طرابلس لبنان مدتی است که کانون توجهات قرار گرفته است اهمیت این شهر پس از آن بیشتر شد که گروه چهارده مارس در راستای خدمت به اربابان غربی و سعودی خود از تحرکات مخالفان سوری حمایت کردند.
ذکر این نکته ضروری است چندی پیش ارتش لبنان یک کشتی حامل سلاح موسوم به "لطف الله 2"برای مخالفان سوری که از مقصد لیبی به سوی طرابلس لبنان بارگیری شده بود را توقیف و مقادیری زیادی سلاح و مهمات از آن کشف کرد.
پس از کشف این محموله، ارتش لبنان تدابیر شدیدی درباره همه کشتی هایی که در بندر طرابلس لنگر می انداختند به اجرا درآورد.
هنوز مدتی از این موضوع نگذشته بود که به دنبال بازداشت یک عنصر سلفی، طرابلس به یکباره شاهد درگیری شدید میان علوی های طرفدار نظام بشار اسد و سلفی ها مخالف سوریه شد.
هواداران شادی المولوی با تحصن در ورودی جنوبی طرابلس خواهان آزادی وی شدند، کانون این درگیری ها در مناطق باب التبانه و جبل محسن در طرابلس بود. ساکنان مناطق مذکور به ویژه منطقه جبل محسن را طرفداران نظام سوریه تشکیل می دهند.
به دنبال تشدید این درگیری ها شماری کشته و زخمی شدند، زیرا طرفین در این درگیری ها از انواع سلاحهای گرم و موشک اندازها استفاده می کردند.
اما شادی مولوی که طرابلس را شعله ور کرد کیست؟
شادی المولوی یکی از چهره های افراطی و تندروی سلفی هاست که ارتباط تنگاتنگی با سلفی های سوریه دارد وی بارها مردم طرابلس لبنان را علیه نظام بشار اسد تحریک کرده است.وی همواره با عکس العمل علوی های مقیم طرابلس که از دولت بشار اسد حمایت می کنند روبرو شده است.
به دلیل تلاش شادی المولوی برای ایجاد فتنه مذهبی در طرابلس دولت لبنان اخیرا حکم بازداشت وی را صادر کرد که طرفداران وی با حمایت عربستان به مناطق علوی نشین حمله کردند.
روزنامه الاخبار لبنان درباره وی می نویسد: نبیل وهبی بازپرس نظامی لبنان، حکم بازداشت شادی مولوی را به جرم وابسته بودن به یک سازمان تروریستی مسلح صادر کرد تا این اقدام مقدمه ای بر شورش مسلحانه طرفداران جریان 14 مارس در این کشور شود.
این روزنامه نوشت: شیخ شادی المولوی که زمینه ساز نا آرامی های طرابلس شد پس از بازداشت سه نفر شامل یک اردنی و قطری دستگاههای امنیتی بازداشت شد.
مسئولان امنیتی لبنانی تاکید کردند: نهادهای امنیتی آمریکا اطلاعاتی مبنی بر ورود یک جوان اردنی موسوم به "عبدالملک عبدالسلام" به لبنان از طریق سوریه و این که به زودی لبنان را نیز ترک خواهد کرد دراختیار نهادهای امنیتی لبنان قرار دادند.
این اطلاعات حاکی از آن بود که وی مسئول هماهنگی سازمان القاعده در برخی کشورهای خاورمیانه از جمله افغانستان، ایران، پاکستان، سوریه، لبنان، اردن است. اداره امنیت عمومی لبنان نیز به دنبال این خبر، نام عبدالسلام را به گذرگاههای مرزی اعلام کرد و وی به هنگام ترک لبنان به سوی اردن در فرودگاه بین المللی بیروت بازداشت شد.
بر اساس این گزارش وی اعتراف کرد مبالغی از مردی قطری به نام "عبدالعزیز العطیه" که در هتلی در منطقه "سن الفیل" اقامت دارد دریافت کرده است. عبدالسلام در لبنان تحت عمل جراحی قرار گرفته بود و مقامات امنیتی لبنان پس از دستگیری وی، اقدام به درمانش نمودند.
نهاد مذکور امنیتی لبنان با ادامه بازجویی از عبدالسلام دریافت وی در لبنان با جوانی از شمال در ارتباط می باشد که نام مستعار وی "آدم" است و بنا به گفته عبدالسلام مسئول هماهنگی با فرد مذکور و گروهای وابسته به سازمان القاعده در لنبان و سوریه است.
با استفاده ازشماره تلفن ها و تماسهای گرفته شده میان عبدالسلام و آدم، معلوم شد وی در منطقه مجدلیا(زغرتا) حضور دارد تا آنکه سرنخ ها به امام جماعت یکی از مساجد طرابلس رسید و به این ترتیب، شادی المولوی شناسایی شد که بر اساس اطلاعات مشخص شد که وی از نام مستعار آدم استفاده می کرده و در زمینه هماهنگی میان گروههای وابسته به سازمان القاعده در لبنان و سوریه فعالیت داشته است.
این در حالی است که دادگاه نظامی ، العطیه وفروشنده تلفن را آزاد کرد اما مولوی و عبدالسلام هنوز در بازداشت به سر می برند.
حسن هانی زاده تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره بحرانی که که شادی مولوی به راه انداخت به مهر می گوید: اساسا گروههای سلفی که خاستگاه آنها در لبنان شهر طرابلس است همواره در صدد تضعیف مقاومت اسلامی لبنان و سرنگونی دولت علوی بشار اسد بوده اند.
وی می افزاید: کمکهای مالی این سلفی ها از سوی عربستان تامین می شود و رژیم آل سعود تاثیر فراوانی روی تحرکات سیاسی سلفی ها و وهابی های طرابلس دارد با توجه به اینکه سلفی ها در ساختار قدرت لبنان به عنوان مجموعه اسلامی تاثیر فراوانی دارند به نظر می رسد که دولت لبنان در مهار حرکتهای افراطی سلفی ها با مشکل روبرو است.
کارشناس حوزه خاورمیانه و بین الملل گفت: مناطق باب التبانه و جبل محسن که محل تجمع علوی هاست همواره از سوی سلفی ها مورد حمله قرار می گیرد که تاکنون دهها نفر از علویان که با نظام علوی سوریه همگرایی دارند توسط سلفی ها کشته شده اند.
وی اظهار داشت : ارسال سلاح برای تروریستهای سوریه و منع علوی ها از پشتیبانی آشکار از نظام بشار اسد بخشی از سیاستهای سلفیی های طرابلس تلقی می شود.
تحلیلگر مذکور می افزاید: از سوی دیگر گروه 14 مارس به رهبری سعد حریری از وجود سلفی ها برای مقابله با علویان و تضعیف مقاومت اسلامی لبنان بهره برداری ابزاری می کند.
وی افزود: هر گونه حرکتی که از سوی سلفی ها در طرابلس صورت می گیرد قطعا با اشاره 14 مارس به رهبری سعد حریری انجام می وشد و تاکنون بارها سلفی ها به علویان طرابلس حلمه کرده اند در حالی که ارتش لبنان نتوانسته است یک محیط امن برای علوی ها ایجاد کند.
هانی زاده گفت: در صورتی که نظام علوی بشار اسد بتواند از بحران کنونی خارج شود قطعا سلفی ها با تحریک عربستان آشوبهای بیشتری در مناطق شیعه نشین و علوی نشین انجام خواهند داد.
گزارش : فرزاد فرهادی
نظر شما