به گزارش خبرنگار مهر، اکران این فیلم در سالن فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر کنگان مورد استقبال کمنظیر مردم این شهر قرار گرفت زیرا این فیلم در ارتباط با فرهنگ عامیانه این منطقه ساخته شده و بسیاری از رسم و رسومات و فرهنگ بومی این منطقه را به تصویر کشید.
در فیلم مستند "سلطان دیگر زار نمیزند" پوششهای محلی، غذاهای بومی، بازیهای قدیمی و بومی این منطقه و مشاغل، انگارهها و باورهای قومی کنگان به تصویر کشیده شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کنگان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه کنگان دروازه ورودی به سمت عسلویه است، به شدت و به سرعت در حال صنعتی شدن است.
طاها دشتی مطلق افزود: هجوم خرده فرهنگ ها و فاصله گرفتن از هویت گذشته، مدتهاست که فرهنگ بومی و محلی ما را تحت تاثیر قرار داده و بعضا به فراموشی کشیده است.
وی اضافه کرد: رسالتی مبنی بر زنده نگه داشتن رسم و رسومات و آئین ها محلی بر عهده ماست و به همین علت بر آن شدیم که اقداماتی را در خصوص جلوگیری از فراموشی فرهنگ عامیانه کنگان و انتقال آن به نسل های آینده انجام دهیم.
رئیس شوراهای اسلامی شهرستان کنگان عنوان کرد: با توجه به همین موضوع شخصی بنام ایمان حاجی زاده که بومی منطقه محسوب میشد برای ساخت فیلمی با موضوع فرهنگ عامیانه کنگان اعلام آمادگی کرد.
دشتی مطلق ادامه داد: پس از نشست هایی که با این کارگردان و نویسنده توانا برگزار کردیم و با توجه به سابقه قبلی وی در ساخت چنین فیلمهایی که اتفاقا بسیار موفقیت آمیز بوده، تصمیم به حمایت و همکاری با وی را گرفتیم.
زنده نگه داشتن رسومات و آئینهای محلی وظیفه همگانی است
دشتی مطلق بیان داشت: با توجه به اینکه ذائقه مردم منطقه نیز مقداری عوض شده و تا حدودی برخی از آداب و رسوم را فراموش کرده اند که البته دلیل اصلی آن هجوم خرده فرهنگها و صنعتی شدن است. به شدت نیازمند کارهایی از قبیل ساخت فیلم هستیم تا بتوانیم هویت اصیل کنگان را برای آیندگان این منطقه زنده نگه داریم.
عضو شورای اسلامی شهر کنگان با بیان اینکه فیلم ساخته شده بخشی از فرهنگ بومی کنگان است، ادامه داد: حرکتهایی از این قبیل که سنتها و فرهنگ ما را زنده نگه میدارد یک برگ تاریخی برای آیندگان این منطقه محسوب میشود.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کنگان تصریح کرد: ما باید بتوانیم تاثیرات فرهنگی خود را بر روی مهاجرینی از قبیل صنعت، کارشناس، کارگر و... که حامل فرهنگهای خود از سراسر کشور هستند، اعمال و آنها را در خود ادغام کنیم، زیرا نسل امروز ما به شدت در معرض تاثیر این مهاجرین هستند.
وی اضافه کرد: کار ما در زمینه حفظ، گسترش و انتقال فرهنگ بومی کنگان، به همین یکی دو فیلم یا کتاب ختم نمی شود و کارهای دیگری در این زمینه داریم که باید آنها را نیز به تصویر بکشیم و رسانه ای کنیم مانند اعیاد مذهبی، جشن های عروسی، لالایی های مادران، شب نشینی ها و بسیاری موارد دیگر که تا کنون به آنها پرداخته نشده است.
دشتی مطلق بیان داشت: ما از طریق این خبرگزاری و دیگر رسانه ها می گوییم، هر فردی که ایده، طرح، شعر، کتاب، بازی های محلی مربوط به کنگان را دارد، شورای اسلامی و شهرداری کنگان، آمادگی کامل خود را برای حمایت از آن اعلام میدارد.
وی در ادامه اشارهای به یکی دیگر از رسومات قدیمی منطقه کرد و گفت: در گذشته برای شخصی که قرآن را ختم میکرد، یک سری مراسمات باشکوه (که ریشه در فرهنگ بومی ما دارد) گرفته می شد که متاسفانه امروزه تقریبا به فراموشی سپرده شده است.
ورود قومیتهای مختلف به کنگان فرهنگ این منطقه را تغییر داده است
کارگردان و نویسنده این فیلم در خصوص ساخت این مستند عامیانه به مهر گفت: شهرداری و شورای اسلامی بندر کنگان، اخیرا اقدام به تهیه و تولید فیلم مستند داستانی کرده که به منظور حفظ و معرفی فرهنگ و هویت اصیل کنگان در سطح بین الملل ساخته شده است.
ایمان حاجیزاده ضمن تقدیر از شهرداری و شورای شهر کنگان تاکید کرد: مطمئنا این اقدام در آیندهای نزدیک به بار خواهد نشست و کنگان در جغرافیای فرهنگی داخل و خارج از کشور، جایگاهی در خور احترام پیدا خواهد کرد.
وی افزود: کنگان به دلیل موقعیت سوق الجیشی که دارد، میزبن شرکت های بزرگ نفت، گاز و پتروشیمی است که این شرکت ها باعث هجوم نیروی انسانی از سراسر کشور و حتی از خارج کشور شده اند.
حاجیزاده افزود: این افراد از اقوام مختلفی تشکیل شده اند که با حضور خود در منطقه کنگان، رفته رفته باعث گوناگونی و در نهایت تغییر و حتی فراموشی فرهنگ بومی و اصیل کنگان خواهند شد.
فراموشی تاریخ و تمدن باعث بیهویتی میشود
این هنرمند در ادامه بیان کرد: همانطور که می دانیم، جامعه ای که تاریخ، تمدن و هویت اجدادیش را فراموش کند، دچار یک نوع آشفتگی و بیهویتی می شود زیرا شناسنامه فرهنگش از بین رفته است.
حاجی زاده ادامه داد: از این رو تولید این نوع آثار فولکلور و بومی، اجتماع کنگان را در مقابل خود فراموشی فرهنگی واکسینه می کند.
این نویسنده و کارگردان در پایان اذعان داشت: ما با تولید و صادرات این نوع از آثار بومی به کشورهای مختلف جهان، جامعه خود را به دیگران می شناسانیم و در جغرافیای جهان تثبیت می شیم.
لازم به ذکر است این کارگردان کنگانی با فیلم مستند قبلی خود که درباره آئین عاشورایی که در این منطقه است، سابقه حضور در جشنواره های بین المللی فیلم در ایران، کانادا، ایرلند، آمریکا، اسپانیا و اروگوئه را داشته و افتخاراتی را برای سینمای جنوب و به ویژه کنگان به ارمغان آورده است.
فرهنگ بومی کنگان بدون شعارپردازی و هوشمندانه به تصویر کشیده شد
آرش اسحاقی یکی از عوامل این مستند است که در حوزه تدوین و صداگذاری فعالیتهای چشمگیری داشته در ارتباط با درون مایه مستند داستانی" سلطان دیگر زار نمی زند" به خبرنگار مهر گفت: تمسک به آناهیتا یا همان چشمه بی بی، در فیلم و همچنین گشایش گره داستان در کنار درخت گیسو به شکلی نمادین پرداخته میشود.
این هنرمند در ادامه بیان داشت: کارگردان با پرهیز از هرگونه شعار، توانسته به صورت هوشمندانهای، پوششها، غذاها، بازیها و مشاغل، انگارهها و باورهای قومی کنگان را با گزینش قالب داستان به تصویر بکشد.
اسحاقی در ارتباط با نقش عوامل این فیلم مستند اظهار داشت: هنر سینما بر خلاف بیشتر هنرها، کاری تیمی است که رهبری آن بر عهده شخص کارگردان است و هرکدام از عوامل باید ایده و بینش کارگردان را به بهترین شکل به اجرا درآورند.
وی در پایان عنوان کرد: هر گاه باورها و انگاره ها با چاشنی هنر آمیخته شود، موجب مومیایی شدن اندیشه و جاودانگی آن می شود.
اسحاقی صداگذاری فیلم های سینمایی بزرگی همچون: شکارچی شنبه، چشم، بیدار شو آرزو، روز سوم و غیره و سریالهایی چون گلهای گرمسیری، زیر تیغ، آشپزباشی و... را بر عهده داشته است و اخیرا مستندی نیمه بلند را در جنوب گارگردانی کرده است.
هزینه کردن در کارهای فرهنگی نوعی سرمایهگذاری است
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی کنگان بیان داشت: ما اعتقاد داریم که هزینه کردن برای این قبیل کارهای فرهنگی به نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود که ماندگاری آن برای نسل امروز و فردا است.
طاها دشتی مطلق تصریح کرد: رسالتی که بر عهده ماست، فقط محدود به آسفالت کردن، ایجاد پارک، ساحل سازی و عمران شهری نیست بلکه باید در حفظ و انتقال فرهنگ بومی خود به نسل های بعد نیز سرمایه گذاری و تلاش کنیم.
وی عنوان کرد: ما باید قدر افرادی مانند امین حاجی زاده را بدانیم زیرا این کارگردان می تواند گام موثر خود را در راستای انتقال فرهنگ بومی و عامیانه کنگان به نسل امروز و نسل آینده بردارد و همچنین نام و فرهنگ کنگان را در سطح فرا منطقه ای و حتی جهانی گسترش دهد.
رئیس شوراهای شهرستان کنگان وجود این چنین افراد را ظرفیتی بزرگ برای منطقه دانست و افزود: این نویسنده و کارگردان می تواند در کارهای بعدی خود نیز روی شورای اسلامی و شهرداری بندر کنگان حساب کند، بنابراین با یک برنامه ریزی خوب می تواند کار جدید خود را شروع کند، ما نیز او را حمایت می کنیم.
دشتی مطلق اذعان داشت: این چنین فیلم هایی که فرهنگ بومی و عامیانه را در بر دارد، به مانند آیینه تاریخ کنگان برای آیندگان است.
این عضو شورای اسلامی شهر کنگان در پایان از همه عوامل فیلم که در ساخت آن دست به دست هم دادند، تشکر ویژهای به عمل آورد.
تصویر زندگی پدرانم را در این فیلم دیدم
یکی از اهالی شهر کنگان نیز در ارتباط با این فیلم به خبرنگار مهر گفت: این فیلم ریشه در فرهنگ عامیانه مردم کنگان دارد و از نگاه مردم این شهر این فیلم توانسته به طرزی دقیق و موثر رسالت خود را به مخاطب منتقل کند.
وحید بحرینی این فیلم را یک اثر ماندگار در تاریخ کنگان دانست و ادامه داد: این فیلم از نظر فیلمبرداری، موسیقی و نورپردازی خوش درخشیده است.
این شهروند کنگانی اذعان داشت: مردم حاضر در سالن ارتباط خوبی با فیلم برقرار کرده بودند که این را می شد از واکنش های آن ها در جریان فیلم مشاهده کرد.
وی در پایان بیان کرد: خوشحالم از اینکه یک کارگردان بومی، زندگی پدرانم را به تصویر کشید تا امروز بنده با افتخار به فرهنگ غنی خود ببالم.
..........................................
گزارش: مصطفی صفایی
نظر شما