۴ خرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۳۳

یک هفته بر پرده نقره ای/

نقض حکم انحلال خانه سینما/ هیات مدیره مجدد برای تهیه کنندگان

نقض حکم انحلال خانه سینما/ هیات مدیره مجدد برای تهیه کنندگان

یکی از خبرهای مهم سینمای ایران در هفته اول خرداد ماه سال 91 سینمای ایران نقض حکم انحلال خانه سینما از طرف دیوان عدالت اداری بود که با حاشیه های زیادی روبرو شد.

به گزارش خبرنگار مهر، انتخابات اتحادیه تهیه کنندگان، خبرهای جدید خانه سینما، سکته مغزی یک فیلمساز، اکران "کلاه قرمزی"، مشخص شدن اکران یک فیلم، جایزه جدید برای فرهادی و.. از اخبار مهم سینمای ایران در هفته اول خرداد ماه بود.

- مجمع عمومی تهیه کنندگان بالاخره برای بار دوم برگزار شد و در این مجمع ضیا هاشمی، جمال شورجه، حسن فرحبخش، حبیب کاوش، مصطفی شایسته، جمال ساداتیان و علی سرتیپی به عنوان اعضای هیات مدیره، مسعود اطیابی و محمد خزاعی اعضای علی البدل، جامعی ندوشن و صفوی نیز به عنوان بازرسان هیات مدیره انتخاب شدند.

- تعطیلی خانه سینما و نقض حکم وزارت ارشاد درباره انحلال این مرکز تقریبا از اواسط اردیبهشت ماه شنیده می‌شد که با توجه به حکم رسمی و اعلام آن توسط رئیس دیوان عدالت اداری باید منتظر تایید نهایی می‌بود.

دوم خرداد سرانجام رئیس دیوان عدالت اداری از صدور رای در پرونده شکایت خانه سینما از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نقض تصمیم انحلال خانه سینما خبر داد. محمدجعفر منتظری در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها عنوان کرد، در این پرونده یک مساله در تصمیم وزارت ارشاد از لحاظ رعایت موازین قانونی توسط شعبه رسیدگی‌کننده به پرونده مورد اشکال قرار گرفته است.

وی افزود: شعبه رسیدگی‌کننده تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نقض کرد تا مجددا وزارت فرهنگ و ارشاد در موضوع انحلال خانه سینما تصمیم‌گیری کند. این رای به وزارت ارشاد و خانه سینما ابلاغ خواهد شد.  
 
در واکنش به این خبر علیرضا سجادپور مدیر اداره کل نظارت و ارزشیابی ارشاد به خبرنگار مهر گفت: من درباره اظهار نظرهای رسانه‌ای صحبتی نمی‌کنم و هر وقت به طور رسمی اعلام شد شاید بتوان صحبت کرد.  وی افزود: در هر صورت این موضوع به بخش حقوقی و اداری ارشاد مربوط می‌شود و باید با آنها صحبت کنبد.
 
 
از سوی دیگر احمد نجفی، جهانگیر الماسی و محسن علی‌اکبری اعضای شورایعالی سینما هم اکنون در سفر کن هستند و نمی‌توان با آنها در ارتباط با این موضوع گفتگو کرد. مسعود ده‌نمکی یکی دیگر از اعضای شورا که در جریان این موضوع و خبر انتشار یافته نبود، پس از شنیدن آن عنوان کرد: این موضوع هیچ ارتباطی به شورایعالی سینما ندارد و باید سازمان سینمایی صحبت کند. من خودم هم هیچ نظر خاصی در این ارتباط ندارم.

موضع ده‌نمکی و سجادپور به نوعی سکوت آنها در ارتباط با اتفاق پیش آمده‌است. اما از طرف دیگر وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی در حاشیه سمینار بررسی مسائل مطبوعات ایران  در پاسخ به سئوالی درباره رای دیوان عدالت اداری در نقض تصمیم وزارت ارشاد در انحلال خانه سینما گفت: دیوان عدالت اداری یک ایراد شکلی به تصمیم ما گرفته که این مسئله در هیئت رسیدگی به مسائل مربوط به مراکز، موسسات، انجمن‌ها و تشکل‌های فرهنگی مجددا بررسی می‌شود.

حسینی افزود: دوستان در این هیئت باید بعضی از روال قانونی را بیشتر رعایت می‌کردند که انشاءالله این مسئله برطرف می‌شود.

از طرف دیگر حسین زندباف رئیس کمیته ساماندهی صنوف در ارتباط با فعالیت این کمیته پس از بازگشایی خانه سینما به خبرنگار مهر گفت: باز شدن یا نشدن خانه سینما به مسیر کاری ما هیچ ارتباطی ندارد. ما به دنبال ثبت قانونی صنوف هستیم. بحث این رای دیوان عدالت اداری به وزارت ارشاد مربوط می شود و با ثبت قانون صنوف که ما دنبال می کنیم هیچ ارتباطی ندارد.

وی ادامه داد: این موضوع  هیچ مانعی برای ما به وجود نمی‌آورد. پیش از این هم این موضوع را مطرح کردم. تعدادی از اعضای خانه سینما به ما قول همکاری دادند. راه رزق و روزی ما سینماست. باید سینما در راس باشد و بدون هر اختلاف نظری با هم کار کنیم و در کنارهم باشیم. من شخصا در ارتباط هر موضوعی که به نفع خانه سینما باشد خوشحال می شوم.

قطعا در آینده نزدیک هیات مدیره خانه سینما نشست مطبوعاتی برگزار می‌کنند و در ارتباط با برنامه‌های آینده خود توضیح خواهد داد. جشن سینمای ایران هم که هر ساله همزمان با روز ملی سینما نیز برگزار می‌شود در راه است.

خبر انحلال خانه سینما پاییز سال 90 منتشر شد و پس از آن نیز با پیگیری‌های وزارت ارشاد نامه انحلال به خانه سینما ارسال شد. پس از آن و پیش از برگزاری سی‌امین جشنواره فیلم فجر خانه سینما رسما پلمپ شد و این مجمع صنفی به کار خود پایان داد.

دستور انحلال خانه سینما روز 13 دی‌ماه 90 طی نامه‌ای از سوی دبیر هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به مدیرعامل خانه سینما اعلام شده بود.

در متنی که با عنوان دستور انحلال به تشکل صنفی خانه سینما ارسال شد، آمده بود: "نظر به مجموع بررسی‌های معموله و مداقه در اسناد و مدارک مربوطه و امعان نظر در مراحل ایجاد تشکل موسوم به خانه سینما بدینوسیله اعلام می‌دارد با توجه به عدم طی تشریفات قانونی مربوط به تاسیس موسسات فرهنگی و هنری و نیز اقدامات غیر قانونی بعدی، این تشکل و استمرار فعالیت‌های آن فاقد وجاهت قانونی است و مراتب جهت انحلال خانه سینما اعلام می‌گردد. بدیهی است هر اقدامی خلاف مفاد این دستور و یا عدم توقف فعالیت ظرف 48 ساعت از تاریخ صدور، از مصادیق بارز ماده واحده قانون تعطیل موسسات و واحد‌های آموزشی و تحقیقاتی و فرهنگی که بدون مجوز قانونی دائر شده و می‌شوند (مصوب 7 دی ماه 72 مجلس شورای اسلامی) بوده و موجب پیگرد قانونی است."

این موضوع یکی از رویدادهای مهم سینمای ایران در ماه‌های پایانی سال گذشته بود که هنوز هم عواقب آن در سینمای ایران دیده می‌شود. از سوی دیگر در زمان برگزاری جشنواره فجر، با حضور وزیر ارشاد سازمان سینمایی به ریاست جواد شمقدری آغاز به کار کرد.

به گفته مسئولان فرهنگی این سازمان قرار بود جایگزین خانه سینما در پیگیری مسائل صنوف باشد و یا حداقل کارهای مربوط به اصناف را پیگیری کنند. اما با گذشت نزدیک به شش ماه از افتتاح این سازمان برنامه مشخص و مدونی از این مرکز بیرون نیامد.

هم‌زمان با حکم سازمان سینمایی، کمیته ساماندهی صنوف به ریاست حسن زندباف قرار شد وظیفه امروز صنوف را برعهده گیرد و به نوعی به دنبال ثبت قانونی آنها باشد. البته هر کدام از اصناف خانه سینما به طور مجزا در طول مدتی تعطیلی کارهایی همچون بیمه اعضا را دنبال می‌کردند.

این کمیته سازماندهی صنوف در آستانه نوروز 91 به همت اعضا کارت‌های هدیه‌ای به مبلغ 300 هزار تومان در اختیار اعضا صنوف خانه سینما قرار داد.

همچنین جواد شمقدری در یک گفتگو دیگر درباره این خبر عنوان کرد، مادر حال بررسی این موضوع هستیم. اما در اینکه خانه سینما غیر قانونی است و باید منحل شود هیچ شکی نیست.

البته با تمام این اتفاقات هیات مدیره خانه سینما و جمهی از سینماگران صبح روز سوم خرداد اه به دیدار جانبازان رفتند. در این دیدار محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما در جمع خبرنگاران درباره آغاز فعالیت خانه سینما گفت: همیشه خانه سینما در روز آزادسازی خرمشهر برنامه‌هایی همچون سفر به خرمشهر، تجدید میثاق با امام خمینی(ره) در مرقد ایشان  و ... را داشته است.

وی افزود: ما نمی‌خواستیم در این روز که همزمان با آزادسازی خرمشهر است حاشیه‌ای ایجاد کنیم زیرا سوم خرداد روز بزرگ و عزیزی است و یک نماد ملی محسوب می‌شود. بهتر بود چنین روزی با مسایل دیگری گره نخورد و آن را سیاسی نکنیم. قطعاً سر صبر فردا کار خود را در خانه سینما آغاز می‌کنیم.

عسگرپور ادامه داد:‌ با این کار مساله‌ای تحت الشعاع نیست و ما قطعاً از روز شش خردادماه در خانه سینما مستقر می‌شویم.
وی تاکید کرد: ما 5 ماه درباره اتفاقات افتاده برای خانه سینما سکوت کردیم و هر کسی از ما سئوال کرد عنوان کردیم ما به رای دیوان عدالت اداری احترام می گذاریم و آن را تمکین می‌کنیم و این رای هر چیزی که می خواهد باشد. در صورتی که دوستان در ارشاد در این مدت حرف‌های مختلفی زدند.
 
عسگرپور درباره رای دیوان عدالت گفت: دیوان عدالت اداری درباره شکایت خانه سینما از وزارت ارشاد اظهار نظر کرده است که عنوان شده این نامه انحلال قانونی نیست و دیوان عدالت نیز این موضع را پذیرفته است. قطعاً دیوان عدالت درباره باز شدن خانه سینما و یا آغاز فعالیت‌ها وارد نمی‌شود.
 
وی تاکید کرد:‌خانه سینما از ابتدا هم منحل نبوده است و فقط فعالیت‌های آن متوقف شده بود. درباره انحلال خانه سینما باید قوه قضائیه یا مجمع عمومی خانه سینما نظر دهد.
 
وی در پایان درباره اساسنامه خانه سینما نیز گفت: بحث تغییر اساسنامه موضوع دیگری است.
 
- محسن امیر یوسفی سازنده فیلم های "خوب تلخ" و "آتشکار" دچار سکته مغزی شد. این هنرمند روز 30 اردیبهشت ماه به دلیل سکته قلبی در بیمارستان توس تهران در بخش آی سی یو بستری است و خوشبختانه خطر رفع شده و  هم اکنون وی در شرایط بهتری قرار دارد و به زودی به بخش منتقل می شود.
 
- اصغر فرهادی اولین جایزه مدیا (برنامه حمایتی اتحادیه اروپا) را دریافت کرد. وی در حاشیه دریافت این جایزه از جشنواره کن از بازی طاهر رحیم بازیگر عرب تبار معروف سینمای فرانسه و ماریون کوتیلار خبر داد.
 
- "کلاه قرمزی و بچه نه نه" تابستان اکران می شود. این فیلم به کارگردانی ایرج طهماسب توسط فیلمیران برای اکران آماده شده است. این کار مانند دو فیلم قبلی موزیکال است و تارنه نیز توسط ایرج طهماسب گفته شده است.
 
- "آزمایشگاه" با برنامه ریزی های انجام شده این فیلم در گروه سینمایی استقلال بعداز "روزهای زندگی" روی پرده می رود. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: یک جوان خجول شهرستانی که با رتبه اول از دانشگاه فارغ التحصیل شده است، برای استخدام به آزمایشگاه یک بیمارستان می‌آید، اما از لحظه اول با روابط و رقابت‌های آشکار و پنهان  حرفه‌ای و عاطفی رو به رو می‌شود.

در "آزمایشگاه" باران کوثری، افشین هاشمی، رامبد جوان، شبنم مقدمی، رضا بهبودی، فرزین محدث، امیر میرآقا، ساغر عزیزی و رضا کیانیان با حضور افتخاری هدایت هاشمی بازی می کنند.


 
کد خبر 1610518

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha