آمریکا در ژانویه 2007 به لهستان و جمهوری چک پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری در خاک جمهوری چک مستقر کند که این مسئله با مخالفت روسیه روبرو شد. این پیشنهاد همزمان با حاکمیت نومحافظه کاران به رهبری جرج بوش در آمریکا و ولادیمیر پوتین محافظه کار در روسیه بود.
به تدریج مسئله استقرار این سامانه در جمهوری چک و لهستان با موانعی روبرو شد و آمریکا رومانی را جایگزین این دو کشور کرد و اخیرا قراردادی نیز با این کشور امضا کرد.
همچنین ترکیه از دیگر کشورهایی است که کاخ سفید با این کشور برای استقرار اجزایی از سامانه موشکی در خاک آن به توافقاتی رسیده و قرار است این سامانه در "مالاتیا" مستقر شود.
روسیه هشدار داده است درصورتیکه به توافقی با غرب در زمینه استقرار سامانه موشکی آمریکا دراروپا دست نیابد، به اقدامات پیشگیرانه متوسل می شود. |
آمریکا هدف از استقرار این سامانه را به زعم خود، مقابله با تهدید کشورهایی همچون ایران اعلام کرده، اما روسیه ضمن رد توجیهات آمریکا در این باره، بر این نکته تاکید دارد که تهران فاقد چنان توان موشکی است که بتواند منافع واشنگتن را هدف قرار دهد.
این بار نیز نمایندگان بیش از 200 نفر از 50 کشور جهان در کنفرانس دو روزه سپر موشکی اروپا در مسکو برای بررسی امنیت موشکی قاره اروپا گردهم آمدند اما دورنمای مبهمی در خصوص دستیابی به توافقی در این زمینه دیده نمی شود.
این نشست درحالی برگزار می شود که موضوع سپر موشکی آمریکا در چند سال گذشته به یکی از موضوعات بحث بر انگیز میان دو کشور تبدیل شده و تنش در روابط واشنگتن-مسکو را به همراه داشته است.
"نیکلای ماکاروف" رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه امروز پنجشنبه در کنفرانس بین المللی سپر موشکی اروپا در مسکو ادعای غرب را در این باره که استقرار موشکی های آمریکا و ناتو در اروپا با هدف کنترل و رهگیری موشکی هایی است که از سوی ایران شلیک است، رد کرد.
وی موضوع تهدید موشکی از طرف ایران و کره شمالی را بهانه ای برای استقرار این سامانه در قاره اروپا و آن را تخیلی خواند و بار دیگر به تهدیدات این سامانه علیه روسیه اشاره کرد.
"آناتولی سردیوکوف" وزیر دفاع روسیه هشدار داده است: هنوز نتوانتسیم به یک راه حل قابل قبول در این زمینه که مورد توافق دو طرف باشد، دست یابیم و به احتمال زیاد این کنفرانس بی نتیجه پایان می یابد.
ماکاروف تاکید کرد: درصورتیکه به توافقی با آمریکا و ناتو در این زمینه دست نیابیم، روسیه آمادگی لازم را برای انجام اقدامات پیشگیرانه دارد.
روسیه اعلام کرده است که در صورت شکست مذاکرات موشک کوتاه برد اسکندر را در منطقه "کالینینگراد" مستقر کرده و تسلیحات راهبردی خود را نابود نمی کند.
این درحالیست که هیئت اعزامی ناتو به مسکو ضمن مخالفت با اظهارات ماکاروف تاکید کرد این سیستم هرگز روسیه را مورد هدف قرار نمی دهد.
ماکاروف در ادامه درباره دستیابی به توافق در زمینه سپر دفاع موشکی اروپا ابراز امیدواری کرد و گفت: هنوز به نقطه غیرقابل برگشت در این زمینه نرسیده ایم و جای امیدواری است.
نگرانی مقامات روسیه درحالیست که دولت باراک اوباما هنوز هیچ ضمانت قابل قبولی را به روسیه در این باره که این سامانه علیه روسیه مورد استفاده قرار نمی گیرد، نداده است.
از سوی دیگر پافشاری ناتو برای ایجاد سپر موشکی در شرق اروپا در حالی است که این اقدام با اعتراض شدید روسیه روبرو شده و مذاکرات انجام شده میان این دو تا کنون هیچ نتیجه ای نداشته است.
نظر شما