به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
خطر هجوم آفات دربخشهایی از جنگلهای شمال
این هفته مدیر جامعه جنگلبانی ایران گفت: به دلیل کاهش بارندگی خطر هجوم آفات در بخش هایی از جنگلهای شمال وجود دارد.
مهندس کاظم نصرتی افزود: جنگل طبیعی و نرمال همواره در حال تعادل است اما هر جایی که دخالت صورت بگیرد باعث بروز یک سری ناهماهنگی وعدم تعادل می شود که هجوم آفات یکی از پیامدهای دخالتهای بی رویه در جنگل است.
نصرتی با بیان اینکه هجوم آفات، هزاران هکتار از رویشگاههای جنگلی شمال کشور را تهدید میکند گفت: برخی آفات مانند آفات های برگ خوار و جوانه خوار که هم اکنون در جنگل های شما مشاهده می شود و یا آفت های چوبخوار در جنگل های غرب اگر کنترل نشوند مشکلات جدی ایجاد می کنند.
به گفته نصرتی، برای مقابله با چنین تهدیداتی باید راهکار های علمی و فنی که پیشگیرانه باشد توسط مسئولان اتخاذ شود زیرا پس از هجوم آفات سم پاشی های عجولانه اثرات تخریبی بیشتری دارد.
اعتبار مورد نیاز مبارزه با آفات و امراض جنگلهای شمال تأمین نشد
یک متخصص پاتولوژی جنگل گفت: با وجود قولهای مساعد اعتبار مورد نیاز برای طرح کنترل آفات و امراض در جنگلهای کشور تأمین نشده است.
چهارشنبه این هفته دکتر محمدرضا کاووسی متخصص پاتولوژی اظهار داشت: معمولاً آفتها به صورت دوره ای در برخی نقاط جنگلهای استان های گیلان، مازندران وگلستان طغیان می کنند که با روشهای مختلف مکانیکی و بیولوژیک می توان با آنها مقابله کرد.
به گفته وی، در حال حاضر بزرگترین مشکلی که در خصوص مبارزه با آفات و امراض جنگلها وجود دارد کمبود اعتباری است که به این بخش اختصاص یافته است.
عضو هیأت علمی دانشگاه گرگان تصریح کرد: در حال حاضر تحقیقات مختلفی در این زمینه در حال انجام است که در یکی از این طرحها که درآن بخشهای مختلف تحقیقاتی مانند موسسه تحقیقات جنگل و مرتع، بخشهای دانشگاهی و اجرایی همکاری می کنند و طرحی10 ساله است پیش بینی شده بود با اعتباری معادل یک میلیارد تومان تمام آفات و امراض جنگلهای شمال شناسایی، کنترل و حتی ریشه کن می شوند ام تا کنون این اعتبار با وجود قولهای مساعدی که داده شده بود تأمین نشده است.
به گفته وی، بر اساس آخرین پیگیریها در سال جاری اعتباری معادی 80 میلیون تومان برای این طرح اختصاص می یابد که هنوزمحقق نشده اما مجریان طرح با هزینه خود اقدامات شناسایی انواع آفات و بیماریهای جنگلهای شمال، کانون یابی، تعیین نقشه وتعیین مساحت کانون های آفات در جنگلهای شمال و همچنین پیش بینی ورود آفات از کشور های همسایه را انجام داده اند.
استخراج شناورهای غرق شده در خلیج فارس با روشهای مدرن
سه شنبه هفته جاری معاون محیط دریایی سازمان محیط زیست با بیان اینکه در حال حاضر 1200 شناور غرق شده در آبهای خلیج فارس وجود دارد که برخی از آنها بیش از 50 سال است که در این خلیج غرق شدهاند گفت: با راه اندازی محوطههای قطعه قطعه سازی، بیشتر این شناورها تا پایان سال جاری استخراج میشوند.
عبدالرضا کرباسی افزود: 1200 شناورغرق شده، محیط زیست آبهای خلیج فارس را تهدید می کند که از این تعداد حدود 40 شناورهای غول پیکر و مابقی شامل انواع نفتکشها و کشتیهای تجاری هستند.
به گفته وی، این شناورهای مستغرق هم از نظر ایمنی و هم از نظر زیست محیطی مشکلاتی در خلیج فارس ایجاد کرده اند که مهمترین این مشکلات به ساختار فلزی اغلب شناورها و انحلال پذیری فلزات در آب مرتبط می شود.
کرباسی اظهار داشت: لذا سازمان محیط زیست دستور العملی جهت استقرار صنایع قطعه قطعه سازی شناورها یا به عبارتی اسکراپ یارد ها در خلیج فارس تدوین کرده و تا پایان سال جاری این دستورالعمل اجرایی می شود.
بیاعتنائی مسئولان به جمع آوری زبالههای جاده چالوس
نایب رئیس اتحادیه رستوران داران کندوان دوشنبه این هفته از بی اعتنایی مسئولان استانداری مازندران نسبت به جمع آوری زبالههای دپو شده در جاده چالوس با وجود گذشت یکسال از اعتراضات اهالی این منطقه خبر داد.
مرتضی ردایی افزود: اتحادیه رستوران داران کندوان چندین سال متوالی از استانداری مازندران درخواست ماشین زباله کرد ولی از آنجایی که اقدامی از سوی مسئولان صورت نگرفت اعضای اتحادیه یک کامیونت برای جمع آوری زباله های این محور تهیه کردند.
به گفته وی، تنها رستورانهای این محور از بعد از تونل کندوان تا مرزن آباد روزانه حداقل 7 تن زباله تولید می کنند که پیش از این با یک نیسان با ظرفیت دو تن با چندین بار رفت و آمد این زباله ها جمع آوری می شد که به هیچ عنوان توجیه اقتصادی نداشت ولی در حال حاضر با خرید این کامیونت دیگر زباله های رستوران ها در کنار این محور دپو نمی شود.
نایب رییس اتحادیه رستوران داران کندوان تصریح کرد: زباله های جمع آوری شده توسط این کامیونت در محل دفن زباله ای که در مرزن آباد توسط بخشداری این منطقه تعیین شده به صورت غیر بهداشتی دفن می شود و با وجود وعده های مسئولان در خصوص راه اندازی کارخانه زباله سوز نوشهر که زباله های این محور نیز بایستی به آنجا منتقل می شد بعید است تا چندین سال آینده این کارخانه راه اندازی شود.
دو سوم جغرافیای کشور درگیر پدیده گرد و غبار است
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه دو سوم جغرافیای کشور ایران متاثر از پدیده گرد و غبار است اظهار داشت: کمتر از 5 درصد منشا این پدیده در ایران است.
یکشنبه هفته جاری محمد جواد محمدی زاده با اشاره به اینکه علت بروز گرد و غبار در منطقه به 50 سال پیش بر می گردد گفت: بخشی از مشکل پدیده گرد و غبار مربوط به جنگ عراق با ایران و کویت است و بخش دیگر آن به دلیل برنامه های توسعه ای برخی از کشور ها است که فقط به نیاز های خود توجه داشتند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر مشکلات ناشی از پدیده تغییرات آب و هوا اظهار داشت: دمای این منطقه متاثر از گرمایش جهانی 2 درجه افزایش یافته است و میزان بارش آن حدود 60-30 میلی متر در سال کاهش یافته است.
محمدی زاده اولین مشکل در منطقه به دلیل تغییرات آب و هوا بحث خشکسالی ،تغییرات اکوسیستم ، خشک شدن تالابها و پدیده ریزگرد ها عنوان کرد و افزود: عمران ،آبادانی و برنامه توسعه ای که کشور های منطقه اجرا کردند و اثرات آن بر کشور های منطقه گذاشته است.
معاون رییس جمهوری افزود: احداث 130سد در شمال ترکیه باعث شده است که آب ورودی به رودخانه های سوریه ، اردن، عراق کاهش یابد.
امسال 34 روز سالم و 13 روز ناسالم را در پایتخت سپری کردیم
مدیر مرکز پایش آلودگی هوای اداره کل محیط زیست استان تهران گفت: به لحاظ ذرات آلاینده کمتر از2،5 میکرون 34 روز سالم و 13 روز ناسالم داشتیم.
محمد رستگاری، مدیر مرکز پایش آلودگی هوای اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به وضع هوای استان در سال جاری در جلسه کمیته کاهش آلودگی هوای تهران که یکشنبه هفته جاری به بررسی برنامه کاهش آلودگی هوا در هشت شهر بزرگ کشور اختصاص داشت گفت: به لحاظ آلاینده مونوکسید کربن،تهران در سال جاری 45 روز هوای پاک و دو روز سالم، به لحاظ آلاینده ازن 43 روز پاک و 4 روز سالم، به لحاظ آلاینده دی اکسید نیتروژن 23 روز پاک و 14 روز سالم و به لحاظ آلاینده دی اکسید گوگرد 47 روز پاک داشتیم. وی به آلاینده ذرات معلق کمتر از 10 میکرون اشاره کرد و گفت: علیرغم اینکه تهرانیها امسال به لحاظ این آلاینده 20 روز پاک، 25 روز سالم و 2 روز ناسالم داشتند اما آمارها نشان میدهند این وضعیت نسبت به سال گذشته بهتر شده است. از سوی دیگر به لحاظ ذرات آلاینده کمتر از2،5 میکرون نیز امسال 34 روز پاک و 13 روز ناسالم داشتیم.
محمدرضا محمودی معاون عمرانی استاندار تهران نیز در این جلسه تاکید کرد: ممنوعیت تردد خودروهای فرسوده از اول تیر ماه به طور جدی در پایتخت اجرا میشود و بر اساس مصوبه جدید دولت تردد خودروهای سواری بالای 20 سال و موتورسیکلتهای بالای 8 سال در پایتخت از اول تیر ماه سال جاری ممنوع است که قطعا تمام توان مسوولان استان در اجرای این مصوبه خواهد بود.
در ادامه این جلسه رسول علی اشرفیپور، مدیر کل محیط زیست استان تهران ضمن اشاره به ضرورت جایگزینی موتورسیکلتهای فرسوده با موتورسیکلتهای برقی به بررسی ابعاد برنامه کاهش آلودگی هشت شهر بزرگ کشور که مصوب دولت است اشاره کرد و گفت: بر این اساس نیروی انتظامی موظف است از ابتدای تیرماه سال جاری از تردد خودروهای سواری شخصی با سن بالای 20 سال، وانت با سن بالای 15 سال، تاکسی 10 سال، مینی بوس 10 سال، میدی باس 12 سال، اتوبوس شهری 8 سال، اتوبوس برون شهری 12 سال، کامیون کشنده 20 سال و موتورسیکلت 8 سال به بالا جلوگیری کند.
سرهنگ جمال بذرافشان، جانشین پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز در این خصوص گفت: جدول تعیین شده جدول خوبی است اما سایر دستگاهها باید وظایف خود را انجام دهند.
ورود 4 قلاده ببر سیبری به ایران تا یک ماه آینده/ حاضر به زنده گیری پلنگ برای روسها نیستیم
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ایران ظرف یک ماه آینده میزبان چهار قلاده ببر سیبری خواهد بود.
علی اصغر محمدی فاضل در حاشیه کنفرانس تنوع زیستی در منطقه زاگرس که در اولین روز هفته جاری برگزار شد در خصوص آخرین وضعیت ورود ببرهای سیبری به ایران گفت: گروه کارشناسی به روسیه اعزام شده است تا موضوع ببر و زیستگاه آن را مورد بررسی کارشناسی قرار دهد. از سوی دیگر هفته گذشته نیز میزبان لوک هانتر یکی از کارشناسان برجسته در این زمینه بودیم که موضوع نصب ردیاب ببرهای روسی و پلنگهای ایرانی را مورد بررسی قرار دادیم.
وی با اشاره به اینکه ظرف یک ماه آینده ایران میزبان 4 قلاده ببر سیبری خواهد بود افزود: در عین حال این تیم کارشناسی نظر میدهد که آیا چهار ببر سیبری باید به ایران وارد شوند یا دو قلاده، از سوی دیگر اینکه پلنگهای ایرانی به روسیه داده شود یا نه و اینکه چه زمانی این پلنگها را تحویل دهیم نیز منوط به نظر تیم کارشناس است.
تولد یک خرس و یک گوزن زرد در شرایط اسارت در پارک پردیسان
معاون طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در حال ورود به باشگاه تکثیر در اسارت هستیم گفت: تولد یک توله خرس و یک گوزن زرد در این شرایط در پارک پردیسان نشان دهنده موفقیت سازمان محیط زیست در تکثیر در اسارت حیات وحش است.
علی اصغر محمدی فاضل دراین روز حاشیه آموزش آتش نشانان با نحوه زنده گیری حیوانات در پارک پردیسان افزود: برخی مواقع آتش نشانان در حین زنده گیری حیوانات به دلیل آشنا نبودن با رفتار حیوانات ، دچار سانحه می شوند و یا اینکه حیوان آسیب می بیند.
وی با بیان اینکه در برخی موارد آسیب دیدگی این افراد قابل جبران نیست اظهار داشت: همچنین گاهی اتفاق می افتد که آسیب دیدگی حیوانات نیز به حدی زیاد است که برای مداوا باید مدت زمان تقریبا طولانی را در کلینیک سپری کنند که صرف این زمان باعث می شود تا حیوانات از زندگی طبیعی خود دور شوند و در صورت رها سازی آنها در طبیعت با مشکل مواجه شوند.
یک چهارم گونه های گیاهی کشور در منطقه زاگرس قرار دارد
مدیر کل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از هشت هزار گونه گیاهی موجود در ایران دو هزار تا دو هزار و 500 گونه در منطقه زاگرس وجود دارد.
ناصر مقدسی در مراسم افتتاحیه همایش بین المللی تنوع زیستی در منطقه زاگرس- ایران که شنبه این هفته در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد با اشاره به گستردگی تنوع زیستی در کشور بیان داشت :هشت هزار گونه گیاهی 500 گونه پرنده و هزاران گونه جانوری در کشور شناسایی شده است، همچنین ایران دارای اقلیم منهای 30 تا بالای 60 درجه است.
وی ادامه داد: این تنوع اقلیمی موجب پیدایش گونه های متنوعی در ایران شده از این رو یکی از زیست گونه های بزرگ جهان محسوب می شود
مقدسی با اشاره به منطقه حفاظت شده زاگرس مرکزی گفت: از هشت هزار گونه گیاهی در ایران دو تا دو هزار و 500 گونه در این منطقه وجود دارد همچنین 20 گونه بلوط نیز در این منطقه شناسایی شده است.
وی گفت: 36 گونه بادام در دنیا وجود دارد که 32 گونه آن در ایران شناسایی شده که از این تعداد 12 گونه در منطقه حفاظت شده زاگرس مرکزی دیده شده است.
مدیر کل دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد 26 پارک ملی در کشور وجود دارد که از این تعداد 9 پارک ملی به مساحت 890 هزار هکتار درمنطقه زاگرس مرکزی واقع شده همچنین از 25 اثر ملی طبیعی هفت اثر در این منطقه وجود دارد.
به گفته وی از 42 پناهگاه حیات وحش 10 پناهگاه در این منطقه واقع شده است که این آمار نشان از اهمیت این منطقه دارد.
نظر شما