وی ادامه داد: بخش مهمی از فرهنگ لغت عرب را لغات مشترک لفظی شکل می دهد، از این رو وجود مشترک لفظی در لغت عرب قابل انکار نیست، اما اینکه مشترک لفظی در قرآن نیز وجود دارد یا نه، موضوعی است که مجال بحث و بررسی بیشتری دارد و در برنامه "نسیم واژه ها" سعی شده است تا به این بحث پرداخته شود.
قنبری بیان داشت: در خصوص بحث ترادف و اشتراک لفظی در قرآن نظرات متفاوتی وجود دارد مثل آخوند خراسانی و گروهی که بر این نکته اصرار دارند که مشترک لفظی در قرآن وجود ندارد حال آنکه بیشتر عالمان اصولی وجود مشترک لفظی در قرآن را روا و تحقق یافته می دانند؛ که آنچه از این دست وجود دارد همان لغات اضداد خواهد بود و در این برنامه به آن می پردازیم.
سردبیر برنامه "نسیم واژه ها" با اشاره به خصوصیات این برنامه گفت: در بحث زبان قرآن روشن می شود که قرآن به زبان جامع که همان زبان عرف عمومی جامعه خودش با ویژگیهای خاص می باشد، نازل شده است و در فهم قرآن باید معانی زمان نزول مد نظر قرار گیرد و از سوی دیگر، با عنایت به سیال بودن زبان، ممکن است واژه ای در طول زمان معانی حقیقی و مجازی تازه و جدیدی پیدا کند و معانی حقیقی یا مجازی زمان نزول مهجور شود.
وی تأکید کرد: به همین دلیل در برنامه "نسیم واژه ها" واژه هایی را که داری وجوه مختلف معنایی هستند مثل کلمه "امام" که در یک آیه به معنای "پیشوا" و در آیه ای دیگر در معنای " لوح محفوظ" در جای دیگر" تورات" و در آیه ای "راه" معنی شده است مورد بررسی قرار می گیرند.
وی افزود: این برنامه از 19فروردین ماه بر روی آنتن شبکه رادیویی قرآن رفته وسعی دارد با توجه به اهمیت این بحث در معنا و تفسیر آیات الهی به طور جامع وجوه قرآن و اشتراک لفظی را مورد بحث و بررسی قرار دهد.
شایان ذکر است برنامه "نسیم واژه ها" در ادامه "شمیم واژه ها" که به تفاوت های واژه های به ظاهر مترادف می پرداخت به اشتراک لفظی واژگان می پردازد و این برنامه به همت گروه قرآن و اندیشه بر روی موج اف ام ردیف 100روزهای زوج ساعت 16:45 قابل دریافت است.
نظر شما