به گزارش خبرنگار مهر، هنگامی که وارد شهری می شویم اولین برخورد ما رو به رو شدن با جلوه شهری است که نشان دهنده اهمیت مسئولان شهر برای مردم آن شهر است.
متاسفانه در شهرستان اسلامشهر زیبا سازی شهری چندان تعریف نشده است و در گوشه و کنار شهر شاهد منظره های نازیبا هستیم، فرهنگ زیباسازی شهری نقش به سزایی در سلامت مردم و پاکیزگی شهر دارد و ارتقا سطح این فرهنگ و افزایش نظافت و زیبایی در شهرها موجب پیشگیری از بیماری های گوناگون می شود.
یکی از عواقب نامطلوب عدم رعایت بهداشت و پاکیزگی در شهرها از سوی شهروندان و مسئولان باعث افزایش بیش از حد تعداد حیوانات موذی از جمله موش در جامعه شهری می شود.
ضعف مدیریت شهری، عدم تمرکز و تشخیص در شناخت این جانور موذی و نبود فرهنگ رعایت نکات بهداشتی در شهرستان اسلامشهر و سرانجام فقدان سیستم عمرانی مطابق با استانداردهای زندگی مدنی هزاره سوم از عمده ترین دلایل مشکل زا بودن حضور موش ها در این شهرستان است.
رشد میلیونی موش ها در شهرهای آلوده
دانشمندان در مورد موش ها معتقدند از هر یک جفت موش در عرض 3 سال تعداد کثیری موش پدید می آید که شمارش آن ممکن نیست و در این چرخه تصور فعال ما برای مبارزه با میلیون ها جفت موش، عمق فاجعه را بیشتر نشان خواهد داد. به ویژه آن که بدانیم کافیست فقط 3 ماه از مبارزه علیه موش ها دست بکشیم یا ندانیم که چه طور می توانیم جمعیت آن ها را کنترل کنیم تا همین یک جفت موش فرضی ما بیش از 5500 موش تولید کنند.
در این میان شهری همانند اسلامشهر را تصور کنید که مملو از جوی ها و معابر آب و فاضلاب و چاه و ... است که بخش اعظمی از آن فاقد استانداردهای اولیه هستند و آشغال و زباله های فراوانی بر اثر بی توجهی شهرداری و مردم در آن جمع می شود.
کاملا معلوم است که این شهر بهترین مکان برای زندگی موشهاست در این شهرستان فضاهای بسیاری برای زیست و رشد موشها وجود دارد و رشد بی رویه موشها در سطح شهر باعث نفوذ این جانوران موذی و آلوده به اماکن بهداشتی و غذایی شده و بهداشت جامعه شهر نشین را به خطر می اندازد.
اما در شرایط موجود عملا مسئولان شهری نیز کاری جز فرو رفتن در وضعیت تدافعی برای نبرد با تولید مثل غیر قابل تصور موش ها ندارند.
زندگی مجاور شهروندان با موشها بروز 35 بیماری را بهمراه دارد
موش سبب بروز بیش از ۳۵ بیماری خطرناک در انسان می شود. مهم ترین این بیماری ها طاعون، تیفوس، تب گازگرفتگی، وبا، یرقان، سالک، تیفوئید و انواع اسهال است. بیشتر بیماری ها به دلیل استفاده از غذای آلوده به انسان سرایت می کند. غذا به آسانی به وسیله موش آلوده می شود. روی بدن موش، کک، کنه، شپش و … زندگی می کند که از خون حیوان، تغذیه می کند.
موشها با ادرار و مدفوع خود محیط زندگی انسان را آلوده می کنند. همچنین پس از مرگ موشها، کک و ...به سراغ انسان می آید و روی بدن انسان خونخواری می کند و او را بیمار می کند.
رطوبت و گرمای مناسب، شرایط لازم را برای زیاد شدن تعداد موش ها ایجاد می کند و مشکلات بهداشتی و اقتصادی برای مردم شهر به وجود می آورد و آسایش آنان را به خطر می اندازد.
تجمع زباله در یک محل، پناهگاه مناسبی برای موشهاست. زباله دارای مواد مختلفی است که گرما و رطوبت مناسب دارد. موشها علاقه زیادی به زباله دارند، پراکنده شدن و انباشته شدن زباله در خیابانها، علاوه بر آسیب رساندن به محیط زیست موجب زیاد شدن موش می شود.
پزشک رسمی، موسس و مسئول مجتع پزشکی دکتر فراهانی در اسلامشهر اظهارداشت: مسمومیت از نوع سالمونلایی از جمله بیماریهای انتقال یافته توسط این جانور می باشد که عامل بیماری از طریق خوردن غذای آلوده به ادرار، مد فوع یا بزاق موش به انسان منتقل می شود.
محمد دستجانی فراهانی، بعضی از بیماری هایی که از طریق وجود موش به انسان منتقل می شود را در نتیجه گاز گرفتگی موشهایی که به انسان حمله می کنند، می داند که این بیماری از بزاق موش آلوده وارد محل گاز گرفتگی شده وموجب بیماری تب گاز گرفتگی شود.
وی افزود: هاری، از دیگر بیماری هایی است که موش ها به انسان منتقل می کنند. این بیماری ویروسی است و از طریق گاز گرفتگی در حیوان خونگرم به وجود میآید.
این پزشک بیان کرد: بیماری دیگری که در قدیم شایع تر بود طاعون است که اگر از پیش روی موش ها در شهر جلوگیری نشود ممکن است مانند کوه آتشفشان فوران کرده و همه گیر شود. این بیماری که به آن مرگ سیاه نیز میگویند از طریق گزش ککهایی که از خون موش آلوده تغذیه کردهاند به انسان منتقل میشود.
فراهانی وجود موش ها را بسیار خطرناک عنوان و ذکر کرد: از دیگر بیماری هایی که با وجود موش در کنار انسان به او زیان می رساند، لپتوسپیروز است که به آن یرقان خون ریزی دهنده نیز می گویند و این بیماری موجب تب، خونریزی، دردناک شدن کبد، دردهای شکمی، خشک شدن و ریزش پوست می شود.
وی امکان مبارزه با موش ها را از طریق ایجاد بیماری بین آنها که تهدیدی برای انسان بوجود نیاید دانست و افزود: از آنجایی که موش ها برای تولید مثل وادامه زندگی به آب وغذا و پناهگاه احتیاج دارند با سالم سازی و بهسازی محیط می توان شرایط زندگی را برای آنها نامساعد کرد.
نظر شما