به گزارش خبرنگار مهر، دکتر شهاب الدین صدر در مراسم بزرگداشت روز دندانپزشکی که شب گذشته در هتل المپیک برگزار شد، افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد دندانپزشکان کشور 10 برابر شده اما توزیع آنان دچار اختلال است و همین امر باعث ایجاد اشکال در بحث عدالت در سلامت میشود.
وی گفت: در حال حاضر 25 هزار دندانپزشک در کشور خدمات گستردهای را ارائه میدهند و بر اساس آمارهای موجود به ازای هر سه هزار نفر در کشور یک دندانپزشک داریم که این آمار در برخی مناطق به 10 هزار نفر و در چند منطقه نیز به 100 هزار نفر به ازای هر یک دندانپزشک میرسد.
صدر با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته بر اساس شاخصهای موجود به ازای هر هزار نفر یک دندانپزشک وجود دارد، افزود: در صورت درست طراحی شدن شبکه سلامت در کشور و توجه به دندانپزشک سلامت نگر و جامعه نگر شاهد بیکاری دندانپزشکان نخواهیم بود.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران با اشاره به تعرفههای درمانی گفت: تعرفههای سال 90 متناسب با نرخ تورم و افزایش قیمت مواد دندانپزشکی نبود و همین امر باعث ایجاد اشکالاتی در گردش اقتصادی مطبهای دندانپزشکی شده بود. البته بر اساس نظر سازمان نظام پزشکی لازم است تعرفههای دندانپزشکی در سال 91 حداقل 30 درصد افزایش یابد البته وزارت بهداشت معتقد به افزایش حدود 25 درصدی این تعرفهها است. در هر صورت اگر تعرفهای بین این دو رقم نیز در نهایت اعلام شود وضعیت بهتر میشود.
وی ادامه داد: تاثیر قیمتها بر کار دندانپزشکان زیاد است و نوسانات نرخ ارز، تهیه مواد دندانپزشکی را مشکل و هزینههای مطبها را افزایش داده است و همین امر موجب شده که تعرفههای موجود پاسخگوی افزایش قیمتها نباشد.
صدر با اشاره به بیمه نبودن خدمات دندانپزشکی گفت: در حال حاضر بیش از 90 درصد هزینههای خدمات دندانپزشکی از جیب مردم پرداخت می کنند این در حالی است که این رقم در سایر حوزههای پزشکی حدود 75 درصد است. در این شرایط لازم است صندوقهای بیمه مانند تامین اجتماعی و نیروهای مسلح خدمات دندانپزشکی را تحت پوشش قرار دهند.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه افزود: اگر امکان تحت پوشش بیمه قرار دادن همه خدمات دندانپزشکی وجود ندارد این صندوقها میتوانند خدمات مربوط به پیشگیری و ترمیم دندان را تحت پوشش قرار دهند. در صورت تحقق این امر شاید بتوان 70 درصد از هزینههای دندانپزشکی را از دوش مردم برداشت و رضایت نسبی آنان را جلب کرد.
وی افزود: حدود 9 ماه است که صندوق تامین اجتماعی مطالبات گروههای مختلف پزشکی از جمله داروخانهها و رادیولوژیها را پرداخت نکرده است. ما این موضوع را از راههای مختلف از جمله رایزنی با رئیس جمهور در میان گذاشتیم و بر اساس اعلام مدیرعامل جدید صندوق تامین اجتماعی قرار است هزار میلیارد تومان برای پرداخت این مطالبات صرف شود که در صورت تحقق این امر طی یک هفته آینده این مطالبات پرداخت میشود.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران تاکید کرد: لازم است نگاه به خدمات حوزه بهداشت دهان و دندان تغییر کند چرا که این خدمات لوکس نیست. در واقع دهان یکی از کانالهای ورودی و اصلی بدن است و با اندامهای مهمی مانند قلب و عروق، دستگاه تنفسی در ارتباط است و بر سلامت آنها تاثیر میگذارد و حتی میتواند سبک زندگی انسان را تغییر دهد. در حال حاضر اثبات شده است که بین عفونتهای دهان و دندان و برخی بیماریهای خطرناک مانند عوارض قلبی و عروقی ارتباط است.
صدر با اشاره به ضرورت توجه به پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان گفت: بر اساس آمارهای موجود به طور متوسط دانش آموزان کلاس اولی 6 دندان پوسیده دارند. این آمار نشان دهنده آن است که دستگاههای مختلف از جمله رسانهها لازم است به فرهنگسازی درباره راههای پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان توجه بیشتری کنند.
وی افزود: شاخص شاخص پوسیدگی دندان در جامعه آماری از 15 سال گذشته چندان تغییر نکرده است و از حدود 1،98 درصد به 1،8 درصد ارتقا پیدا کرده است. این در حالی است که در کشورهای پیشرفته این شاخص در حال رسیدن به صفر است.
نایب رئیس مجلس ادامه داد: با توجه به وجود دندانپزشکان کافی در کشور، اگر توجه کافی به بحث پیشگیری شود و بودجه مناسب برای آن تخصیص یابد این شاخص بهبود مییابد.
وی تاکید کرد: دندانپزشکان نیازمند حمایت بیشتر مسئولان هستند تا به جایگاه واقعی خود در حوزه سلامت بهداشت دهان دست پیدا کنند چرا که با توجه به افزایش شاخص امید به زندگی در کشور حفظ دندانها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
نظر شما