به گزارش خبرنگار مهر، "آب مایه حیات است" همیشه این جمله را شنیده ایم ولی نمی دانیم چرا به این جمله کسی توجه نمی کند و روز گارانی قدر این نعمت بزرگ خداوندی را ندانستیم که امروز رسیدن جرعه ای از آن بر لبهای خشک یک روستایی آرزو شده است.
پس از چندین سال خشکسالی های پی در پی در خراسان جنوبی امروز آب به رویای دست نیافتنی برای برخی روستاییان تبدیل شده و حتی نوشیدن جرعه ای آب گوارا از ته دل قناتهای خروشان آن، که روزگاری آبادانی را در روستاها جاری می کرد بر دل اهالی آن مانده است.
اکنون روستائیان خراسان جنوبی با بحرانی به نام "تشنگی" روبرو هستند طی سال های اخیر در راستای تامین این نیاز اولیه، که مایه زندگانی بشر است اقدامات زیادی از سوی دولت صورت گرفته به طوری که بسیاری از شهرها و روستاهای کشور آبرسانی شدند اما خشکسالی ها امان روستائیان استان را بریده و علی رغم داشتن شبکه های لوله کشی آب، آبی برای نوشیدن ندارند و تمام چشم امیدشان به تانکر های آبرسانی است.
412 روستای خراسان جنوبی با تانکر آبرسانی می شود/14 درصد جمعیت استان آب شرب سالم ندارند
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: در این استان هزار و 815 آبادی وجود دارد که به 406 روستا با تانکر سیار آبرسانی می شود.
علی اکبر بسکابادی با اشاره به اینکه آب مورد نیاز 54 هزار و 451 روستایی با تانکر حمل می شود، افزود: در سال گذشته بیش از 31 هزار و 151 سرویس آب به روستاهای استان حمل شده است.
وی بیان اینکه شرکت آب و فاضلاب روستایی برای آبرسانی به روستاهای استان محدودیتی را ایجاد نکرده است، گفت: به تمامی روستاهای بالای 20 خانوار و زیر 20 خانوار آبرسانی با تانکر را که تنها امید روستائیان برای زندگانی است انجام می دهیم.
وی هزینه تامین هر متر مکعب آب برای روستائیان استان را دو هزار و 750 تومان ذکر کرد و ادامه داد: آب و فاضلاب روستایی این آب را به صورت رایگان در اختیار روستائیان قرار می دهد.
بسکابادی نیاز آبی استان در روستاها را حدود 25 میلیون متر مکعب در سال عنوان کرد و افزود: با توجه به خشکسالی های 13 ساله در استان ما قادر به برداشت 18 میلیون متر مکعب آب از منابع آبی هستیم.
کیفیت آب در برخی روستاهای حاشیه مرز نامطلوب است
این مسئول با بیان اینکه در آبرسانی سیار و تامین آب روستاهای حاشیه مرز مشکلی وجود ندارد، افزود: با ایجاد مجتمع های آبرسانی مشکلات آبی این روستاها مرتفع شده اما در برخی نقاط کیفیت آب وضعیت مطلوبی ندارد.
بسکابادی با بیان اینکه با نصب دستگاه های آب شیرین کن در صدد رفع مشکلات کیفیتی آب در این روستاها نیز هستیم، گفت: در روستاهای حاشیه مرز درمیان مشکلات کیفیتی آب را داریم که با برنامه ریزی این مشکل نیز به زودی برطرف خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیشترین مشکلات آبی در روستاهای حاشیه مرز شهرستان سربیشه است، بیان کرد: در روستاهای مرزی کلاته شب، ماهیرود و علی آباد در شهرستان سربیشه به شدت مشکلات تامین آب را داریم.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات این روستاها مجتمع آبرسانی خوشاب تعریف شده است، ادامه داد: عملیات اجرایی این مجتمع به صورت محدود شروع شده است.
وی با بیان اینکه در روستاهای حاشیه مرز نهبندان نیز مشکلی به لحاظ کمییت منابع تامین آب وجود ندارد، اظهارکرد: روستاهای حاشیه مرز این شهرستان نیز مشکلات کیفیتی آب را دارند که نیازمند نصب آب شیرین کن در این منطقه هستیم.
بسکابادی همچنین به مشکلات آبرسانی به روستاهای شهرستان قاین اشاره کرد و بیان داشت: روستای محمود آباد در این شهرستان با کمبود جدی آب مواجه است و در روستای معصوم آباد به لحاظ قدمت زیاد شبکه های آبرسانی مشکل کیفیتی وجود دارد.
وی از اختصاص 200 میلیون تومان اعتبار برای نوسازی شبکه های آبرسانی روستای معصوم آباد خبر داد و افزود: مجتمع دارج در شهرستان قاین نیز بر اثر سیلاب با مشکل مواجه شده که به زودی مشکلات آن بر طرف خواهد شد.
15 لیتر سهم هر روستایی از آب
امروز که ما در خانه خود از نعمت آب برخورداریم و هنگام شستن ظرف و یا ا استحمام شیر آب را باز نگه می داریم و با خیال راحت آب این مایه حیات را که بسیاری چشم به راه دریافت آن هستند به هدر می دهیم به فکر روستائیان نیستیم که سهم شان از آب برای تمام طول روز 15 لیتر آب است.
در حالی که متوسط نیازهر روستایی از نعمت آب 70 لیتر در روز از سوی مسئولان اعلام می شود اکنون چگونه می توان با 15 لیتر آبی که با تانکر حمل می شود گذران زندگی کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت 40 دستگار تانکر آبرسانی در استان، گفت: در حال حاضر آبرسانی به 393 روستای استان با تانکر انجام می شود که در ماه های گرم این میزان به 412 روستا در سال گذشته نیز رسیده است.
وی با بیان اینکه آب و فاضلاب روستایی می تواند حداقل نیاز روستائیان به آب را تامین کند، افزود: سهم هر روستایی از آب روزانه 15 لیتر است که توسط تانکر های آبرسانی به صورت هفته ای دوبار به روستاها حمل می شود.
بسکابادی با اشاره به پراکندگی روستاهای استان گفت: هزینه حمل آب به روستاها برای دولت بیش از سه هزار و 600 تومان تمام می شود در حالی که این هزینه از طریق شبکه آبرسانی 900 تومان است.
36 درصد آب روستایی هدر می رود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هم اکنون به دلیل فرسودگی شبکه های آبرسانی روستایی 36 درصد هدر رفت آب را در شبکه های آبرسانی روستایی استان داریم، گفت: پیش بینی کرده ایم با تخصیص اعتبارات این رقم را تا پایان برنامه پنجم توسعه به کمتر از 25 درصد برسانیم.
وی اعتبار اختصاص یافته برای آبرسانی به روستاها را در سال گذشته 12 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: در راستای رعایت بهداشت آب در روستاهای استان طرح توزیع آب بسته بندی را در مناطق مرزی استان در دستور کار داریم.
بسکابادی بیان کرد: ضریب برخورادری از آب در استان 83.96 درصد است که بیشترین برخورداری مربوط به شهرستان بشرویه است.
وی با بیان اینکه 68 درصد روستاهای بیرجند لوله کشی هستند، افزود: متاسفانه خشکسالی ها باعث شد که تنها 47 درصد مردم روستاهای این شهرستان از نعمت آب شرب برخوردار باشند.
وی ضریب بهره مندی از آب را در روستاها 66.79 درصد اعلام کرد و بیان داشت: روستاهای شهرستان بیرجند کمترین ضریب بهره مندی آب را دارند.
آبرسانی به 50 روستای استان در سال جاری/ رفع مشکل آبرسانی به روستاها نیازمند 131 میلیار تومان اعتبار
بسکابادی از اختصاص 286 میلیارد و 966 میلیون ریال اعتبار به آب و فاضلاب روستایی استان در گذشته خبر داد و بیان کرد: سال گذشته تنها 10 درصد اعتبارات خشکسالی استان به بحث آبرسانی روستاها اختصاص یافته است.
وی با اشاره به اینکه 177روستای بالای 20 خانوار استان فاقد شبکه آبرسانی هستند، اظهارکرد: سال گذشته مشکل آب 54 روستای استان را برطرف کردیم.
وی از آبرسانی به حداقل 50 روستای استان در سال جاری خبر داد و افزود: شبکه آبرسانی 61 روستای استان نیز به حالت راکد در آمده است.
خشکسالی ها و کمبود آب موجب از رونق افتادن کشاورزی و خشک شدن قناتها و چشمه ها در روستاها این استان شده بطوریکه این عوامل روند مهاجرت را در استان افزایش داده است.
بی آبی 30 خانوار القار را مجبور به مهاجرت کرد
دهیار روستای القار در زمینه مشکلات بی آبی در این روستا که از توابع شهرستان بیرجند است، گفت:60خانوار از اهالی روستای القار به دلیل بی آبی طی 14 سال اخیر مجبور به مهاجرت شدند.
قلی پور نبود آب شرب سالم و امکانات ورزشی، تفریحی و فرهنگی، کمبود آب کشاورزی، را از جمله مشکلات اهالی روستا می داند.
وی مشکل اصلی اهالی را خشک شدن قنات روستا و بیکاری و مهاجرت جوانان به دیگر مناطق عنوان کرد و افزود: اگر چه به روستا با تانکر های سیار آبرسانی می شود اما این آب نیاز مردم روستا را تامین نمی کند.
وی با بیان اینکه روستای القار هیچ گونه منبع آبی سالمی برای روستائیان ندارد و تمامی منابع آبی آن طی سالیان گذشته خشک شده است، افزود: در برخی مواقع روستائیان به منظور رفع نیاز خود مجبور به استفاده از آب غیر بهداشتی هستند.
وی عنوان کرد: از طرف مسئولان بهداشتی اعلام شده که از این آب برای شرب مصرف نشود اما در برخی مواقع اهالی روستا برای گذران امورات مجبور به استفاده از این آب هستند که آن را جوشانده و سپس مصرف می کنند.
قلی پور ایجاد تعاونی هایی برای اشتغال جوانان و گاز رسانی به روستای القار را از خواسته های مردم این روستا برای ماندگاری در روستا عنوان کرد.
مهاجرت 15 درصد روستائیان بخش مرکزی نهبندان
بخشدار مرکز شهرستان نهبندان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات خشکسالی و بی آبی در روستاهای این شهرستان گفت: حدود 15 درصد از روستائیان بخش مرکزی نهبندان به دلیل کمبود منابع آبی از روستاها مهاجرت کرده اند.
بصیری پور با بیان اینکه آبرسانی با تانکر تنها نیاز آب شرب مردم را برطرف می کند، اظهارکرد: خشکسالی های 15 سال اخیر در این استانی که شغل اصلی مردم را کشاورزی به صورت مستقیم و غیر مستقیم تشکیل می دهد مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است.
مدیر آب و فاضلاب روستایی نهبندان نیز از آبرسانی مستمر به 80 روستای این شهرستان خبر داد و گفت: ماهیانه سه هزار و 900 متر مکعب به روستاهای این شهرستان آب حمل می شود.
نخعی به پراگندگی زیاد روستاهای شهرستان اشاره کرد و بیان داشت: برای آب رسانی به برخی روستا ها بیش از 300 کیلومتر تانکر های آب استان مسافت طی می کنند که این هزینه های بالایی را برای شرکت به دنبال دارد اما تمام تلاش خود را داریم که حداقل نیاز آبی روستائیان را برای شرب و بهداشت تامین کنیم.
........................
گزارش : فاطمه زیراچی
عکس: امیر حسین حیدری
نظر شما