلات و پیگیری حل آنها در این شهرها وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، از سال 74 که بنا به تاکید مقام معظم رهبری، قم به جمع استان‌های کشور پیوست کم کم 5 شهر جعفریه، کهک، دستجرد، قنوات و سلفچگان در اطراف تک شهرستان قم شکل گرفت. ولی به موازات شکل گیری این شهرها بسیاری از امکانات و لوازم توسعه شهری در این شهرها رشد نکرده و هنوز هم در برخی محله‌های شهرهای تابعه بافت روستایی مشاهده می‌شود.

یکی از مسائلی که از سال‌های گذشته تاکنون مورد غفلت مسئولان واقع شده عدم زمینه سازی برای توسعه رسانه‌های جمعی در شهرهای تابعه استان است، به گونه‌ای که در حال حاضر هیچ ابزاری برای انتقال مشکلات و نارسایی‌های شهری و روستایی و اطلاع رسانی از فعالیت‌های انجام شده در بخش‌های تابعه استان قم وجود ندارد.

این مشکل سبب شده سطح نیازمندی‌ها و درخواست‌های مردم در محدوده ذهن آنها محصور شود و اگر قرار است خدمتی به شهروندان این شهرها ارائه شود با تاخیر و یا کم کاری مسئولان همراه باشد.

علاوه بر این، با در نظر گرفتن نقش و کارکرد بی‌بدیل رسانه‌های جمعی در ارتقای سطح فرهنگ شهروندی، توسعه و عمران شهری و... نادیده گرفتن سلایق و خواسته‌های مردم خسارت زیادی به شهروندان این شهرها تحمیل می‌کند.

مطالعه نشریات تاریخ گذشته

محمد قاسمی شهروند دستجردی گفت: شهر دستجرد در چند سال اخیر شکل محیط شهری به خود گرفت اما هنوز رگه هایی از سنت های قدیمی در این شهر دیده می شود.

وی افزود: رسانه های جمعی می توانند در حفظ سنت های پسندیده به شهروندان این شهر کمک کنند ولی متاسفانه هیچ گونه ابزار رسانه ای غیر از صداوسیما برای انتقال پیام به شهروندان و انعکاس خواسته ها و نیازهای شهروندان به مسئولان در دستجرد وجود ندارد.

قاسمی با اشاره به علاقه خود و خانواده اش به مطالعه روزنامه و نشریات اظهار کرد: برای اینکه روزنامه ها و نشریات مورد علاقه خود و خانواده ام را تهیه کنم، هر زمانی که به قم مراجعه می کنم نشریات تاریخ گذشته را خریداری و به مرور آنها را مطالعه می کنیم.

وی ادامه داد: دستیابی به نشریات مختلف خواسته به حق شهروندان دستجرد است ولی صدای مردم این شهر شنیده نمی شود.

شهرهای بدون کیوسک مطبوعات

در حال حاضر فقط دو یا سه روزنامه محلی آن هم برای چند نفر از مسئولان بخش‌ها که عمدتا در قم بسر می‌برند ارسال می‌شود و شهروندان و روستائیان بخش‌های تابعه هیچ مکانی برای دیدن نشریات متنوع در قطع و محتوای مختلف ندارند تا طبق سلایق سیاسی، فرهنگی، علمی، اقتصادی و... خود از گیشه‌های مطبوعات خریداری کنند.

این در حالی است که شهرداری های این شهرها برای ایجاد کیوسک‌های مطبوعاتی اعلام آمادگی کردند و حتی در برخی از شهرها مکان‌هایی برای توزیع نشریات جانمایی شده است اما تا زمانی که هیچ مطبوعه‌ای وارد این شهرها نشود و متولیان و مسئولان امر در غفلت بسر می‌برند ایجاد سازه تهی از مطبوعات برای شهروندان این شهرها خوشایند نخواهد بود.

غفلت صداوسیما

شاید بسیاری از نشریاتی که توسط موسسات و شخصیت‌های حقیقی و حقوقی خصوصی منتشر می‌شوند به خاطر عدم صرفه مالی در ارسال و توزیع نشریات در شهرهای تابعه با مشکل جدی مواجه باشند اما رسانه‌هایی که از بودجه و اعتبارات دولتی برای اطلاع رسانی استفاده می‌کنند در غفلت از نقش رسانه‌ای خود چیزی کم نگذاشته‌اند. به گونه‌ای که در حال حاضر صداوسیمای مرکز قم به عنوان نهادی که از اعتبارات استانی و ملی برخوردار است در هیچ یک از شهرهای تابعه استان دفتر یا خبرنگار رسمی ندارد.

علیرضا گلچین‌پور بخشدار مرکزی قم که همزمان سرپرستی بخشداری کهک را بر عهده دارد در مورد عدم حمایت صدا و سیما از برنامه‌های بخش‌های مرکزی و کهک گفت: صدا و سیما برای پوشش رسانه‌ای اخبار بخش‌ها اعتباری در نظر نگرفته و منتظر است فیلم برنامه‌های این بخش‌ها تهیه و برای پخش به این رسانه ارسال شود.

وی ادامه داد: ما با هزینه بخشداری مرکزی یک دوربین فیلمبرداری خریداری کردیم و فردی را به دوره‌های آموزش خبرنگاری اعزام کردیم تا بخشی از خلاء اطلاع رسانی را جبران کنیم.

شهرهای بدون خبرنگار

گلچین‌پور اظهار کرد: در حال حاضر حتی یک خبرنگار رسمی یا افتخاری در شهر قنوات فعالیت نمی‌کند تا بتواند فعالیت‌های انجام شده و مشکلات و خواسته های مردم را به رسانه های جمعی منتقل کند.

وی با بیان اینکه صدا و سیما هیچ گونه امتیاز و اعتباری برای این گونه فعالیت ها قائل نیست، تصریح کرد: ضعف در اطلاع رسانی در بخش کهک هم وجود دارد ولی تفاوت کهک با شهر قنوات در این است که در شهر کهک خبرنگارانی حضور دارند که حاضر به فعالیت هستند اما به خاطر عدم حمایت مالی انگیزه ای برای ادامه کار ندارند.

سرپرست بخشداری کهک افزود: هزینه ای که صدا و سیما به خبرنگاران کهک پرداخت می کند حتی کرایه جابجایی آنها را جبران نمی کند.

وی گفت: برنامه منسجمی برای انعکاس رویدادها و درخواست های مردمی در کهک و قنوات وجود ندارد و این در حالی است که ما از هر رسانه یا ارگانی که این خلاء را جبران کند حمایت خواهیم کرد.

پردازش یک سویه موضوعات

رضا نبی گل عضو شورای اسلامی بخش سلفچگان نیز با انتقاد از عدم توجه به مشکلات مردم در رسانه ملی گفت: عمدتا سوژه یا عناوین خبری که از سوی صدا و سیما در بخش سلفچگان تهیه و پخش می شود یک سویه است، یعنی از قبل به آنها گفته می شود که مثلا فلان برنامه را پوشش دهند.

وی گفت: مردم بخش سلفچگان با محرومیت و مشکلات زیادی مواجه هستند ولی متاسفانه رسانه های جمعی به آنها نمی پردازند و ما انتظار داریم رسانه ها بر اساس تکلیف و رسالت خطیری که دارند صدای مردم را به گوش مسئولان برسانند.

به گفته نبی گل تا زمانی که رسانه های جمعی مشکلات مردم را به مسئولان منتقل نکنند هیچ امیدی به حل معضلات شهری و روستایی نداریم و اگر کاری برای عمران و آبادانی و حل مشکلات مردم انجام می شود با وقفه و تاخیر زیاد انجام می شود.

نقش رسانه‌ها در ارتقای شاخص زندگی

این عضو شورای اسلامی بخش سلفچگان به نقش رسانه‌های جمعی در ارتقای شاخص های مختلف زندگی شهری و روستایی اشاره کرد و افزود: مردم روستاها و شهرهای کوچک نیازمند اطلاعات کافی برای زندگی سالم هستند و تا زمانی که زمینه این اقدام فراهم نشود نمی تواند انتظار داشت محیط شهری و روستایی سالمی خواهیم داشت.

نبی گل گفت: ممکن است مردم شهرهای بزرگ به خاطر دسترسی به اینترنت با این مشکلات مواجه نباشند، اما امکان استفاده از اینترنت در شهرهای کوچکی همچون سلفچگان که هنوز بافت روستایی دارد برای مردم مهیا نیست، بنابراین رسانه‌های مکتوب باید این خلاء را پر کنند تا زندگی سالمی داشته باشیم.

مردم شهرهای تابعه قم از اینکه زبان گویایی برای انتقال مشکلات و پیگیری آنها ندارند از مهمترین ابزار توسعه شهری و روستایی محروم‌اند و صدای آنها به مسئولان نمی‌رسد.

..............................................
روح‌الله کریمی

کد خبر 1573801

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha