۶ خرداد ۱۳۹۱، ۸:۲۷

مهر گزارش می‌دهد/

پیامدهای عبور جاده از پارک ملی گلستان/ مرگ گونه های نادر را جدی بگیریم

پیامدهای عبور جاده از پارک ملی گلستان/ مرگ گونه های نادر را جدی بگیریم

گرگان - خبرگزاری مهر: عبور جاده آسیایی از میان اولین و بزرگترین پارک ملی خاورمیانه و ششمین پارک ملی جهان در سالهای اخیر تلفات زیادی از جانوران نادر و همینطور تخریب طبیعت برجای گذاشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، کشته شدن خرس قهوه ای، پلنگ، گربه جنگلی، شغال، گراز و .. از جمله پیامدهای عبور جاده آسیایی از وسط پارک ملی گلستان به شمار می رود.

پارک ملی گلستان نمونه ای بی نظیر از مجموعه پارکهای ملی ایران است که انواع مناظر طبیعی ایران از جنگل پهن برگ شمال و جنگل های ارس تا دشت های کم ارتفاع را در خود جای داده است.

تنوع گیاهی پارک ملی گلستان با بیش از هزار و 362 گونه گیاهی دربر گیرنده یک پنجم گیاهان آوندی ایران است و این منطقه با حدود 17 گونه منحصربفرد مانند زعفران آلمه که در دنیا فقط در این پارک رویش دارند و صدها گیاه با ارزش دیگر مانند نیمی از ارکیده های ایران و اکثر گونه های گونه های سم دار ایران است.

مناطق حفاظت شده در دنیا که در آن انسان و طبیعت می توانند در تقابل با هم هر دو برنده باشند از سوی برنامه " انسان و کره مسکون" سازمان تربیتی و فرهنگی ملل متحد، ذخیرگاه ژنتیکره نام گرفتند و به عنوان میراث جهانیان پذیرفته شدند.

پارک ملی گلستان با 44 روستا و حدود چهار هزار و 500 خانوار و 26 هزار نفر جمعیت در اطراف خود از چهار قوم ترکمن در شمال و غرب، فارس در جنوب، کرد در شرق  و بلوچ به صورت مهاجر تشکیل شده است که این نشان دهنده غنای فرهنگی این پارک در کنار غنای طبیعی کم نظیر آن است.

پارک ملی گلستان با 92 هزار هکتار اولین و بزرگترین پارک ملی در خاورمیانه و ششمین پارک در جهان است و مهمترین ویژگی آن تفاوت اقلیمی نقاط مختلف است، در غرب آن هوای نیمه مرطوب معتدل و در جنوب و شرق آن سرد و خشک است و اختلاف باران سالیانه آن 150 یا هزار میلی متر است.

پارک ملی گلستان یکی از استراحتگاههای مسیر گرگان – مشهد است، طبیعت این پارک همواره پذیرای مسافران بوده است.

یحیی مرادی مسئول موزه حیات وحش پارک ملی گلستان گفت: در سالهای اخیر افزایش جمعیت وحوش و خودروها باعث افزایش مسافران در این مسیر و استفاده بیش از حد از این پارک شده است.

وی اظهار داشت: ما با هجوم به فضای طبیعی این پارک، پوشش گیاهی بسیاری از اراضی آن را از بین برده ایم و با ورود به این پارک و قطع سرشاخه ها و روشن کردن آتش باعث حریق های متعددی شده ایم.

وی عنوان کرد: سال گذشته 13 مورد آتش سوزی دراین پارک رخ داد که پنح مورد ناشی از روشن کردن آتش توسط مسافران بوده است و در نتیحه این پنج آتش سوزی یک میلیون و 400 هزار متر مربع در آتش سوخت.

مرادی گفت: نکته دیگر زباله هایی است که مسافران در پارک بجا می گذارند و این زباله ها سیمای طبیعی پارک را دگرگون می کند.

مسئول موزه حیات وحش پارک ملی گلستان گفت: عبور جاده آسیایی از وسط پارک و تخریب زیادی که در جهت ترمیم و تعریض آن بعد از سیل صورت گرفت، ضرورت علمی شدن مصوبه خروج جاده به بیرون از پارک را نشان می دهد تا این پارک بتواند مانند بسیاری از پارکهای مهم جهان، جای امنی برای زیستمنمدان، بازددکنندگان و محققان باشد.

مرادی گفت: در سال 87 در جاده ای که از میان پارک می گذرد 200 مورد مرگ و میر حیوانات گزارش شده که کشته شدن پستانداران بزرگی چون خرس قهوه ای، پلنگ، مرال، شغال، گرگ و گراز از اسفناک ترین موارد این تلفات بوده است.

وی افزود: بیشترین آمار تلفات نیز به گونه هایی چون گراز، شغال، گربه جنگلی، سمور، جغد جنگلی و انواه گنجشک سانان است که حدود 90 درصد این تلفات در شب اتفاق می افتد.

وی عنوان کرد: این امر به علت برخورد نور شدید خودروها با چشم حیوانات  است که سبب اختلال در بینایی آنان می شود.

مرادی، شکار غیرقانونی را از دیگر معضلات این پارک برشمرد و گفت: همیشه پستاندارن علفخوار بزرگ جثه نظیر مرال، آهو، بز وحشی، قوچ، میش و پرندگان نظیر کبک در معرض تهدید شکارچیان هستند.

مسئول موزه حیات وحش گفت: متاسفانه جاده دقیقا از کنار زیستگاههای بزهای وحشی می گذرد و در نتیجه آسیب پذیری آنها را بیشتر می کند و بسیاری از سودجویان را بر آن می داد که در کنار جاده اقدام به شکار آنان کنند.

وی عنوان کرد: پارک ملی گلستان را شهرها و روستاها و زمین های کشاورزی احاطه کرده است، این عامل سبب شده این منطقه به جزیره  جنگلی تبدیل شود، این پدیده را اثر جزیره ای شدن می گویند.

وی یادآورشد: بین سالهای 80 تا 83 سیل های پی در پی باعث از بین رفتن هم وطنانمان و تخریب گسترده ای در محور جاده ای که از این پارک می گذرد شد.

این مسئول افزود: این سیل ها در اثر فرسایش بیش از حد زمین که به دلیل تبدیل بی رویه اراضی جنگلی به سایر کاربریها و چرای بی رویه در پیرامون و داخل پارک صورت گرفته است.

مرادی تاکید کرد: بپذیریم که پارک ملی گلستان از نظر ملی و بین المللی بسیار باارزش بوده و ما انسانهای خوشبختی هستیم که چنین منطقه فوق العاده ای در اختیار داریم و می توانیم از آن بهره مند شویم، لذا باید از این میراث حفاظت کنیم.

وی افزود: اجداد ما به طبیعت احترام می گذاشتند ، باید این ارزشها را به کودکان خود بیاموزیم و از کندن، جمع آوری و آسیب به گونه های گیاهی و کشتن و یا به دام انداختن پروانه ها و دیگر جانوارن پارک پرهیز کنیم تا فرزندان ما نیز بتوانند از این زیبایی بهره مند شوند.

مرادی عنوان کرد: از بودن در این محیط بی نظیر لذت ببریم و در فعالیتهایی که به منطقه آسیب می زند، شرکت نکنیم، برپایی آتش از طریق قطع شاخه ها و یا رها کردن آتش ایجاد شده صدمات جبران ناپذیری به منطقه وارد می آورد.

وی توصیه کرد: در هنگام چادر زدن و بهره مندی از طبیعت سعی کنیم کمترین آثار ممکن را از خود در محل بجا گذاریم تا بتوانیم این مکان زیبا را برای فرزندان و نسل های آینده حفظ کنیم.

پارک ملی هر سرزمین معرف گوشه ای از ویژگی های بارز و غنای طبیعی آن است، در حقیقت پارک ملی آینه تمام نمایی از مظاهر طبیعی و جانوارن ساکن آن سرزمین محسوب می شود و در نتیجه این نمادها نوعی دوراندیشی و سرمایه گذاری در کنار روند توسعه برای نسل های آینده کشور است.

کد خبر 1611719

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha