حجت الاسلام دکتر سید محمد ثقفی درباره سیرعرفان اسلامی در تاریخ به خبرنگارگفت: دین اسلام در یک بعد به نظام آفرینش و نظم و تجربیات انسان وجهان میپردازد. بعد بالاتر عقلانیات است که به تفکر و تعقل برای شناخت خدا اهمیت میدهد . بعد سوم ،عمق دین و شناخت خدا از راه قلب است که بالاتر از حس و تجربه و عقل قراردارد.
وی افزود: از ابتدای اسلام یک نوع معنویت درونی و شناخت قلبی انسان از خدا مطرح بوده که سلمان و حضرت علی (ع) در این طریقت بودهاند، ولی از قرن دوم هجری عرفان مسیحی هندی توسط مرتاضان راهبی به اسلام دخول کرد. یک نوع دنیا گریزی و پشم پوشی و پریشان احوالی محور قرار گرفت.
این استاد جامعه شناسی دین دانشگاه آزاد ادامه داد: در اسلام انسان از سه راه هستی، عقل و قلب با خدا در ارتباط است، ولی ازقرن هفتم به بعد خانقاه و زاویه و مسلک صوفیه دربرابر مسجد مطرح میشود. این طرز تفکر دربرابر معنویت درونی و طهارت قلب و پاکدامنی عرضه شد که نوعی پشم پوشی و ریاضت طلبی و گوشه نشینی باب شد.
ثقفی درباره عرفانهای کاذب گفت: همواره در کنار هرحقیقتی یک باطل و خرافات خودش را عرضه میکند دکانداران در هردورهای از حقیقت سوء استفاده کرده و عدهای را فریب دادهاند. از جمله اینها همین عرفانهای کاذب از قبیل شیطانپرستی و معنویتهای انحرافی است. استعمارگران به رواج این فرقههای باطل در ایران دست میزنند، زیرا با ایدئولوژی اسلامی حاکم بر جامعه ایرانی مشکل دارند و با آن مخالف هستند.
این محقق و پژوهشگر حوزه جامعه شناسی اذعان کرد: رسانههای گروهی بویژه صداو سیما باید خلأ فکری و ذهنی و معنوی جوانان را پر کنند و به نظر و آرمانها و خواهشهای نسل جوان توجه کنند. مراکز دارای قدرت با تقویت مراکز فرهنگی و دانشگاهها باید به پرسشهای جوانان در این زمینه پاسخ دهند و آنها را به معنویت مثبت هدایت کنند. اگر جای معنویت مثبت در جامعه خالی باشد و با خشونت و یکنواختی با جوانان برخورد کنیم آنان دلزده شده ودر نتیجه به انحراف کشیده میشوند.
نظر شما