به گزارش خبرگزاری مهر،احمد کاهه در خصوص مضرات سیگار گفت: امروزه سیگار به عنوان یکی از علل اصلی بیماری های تنفسی، قلبی و عروقی و بدخیمی به عنوان شایع ترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر، مورد توجه اکثر مراکز علمی و سیاست گذاری های بهداشتی قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه، تا کنون صدها نوع ماده شیمیایی در سیگار کشف شده، افزود: لازم است گفته شود که سیگار، تنباکوی بعمل آورده شده است و دود آن از دو بخش گازی و ذره ای تشکیل شده است.
منوکسیدکربن حاصل از دود سیگار یکی ازعوامل اصلی تنگی نفس است
این پژوهشگر، یکی از مواد شیمیایی در بخش گازی موجود در سیگار را منواکسید کربن، نام برد و اظهار داشت: منواکسید کربن گازی است سمی که پس از ورود به بدن، میزان اکسیژن خون را کاهش می دهد، این مسئله یکی از عوامل تنگی نفس در افراد سیگاری است که در هنگام ورزش و فعالیت های بدنی، دچار آن می شوند.
به گفته کاهه، موادی همچون «هیدرازامین»، «ونیل کلراید » و «ونیروزامین» که سرطان زا هستند.همچنین موادی مانند «فرمالدنید، اکرولین، استالدنید و اکسید نیتروژن» که همگی سمومی شوکی محسوب می شوند نیز از دیگر سموم گازی هستند که در سیگار وجود دارد.
وی در بخش ذره ای از ماده ای به نام نیکوتین نام برد و افزود: این ماده سمی خطرناک عامل اصلی اعتیاد به سیگار به شمار می آید که در عرض 7 ثانیه به مغز می رسد و محرک دستگاه عصبی است و در برخی از موارد، کند کننده آن است.
نیکوتین موجود در دود سیگار منجر به چروک پوست می شود
رئیس اداره اجتماعی پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، یادآور شد: ورود نیکوتین به بدن، فشارخون، ضربان قلب و تحریک پذیری عضله قلب را افزایش داده که عروق خون زیر پوست را منقبض کرده و باعث چین و چروک پوست بدن می شود
از هر 10 نفر مبتلا به سرطان در دنیا، 9 نفر سیگاری اند
وی «تار» یا «قطران» را یکی دیگر از مواد ذره ای دود سیگار دانست و گفت: این ماده سیاه رنگ و چسبناک، بسیاری از مواد شیمیایی سمی را به ریه ها می برد و منجر به ایجاد لکه هایی بر روی دندان، انگشتان و بافت ریه شده و علت اصلی سرطان ریه و بیماری های مزمن ریوی محسوب می شود.
کاهه، خاطرنشان کرد: سیانور موجود در سیگار به مژک های مخاط تنفسی که بخشی از مکانیزم طبیعی پاکسازی ریه ها را برعهده دارد، آسیب رسانده و در نتیجه مواد سمی می توانند در ریه ها منتشر شوند.
وی افزود: از دیگر مواد ذره ای موجود در دود سیگار می توان به هیدورکربن، بنزوپیرن، ایندول، فنل و .... که همه سرطان زا هستند،اشاره کرد.
این پژوهشگر در توضیح بیشتر گفت: با مصرف سیگار، تمامی مواد تشکیل دهنده دود سیگار وارد دهان و از آن طریق وارد ریه می شوند، این مواد همراه با تنفس مصرف کننده وارد کیسه های هوایی به نام نایژه و نایژک شده و منجر به ایجاد جرم و رسوب در آنها می شود.
به گفته رئیس اداره اجتماع پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، با تشکیل رسوب در نایژه ها، ابتدا فرد با کاهش اکسیژن و تنگی نفس روبرو می شود و در ادامه، کمبود اکسیژن باعث ایجاد رقابت در تکثیر سلولی و بیماری سرطان خواهد شد.
وی افزود: از هر 10 نفر مبتلا به سرطان در دنیا، 9 نفر سیگاری اند علاوه براین، بیماری آب مروارید در افراد سیگاری دو برابر افراد غیرسیگاری است و عامل تنگی نفس و آسم در کودکان است. نباید فراموش نکنیم که سیگار دروازه ی ورود اعتیاد به مواد مخدر است.
میزان دود قلیان در هر بار پک زدن 5 برابر سیگار است
وی در خصوص مقایسه سیگار با قلیان نیز، اظهار داشت: با هر پک زدن به سیگار، 9 سی سی دود وارد حفره دهان می شود، در حالیکه با هر پک زدن به قلیان 45 سی سی دود وارد حفره دهان می شود، بنابراین اعتیادآوری قلیان به دلیل افزایش میزان نیکوتین موجود در آن در هربار پک زدن، 5 برابر سیگار است.
وی افزود: علاوه براین، آب موجود در شیشه قلیان نه تنها به عنوان یک فیلتر عمل نمی کند بلکه با خنک تر شدن و ایجاد چسبندگی بیشتر، میزان رسوب آن را در ریه بیشتر می کند.
کاهه، تاکید کرد: تنباکوی مورد استفاده در قلیان از نوع نامرغوب بوده و با منواکسید ناشی از سوختن زغال در آتشدان ترکیب شده و به شدت آسیب را افزایش می دهد.
وی در خصوص تنباکوهایی که امروزه با اسانس های میوه ای به فروش می رود نیز گفت: متاسفانه مصرف اینگونه تنباکوها به شدت بین جوانان رایج است اما مصرف کنندگان باید بدانند که این نوع تنباکوها با اسانس های میوه، حاوی مواد سمی است که به مراتب خطرناک تر از تنباکوی ساده است.
نظر شما