۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۰:۱۲

مروری بر تئاتر البرز/

فقدان سالن تئاتر مناسب دغدغه هنرمندان البرز/ برغان مهد تعزیه

فقدان سالن تئاتر مناسب دغدغه هنرمندان البرز/ برغان مهد تعزیه

کرج –خبرگزاری مهر: خانه تکانی تئاتر شهر کرج بهانه‌ای است تا اهالی تئاتر و هنرمندان کرجی به گذشته های نه چندان دور تاریخ تئاتر کرج سفری داشته باشند؛ هنری که به مراسمی در برغان شانه می ساید.

به گزارش خبرنگارمهر؛ نام تئاتر که به میان می آید، ناخودآگاه ذهن ها به سوی تئاتر شهر روانه می شود، همان ساختمان مدور الهام گرفته از معماری ایرانی با ستون های افراشته اش را می گویم؛ مجموعه تئاتر شهر با پنج تالار مجزا متشکل از  سالن انتظار، پذیرایی، کتابخانه، مرکز اسناد و کلی امکانات دیگر در کنار گنجایش صد تا چهارصد نفر در هر تالار ، روزانه پذیرای علاقمندان هنرتئاتر است.

استان البرز هم هر چند با تفاوت های فاحش و چشمگیر، درست آبان ماه سال گذشته صاحب سالن تئاتر شهر شد.   

بعد از این  نامگذاری بازسازی محیط داخلی فرهنگسرای حافظیه آغاز شد و اکنون این فرهنگسرا تحت عنوان سالن تئاتر شهر به محلی مختص اهالی تئاتر و هنرمندان تبدیل شده است.  در این مدت ضمن افزایش چند پلاتو به مجموعه سالن تئاتر شهر کرج در بخش جشنواره نیز تعدادی تئاتر به اجرا درآمده است؛ اما این نقطه از شهر آنگونه که باید مرکز ثقلی برای هنرمندان تئاتری استان محسوب نمی شود؛ نادیده انگاشتن بسیاری از کمبودهای این عرصه باعث شده است تا تئاتری ها برای تمرین های روزانه خود کماکان راهی پایتخت شوند.

بی شک در بازخوانی تاریخی این هنر صحبت های پیشکسوتان عرصه نمایش و موانع  تئاتر استان خالی از لطف نخواهد بود.

از مدت ها قبل قرار مصاحبه تلفنی با مشاور پژوهشی اداره کل مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی که خود از تحصیل کردگان و پیشکسوتان عرصه تئاتر کرج است، تعیین شد و بالاخره در یک روز اردیبهشتی مجالی دست داد تا دقایقی را در قالب گفتگو پیرامون تئاتر کرج صحبت کنیم.

 دکتر محمد حسین ناصر بخت مدرک کاردانی نمایش خود را با گرایش ادبیات نمایشی از فرهنگسرای نیاوران در سال  1368 اخذ کرده است . او کارشناس نمایش با گرایش طراحی صحنه از دانشگاه هنر، کارشناسی ارشد پژوهش هنر  و دکتری خود را در همین رشته از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرده است. نگارش، کارگردانی و اجرای نمایش های متعددی نیز در کرج این پیشکسوت به ثبت رسیده است.

برغان مهد تولد تئاتر کرج

دکتر محمد حسین ناصر بخت در پاسخ به خبرنگارمهر درباره پیشینه تئاتر کرج گفت: تئاتر کرج به دوران پیش از انقلاب بازمی‌گردد.در آن دوران نمایش های آیینی و تعزیه های زیادی به جای مانده از دوران صفویه  برپا می شد.                          

وی افزود: نمایش تئاتر در کرج با حضور نقش حوزی ها  و گروه هایی که به مناسبت های گوناگون  در برغان معرکه برپا می کردند به اجرا درمی آمد.

این مسئول ضمن بازگشت به تاریخ جدید تئاتر در کرج عنوان کرد: تئاتر کرج در دوران جدید خود بعد از دهه 40 با تئاتر های دانش آموزی رنگ و شکل تازه ای به خود می گیرد.

وی مرکز شکل گیری تئاتر دهه 40 کرج را محل کانون پرورش فکری آموزش و پرورش، دانشگاه کشاورزی کرج و موسسه آموزش عالی اقتصاد ذکر کرد و گفت:  بعد از شکل گیری انقلاب تئاتر به محیط دانشجویی هم راه پیدا کرد و اواخر دهه 60 و 70 در محل اداره ارشاد کرج ادامه ماهیت داد.

ناصر بخت پس از گذر از تاریخ تئاتر کرج به مسائل روز تئاتر در کرج و استان تازه تاسیس البرز نیز اشاره  کردواظهار داشت:  در حال حاضر تعداد زیادی فارغ التحصیل تئاتر در استان البرز و چهره های مختلفی در شهرستانهای هشتگرد، طالقان و... با استعداد های فراوان وجود دارند.

وی افزود: تئاترالبرز اکنون سرشار از نیروی انسانی فعال و سرشار از استعداد است اما فقدان امکانات این امکان را برای شکوفایی تئاتری های البرز فراهم نمی کند.

این پیشکسوت در ادامه به جمعیت سه میلیونی و وجود اقوام و خرده فرهنگ های مختلف در استان البرز اشاره کرد و گفت: هرچند در حال حاضر کلانشهر کرج استان البرز نام گرفته است اما در حد یک استان امکانات ندارد؛ بخشی از این امکانات فرهنگی است که باید با درنظر گرفتن نیازهای اقوام مختلف در استان تامین و لحاظ گردد.

محمد حسین ناصر بخت با تاکید بر لزوم وجود سالن های نمایش مختص به تئاتر در استان البرز وشهرستان کرج اظهارداشت: علاوه بر مرکزیت تئاتر شهر سالنهای نمایش نیز باید در شهرستانهای استان به تعداد کافی وجود داشته باشند؛ در حالی که اکنون در مرکز کرج نیز سالن با جمعیت متناسب وجود ندارد و اگر هم باشد چندان مناسب نیست.

 لزوم شکل گیری سالن تئاتر کرج، مشابه رودکی در البرز

 این کارگردان در ادامه به لزوم شکل گیری سالن های تئاتر ساده و ابتدایی در مرکز استان و نقاط همجوار آن اشاره کرد و گفت: در استان البرز این نیاز وجود دارد که در بدو امر سالن های ساده و ابتدایی مشابه رودکی ساخته شود و  سپس به سمت  سالن های استانداردهای نمایش سوق پیدا کند.

وی افزود: البته تحقق این امر به تنها یی و از ید مدیران فرهنگی استان البرز خارج است و نیازمند تعامل و همراهی سایر دستگاه ها نظیر شهرداری، استانداری و... است.

ناصر بخت عنوان کرد: مسئولان استان البرز با ایجاد این زیر ساخت ها  بستری را برای فعالیت ها فرهنگی دراستان فراهم خواهند کرد و اداره کل فرهنگ وارشاد نیز می تواند در این خصوص جنبه نظارتی خود را ایفا کند.

سرخوردگی هنرمندان  از کمبودها

محمد حسین ناصر بخت در پاسخ به مهر در خصوص ارزیابی وی از وضعیت تئاتر کرج گفت: به عقیده من تئاتر کرج در حال حاضربا وجود هنرمندان تئاتر دوران شکوفایی پتانسیل ها راطی می کند اما به دلیل آنکه امکانات کافی برای هنرمندان تئاتری این استان فراهم نمی شود به جای اوج گیری این توانمندی ها شاهد سرخوردگی و بعضاً رجوع این افراد به  استان تهران هستیم.

این پژوهشگر گفت: تنوع  اقوام و قومیت ها در کلانشهر باعث شده است تا کرج از حالت بومی خود خارج شده و امکان بروز آسیب های اجتماعی و.. ایجاد شود؛ از این رو پرداختن جوانان به امور فرهنگی نظیر تئاتر، نمایش و... از بروز آسیب های اجتماعی جلوگیری خواهد کرد.

عدم تطابق سرانه های فرهنگی با جمعیت موجود در استان

استاد صمد چینی فروشان از دیگر پیشکوستان عرصه نمایش کرج همزمان با روز جهانی تئاتر در گفتگو با مهر درباره موانع فرار روی تئاتر و نمایش در استان البرز اظهارداشت: موضوع سالن های استاندارد نمایش برای اجرای تئاتر مقوله تازه ای نیست و با گذشت بیش از سی سالن هنوز سالن های نمایش استانداردی  در استان  البرز ایجاد نشده است. وی افزود: گنجایش و امکانات سالن های موجود نمایشی نیز با وسعت و تنوع جمعیت ساکن  درکرج و شهرستان های تابعه استان مطابقت ندارد.

چینی فروشان گفت: پراکندگی سالن های انگشت شمار موجود ودر زوایای پنهان و دور از دسترس اکثریت ساکنان در کنار فقدان سالن های تئاتر چشم نواز و استاندارد نظیر مجموعه تئاترشهر درمناطق  و مراکز تفریحی –تجاری و به صورت فعال و پر رفت و آمد که قادر به جلب توجه شهروندان و تشویق آنها به تجربه ی تئاتر ومشارکت با گروهها ی نمایشی باشد وجود ندارد.

تغییر کاربری فرهنگسرا به نام "تئاتر شهر کرج"

وی در بخش دیگری تغییر کاربری فرهنگسرا و کتابخانه ی عمومی به تئاتر شهرکرج و کتابخانه ی تخصصی تئاتر، همراه بایک سالن کوچک حرفه ای تئاتر و  دو  پلاتوی نمایشی اداره ی کل  به یاد هنرمند فقید کرجی، سیروس صابر   را جمله اقدامات نوظهور برای رسیدن  به آینده ای بهتر و حضور پررنگ تر در معادلات فرهنگی این استان برشمرد و گفت: امید می رود که بادرایت مدیران و مشارکت بیشتر اهالی تئاتر، در آینده ای هرچه نزدیک تر، شاهد اعتلای فرهنگ وهنر استان باشیم.

گفتگو با دو پیشکسوت تئاتر ما را برآن داشت تا به سراغ رئیس انجمن تئاتر البرز  هم برویم  و برنامه  ها ی استان را در سالروز اردیبهشت تئاتر البرزجویا شویم.

داوود فتحعلی بیگی در گفتگو با خبرنگارمهر گفت: به جهت برنامه های مختلفی که در وزارت فرهنگ وارشاد به این مناسبت برگزار می شود با کمی تاخیر 25 اردیبهشت ماه جشنی به نام  "اردیبهشت تئاتر البرز" با حضور کلیه اهالی و هنرمندان عرصه تئاتر استان برپا می شود و همزمان با این جشن دو پلاتوجدید تئاتر نیز رونمایی خواهد شد.

وی افزود: در این مراسم از گروه های تئاتر استان که در جشنواره های ملی نیز رتبه های قابل توجهی را کسب کرده اند تقدیر می شود.

فتحعلی بیگی عنوان کرد: پیشکسوتان عرصه پژوهش تئاتر که کتاب هایی را نیز در این زمینه به چاپ رسانده اند در کنار مسئولان و حامیان تئاتر استان تجلیل می شوند.

وی عنوان کرد: از آنجا که این مراسم با روز فردوسی نیز مصادف شده است یک قطعه نقالی تحت عنوان رستم و هفت خوان نیز توسط هنرمندان به اجرا در می خواهد آمد.

دیدار هنرمندان تئاتر با شهردار کرج

 این مسئول در بخش دیگری به ملاقات چند تن از هنرمندان تئاتر استان در دیدار با شهردار خبر داد و گفت: در این ملاقات به دیدار شهردار کرج می رویم تا با درمیان گذاشتن مشکلات ودغدغه های تئاتری های استان که اکثر آنان نیز فارغ التحصیلان و از کارکرده های این عرصه اند باب مساعدت را باز کنیم و از حمایت های مسئولان امر به منظور توسعه و بالندگی تئاتر البرز برخوردار شویم.

اجرای یک قطعه نقالی عروسکی نیز ازجمله برنامه هایی است که در اردیبهشت تئاتر البرز برگزار خواهد شد.

در جمع بندی گفتگو با پیشکسوتان هنر تئاتر در البرز وطبق شواهد موجود باید گفت هویت تثبیت نشده کلانشهر کرج  که سالهاست دامن این شهر را گرفته و بر روابط اجتماعی و فرهنگی ساکنان آن سایه افکنده است در دو سال اخیر با تشکیل استان البرز بیشتر خودنمایی می کند. در این بین بخش اعظمی از این هویت بخشی را مجموعه فرهنگی استان به دوش می کشد و یکی از این حوزه های فرهنگی و از مجموعه هنر که نقش بسزایی در تثبیت هویت گم شده کرج خواهد داشت، بی شک "تئاتر "است. 

تئاتر به عنوان هنری دراماتیک و ریشه گرفته از آیین ها و مراسم مذهبی با تلفیق ادبیات، موسیقی، نقاشی ، طراحی صحنه ، گفتار، لباس ، حرکات و.... مجموعه عناصر و عواملی  را برای جذابیت یک اثر نمایشی خلق می کند و علاوه بر جنبه فراغت، گام مهمی در جهت تطابق فرهنگ ها و همسوگرایی  قومیت ها خواهد داشت.

تحقق این مهم جز با بهره گیری از ظرفیت ها و ایجاد زیر ساخت های منسجم میسر نخواهد شد؛ تا زمانی که سالن حرفه ای تئاتر به تناسب جمعیت در استان  وجود نداشته باشد، تا وقتی این سالنها در مراکز اصلی شهر مستقر نشده باشند، زمانی که  در دانشگا ه های استان عنوان رشته هنرهای نمایشی برای آموزش حرفه ای این قشر از نظر مسئولان نادیده انگاشته شود و حتی یک نشریه داخلی با عنوان نمایش، تئاتر وعناوین مرتبط با آن منتشر نشود، زمانی حمایتی از هنرمندان و اهالی تئاتر نشود و امنیت شغلی برای  فعالان این حرفه وجود نداشته باشد، نمی توان توقع اقدامات بنیادین و اساسی در حوزه فرهنگ سازی داشت و باید اذعان داشت  تئاتر در البرز هم مانند خیلی از جاهای دیگر خریداری ندارد.

گزارشگر: سپیده غفاری

کد خبر 1599679

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha