به گزارش خبرگزاری مهر، علی اصغر شعردوست در مصاحبه با خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان سطح همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان را در طی سالهای اخیر رو به رشد دانست و گفت: همکاریهای میان دو کشور در دو بخش خصوصی و دولتی شاهد ارتقاء کمی و کیفی بوده است. در بخش خصوصی، سرمایه گذاری هایی در عرصه های کشاورزی، صنعتی ، تولید، کارخانجات تبدیلی و حتی کارخانجات بزرگی مثل تولید سیمان و مثل نیروگاههای کوچک توسط بخش خصوصی به انجام رسیده است یا در حال انجام است.
شعردوست با اعلام اینکه در بخش دولتی یک پروژه بزرگ نیروگاه 220 مگاواتی سنگ توده- 2 که در 70 کیلومتری شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان احداث شده در ماه سپتامبر سال گذشته فاز اول آن به بهره برداری رسید. گفت: در چارچوب فاز اول این نیروگاه با قدرت 110 مگاواتی به بهره برداری رسید که در این بخش حدود 240 میلیون دلار به روش BOT سرمایه گذاری انجام شده است.
سفیر ایران در تاجیکستان با اعلام اینکه ایران با شناختی که به صورت کامل از موقعیت جغرافیایی و توانهای اقتصادی کشور تاجیکستان در عرصه تولید انرژی برق - آبی دارد در این زمینه نسبت به برنامه ریزی جهت سرمایه گذاری های آینده و توسعه روابط اقدامات جدی به عمل آورده است گفت: یک نیروگاه دیگر به نام نیروگاه برق-آبی اِینو که سند اولیه آن به امضای روسای جمهوری دو کشور رسیده و امیدواریم که با اتمام نیروگاه سنگ توده-2 نیروی انسانی، ماشین آلات و امکانهای آزاد شده از سنگ توده - 2 به نیروگاه اینو منتقل شود و کار ساخت آن آغاز شود.
شعردوست گفت: تاجیکستان با پتانسیل زیادی که برای تولید برق از جریان آب دارد به عنوان پر آبترین کشور منطقه به شمار می آید که از نظر جغرافیایی با شیب قابل توجه این امکان را می دهد که نیروگاههای برق-ابی فراوانی زیادی در آن ساخته شود. این پتانسیل باید با تکنولوژی و نیروی متخصص ایرانی در هم آمیزد و انشاء الله تاجیکستان به عنوان یک کشور صادر کننده انرژی در منطقه تبدیل شود.
وی افزود: طبعا این انرژی از طریق تاجیکستان امکان صدور به افغانستان و ایران و از طریق ایران به کشورهای پیرامون ایران قابل سواپ است.
وی با اعلام اینکه در مطالعات و بررسیهایی که به عمل آمده حد اکثر 5 درصد آب تولید شده در تاجیکستان به مصرف می رسد و 95 درصد آب تاجیکستان به خارج از این سرزمینها سرازیر می شود گفت: نیروی برق - ابی و برقی که از جریان اب تولید می شود هم از نظر حفظ محیط زیست نیروی سالمی است و هم به تخریب محیط زیست باعث نمی شود و هم برای این کشور و مجموعا کشورهایی که از این پتانسیل برخوردار باشند نیروی ارزانی تولید می شود. همکاری در این زمینه هم برای ایران و هم برای تاجیکستان در اولویت قرار دارد.
سفیر ایران درتاجیکستان افزود: غیر از این دو پروژه ای که نام بردم تعدادی پروژه های متوسط و کوچک هم مطالعه شده و الان از طریق بخش خصوصی ایران بر روی رودخانه ورزآب در حاشیه شهر دوشنبه و به قدرت 50 مگاوات و برخی طرحهای کوچک دیگر در زمینه انرژی توسط بخش خصوصی ایران در مراحل اجرایی است.
صادرات گاز ایران به تاجیکستان ، قرقیزستان و چین
شعردوست در خصوص صادرات گاز ایران به تاجیکستان نیز گفت: در سفری که طی دو هفته اخیر رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان داشته اند و همزمان با آن رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی افغانستان در تاجیکستان بودند. در جلسه روسای جمهوری سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان این موضوع مطرح شد و رئیس جمهور تاجیکستان خواستار اتخاذ تدبیرها و تصمیم هایی از سوی ایران برای کمک به مقوله بحران انرژی در تاجیکستان شد که به واسطه قطع گاز یا سایر حاملهای انرژی توسط برخی همسایه های این کشور پیش می آید.
وی افزود: از سوی دیگر از گذشته ها مسائل دیگری در زمینه انتقال انرژی برق و همچنین انتقال آب در بین کشورهای منطقه مطرح بوده است. مجموعه گفتگوها و توافقهای سه رئیس جمهور منجر به سندی شد که در بخشهایی از این سند ایجاد خط لوله ای از ایران به تاجیکستان از طریق افغانستان و از آن طرف به قرقیزستان و چین برای انتقال حاملهای انرژی همچنین ایجاد خط لوله ای از تاجیکستان به ایران از طریق افغانستان برای انتقال آب و تکمیل سیستم ترابری زمینی اعم از ریلی، جاده های ماشین رو و همچنین تکمیل سیستم انتقال برق به صورت رفت و برگشت پیش بینی شده است.
سفیر ایران افزود: تاجیکستان در حال حاضر در فصل تابستان از نظر برق مازاد بر مصرف دارد. در حالیکه در زمستان کمبود برق دارد. در کشور ما در ایران برعکس این است. در نتیجه تکمیل این خط انتقال انرژی در فصل تابستان تاجیکستان می تواند برق مازاد خودش را به ایران صادر کند یا از طریق ایران سواپ کند به هر کشوری که می خواهد بفروشد و در زمستان بالعکس می تواند به دریافت برق اقدام بکند. این مجموعه های آب و برق و گاز و راه در همکاریهای منطقه ای مورد بحث و گفتگو و موافقت قرار گرفت و منجر به سندی شد که به امضای سه رئیس جمهور رسید.
اتمام تحقیقات امکان سنجی طرح خط آهن چین- قرقیزستان - تاجیسکتان - افغانستان - ایران تا دو - سه ماه آینده
وی افزود: شرکت ایرانی به نام شرکت "مترا" که تخصص در مطالعه طرحهای راه آهن دارد، عهده دار تنظیم گزارش حاصل از تحقیقات امکان سنجی شده است. بخشی از این تحقیقات در همکاری بین این شرکت و وزارت نقلیات تاجیکستان اماده شد و در اجلاس ریکا- 5 که در آن کشورهای کمک کننده به افغانستان در طی دو هفته گذشته در تاجیکستان گردهم آمدند ارایه شد.
وی افزود: این شرکت بخشهایی از نتایج تحقیقات خودش را عرضه کرد و امیدواریم که تحقیقات این طرح تا پایان امسال نهایی بشود.
شعردوست با اعلام اینکه موضوع اجرایی کردن و فاینانس کردن این طرح بزرگ یکی از موضوعات مطرح در دیدارهای چند جانبه ای بود که در عالیترین سطوح در دوشنبه در طی روزهای 5 تا 7 فروردین انجام گرفت، گفت: در این زمینه برخی از کشورها اعلام آمادگی کردند. همچنین بانک توسعه اسلامی و بانک توسعه آسیایی هم تمایل خود برای مشارکت در این طرحها به صورت اصولی را مطرح کردند.
شعردوست گفت: با ایجاد این خط آهن در واقع یک راه جدید برای صدور کالا و حاملهای انرژی ایران از سویی فراهم می شود و از سوی دیگر هم بسیاری از نیازهای کشورهای منطقه که در مناقشات منطقه ای دستخوش حوادث می شوند، با استفاده از انرژیهای فسیلی ایران مرتفع می شود. البته ایجاد یک خط آهن جدید در منطقه مزیتهای بسیار جدی و فراوان دیگری نیز خواهد داشت.
نظر شما