۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۸:۲۳

دشت سفید؛ آرامگاه فردوسی ترکمن

دشت سفید؛ آرامگاه فردوسی ترکمن

آق تقای - خبرگزاری مهر: آق تقای یا دشت سفید در شمال شرقی گلستان، آرامگاه شاعر و عارف نامدار ایرانی است که به فردوسی شعر و ادب ترکمن لقب گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، در شمال شرقی استان گلستان، در شمال رودخانه اترک و ازغرب مراوه تپه در محلی به نام "آق تقای Agh toghei یا آق تقه agh toghgheh " (به معنای دشت سفید) و بین بخش مراوه تپه و دهستان کرند از توابع شهرستان کلاله و در مجاورت یک قبرستان قدیمی و تاریخی - فرهنگی، بنای یادمان و آرامگاه بزرگترین شاعر و عارف نامی ترکمن و یکی از مفاخر فرهنگی کشورمان قرار دارد.
 
برای رسیدن به این آرامگاه دو مسیر وجود دارد، از شهرستان گنبد (که در جنوب غربی آق تقه است) می توان به آرامگاه مختومقلی و از جاده اینچه برون عزیمت کرد، طول این مسیر 155 کیلومتر است.
 
از شهرستان کلاله می توان به آرامگاه مختومقلی رسید که باید ابتدا شهر کلاله و سپس بخش مراوه تپه را پشت سر گذاشت، طول این مسیر 130 کیلومتر است، فاصله آرامگاه مختومقلی تا شهر مراوه تپه 35 کیلومتر است.
 
آرامگاه مختومقلی و پدرش دولت محمد آزادی تا پیش از انقلاب اسلامی بسیار ساده و محقر و منحصر به دو قبر ساده و سیمانی بود، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با گسترش روابط ایران و ترکمنستان و بازگشایی خطوط ارتباطی، اجتماع بزرگی با شرکت ترکمن های ایرانی و 70 شخصیت جمهوری ترکمنستان برگزار شد.
 
از اینرو درفضای باز کرسی مانندی به ابعاد 24متر، آرامگاه مختومقلی ساخته شده که ارتفاع آن از سطح زمین در حدود یک متر است، در میان این کرسی دو قبر وجود دارد که بالای هر دوی آنها به شکل گهواره ای است و در چهار جهت این دو قبر، باغچه های کوچکی است و در آنها گلهای معمولی نظیر شمعدانی کاشته اند، این دو قبر یکی قبر مختومقلی فراغی و دیگری قبر پدرش ــ دولت محمد آزادی ـ است.

این شکل آرامگاه برای علاقمندان به مختومقلی و برگزارکنندگان همایش از یک سومطلوب نبود و از سوی دیگر در شان شاعر بزرگی چون مختومقلی نبود، از این رو در همایش سال 80 به بعد به تصویب رسید که بنای یادمان با شکوهی برای مختومقلی ساخته شود و مزار وی نیز ساماندهی و محوطه سازی شود، لذا مطالعات تکمیلی و امکان سنجی و بازنگری پروژه مجموعه فرهنگی - تاریخی و توریستی مختومقلی در روستای آق تقه آغاز و آرامگاه مختومقلی احداث شد.
 
طرح احداث گنبد و محوطه سازی آرامگاه مختومقلی فراغی در زمینی به مساحت 10 هکتار با در نظر گرفتن معیار و الگوی معماری اسلامی و با استفاده از فرهنگ و زندگی سنتی ترکمن ها با مصالح بتون مسلح طراحی و ساخته شده است.
 
بنا در دل طبیعت دورافتاده ای که فقط تپه ماهورهای کم ارتفاع آنرا در حصار خود گرفته و اصولأ جز ایام بهار، عاری از هرگونه سبزی و طراوت طبیعی است قرار دارد، سبک و طرح نقشه آرامگاه آمیزه ای از گل وحشی و آلاچیق ترکمن است که در سطح دشت گرگان در فصل بهار جلوه و شکوفایی خاصی به بیننده القاء می کند.

و همزمان با دویست و هفتاد و نهمین سالروز بزرگداشت مختومقلی فراغی با حضور مسئولان کشوری و مهمانان خارجی، مراسم بزرگداشت این شاعر شهیر در آرمگاهش برپا شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این بزرگداشت تصریح کرد: مختومقلی فراغی مشهورترین و معروفترین شاعر ترکمن است.

سید محمد حسینی افزود: علاوه بر مردم ایران، مردم ترکمنستان نیز علاقمند به این شاعر هستند و در این همایش شرکت می کنند.

وی ادامه داد: زندگی روحانی و اشعار ایشان در وصف اهل بیت است و وحدت و همبستگی را در بردارد.

حسینی گفت: این سفر به منظور شرکت در همایش بزرگداشت حکیم میرفندرسکی عارف نامی ایران و مختومقلی فراغی شاعر شهیر ایرانی ترکمن انجام شده است. 
کد خبر 1605599

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha