علی علیپور در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره تعداد و نحوه فعالیت ناشران خارجی در بخش بینالملل نمایشگاه امسال گفت: در این قسمت کتابهای حدود 1600 ناشر خارجی از حدود 80 کشور جهان در بخشهای یارانهای، فروش مستقیم، کشورها، بازار جهانی و e-book عرضه میشود. از این میان، ناشران حدود 43 کشور به صورت مستقیم در نمایشگاه حضور یافتهاند و مابقی هم از طریق نمایندگیهایشان و نیز ناشران داخلی، آثارشان را عرضه میکنند.
وی افزود: در سالن کشورها نیز علاوه بر برخی کشورها که به صورت مستقل حضور یافتهاند و غرفه دارند، نهادهای بینالمللی مانند موسسه اکو و اتحادیه جهانی ناشران مسلمان هم حضور دارند.
علیپور با اشاره به شیوههای مختلف فروش کتاب در بخش بینالملل نمایشگاه نیز گفت: تعداد کتابهایی که یارانه به آنها تعلق میگیرد، کمی بیش از 26 هزار و 600 عنوان است. آثاری که در این قالب عرضه میشود، طبیعتاً باید هم از نظر محتوایی و هم از نظر سال نشر، از ضوابط خاصی تبعیت کنند و یکی از این مقررات، محدودیت در تعداد عنوان است.
معاون بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تهران در عین حال یادآور شد: بدیهی است این تعداد کتاب نه پاسخگوی نیاز مخاطبان است که عمدتاً دانشجویان هستند و نه همه موضوعات را پوشش میدهند. این یارانه هم به هر نوع کتاب خارجی و با هر موضوعی تعلق نمیگیرد؛ مثلاً یارانه به رمانها، کتابهای آموزش زبان و فرهنگ لغتها تعلق نمیگیرد.
وی اضافه کرد: فروش در این بخش به صورت مستقیم است؛ یعنی خریدار نقداً مبلغ کتاب را به صورت ریال پرداخت و کتاب را دریافت میکند. البته ناشران ملزم به رعایت تخفیف هستند؛ البته ما سقف تخفیف تعیین نکردهایم ولی معمولاً تا 15 در قیمت پشت جلد به مخاطب، تخفیف داده میشود.
علیپور در توضیح نحوه فروش کتابهای خارجی در بخش ارزی هم گفت: محدودیتها در مورد کتابهایی که قابل عرضه در این بخش است، بیشتر است؛ این کتابها الزاماً باید چاپ اول باشند، بعد از سال 2010 چاپ شده باشند، جنبه مرجع، علمی و آکادمیک داشته باشند و مواردی دیگر از این دست.
این مقام مسئول در برگزاری نمایشگاه کتاب تهران همچنین درباره خطوط قرمز بخش بینالملل هم تاکید کرد: هر اثری که به هر نحو به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، تعرض و مثلاً از واژه جلعی «خلیج عربی» استفاده کند، هر کتابی که از نظر محتوا یا تصویر حاوی مطالب غیراخلاقی باشد، هر کتابی که مروج عرفانهای کاذب و منحرف باشد و یا هر اثری که باعث ایجاد تفرقه بین فرقههای مختلف مذهبی یا اقوام باشد، اجازه عرضه در این بخش را ندارد.
وی درباره نحوه نظارت بر تخلفات احتمالی ناشران خارجی هم گفت: فایل الکترونیکی مربوط به محمولههای کتاب خارجی در زمان تخلیه در گمرک نمایشگاه توسط کارشناسان ما بررسی میشود و اجازه ورود کتابهای مسئلهدار به نمایشگاه داده نخواهد شد. علاوه بر آن کمیته نظارت و ارزشیابی به صورت روزانه و شبانه و در قالب گشتهای محسوس و نامحسوس، کتابها را به صورت فیزیکی هم کنترل میکنند.
علیپور در پایان با اشاره به تاخیر ناشران خارجی در حضور در نمایشگاه کتاب تهران پیش بینی کرد، کار تخلیه محموله کتابهای آنها در گمرک نمایشگاه همچنان و تا چند روز آینده ادامه داشته باشد.
نظر شما