به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر مهر، تعزيه بازار اراك بر خلاف تعزيه ميداني به صورت سيار و حركت دار اجرا مي شد و تعزيه خوانان حرفه اي اراك هر سال اين تعزيه را در طول يك كيلومتري بازار اراك در ايام محرم به ويژه دهه اول محرم اجرا مي كردند. در اين شيوه هر سكانس از تعزيه توسط يك گروه تعزيه خوان اجرا مي شد. اين شيوه تعزيه به شكل محدود توسط تعزيه خوانان و از سوي حوزه هنري استاني دردهه اول محرم در اراك اجرا شد.
بنا به اين گزارش، دراين اجرا تعزيه حضرت عباس (ع) معروف به " پشت خيمه" بر روي يك سن مترك در يك وانت اجرا شد واز سوي مردم مورد استقبال قرار گرفت. بطوريكه برخي از شهروندان براي اهدا نذورات خود يا تبرك كودكان به سمت گروه تعزيه خوان مي آمدند.
در اين نمايش شمايلي از حضرت عباس (ع) بر روي وانت با لباس تعزيه وعلم قرار گرفته و شمايلي از شمر ملعون در كنار وانت با لباس تعزيه به تعزيه خواني پرداخته و آرام حركت مي كردند.
نقطه قوت تعزيه كه اوج نمايش ايراني است، ارتباط خوب با مردم است. به طوريكه به گفته برخي از استادان نمايش مخاطب و مردم كه تعزيه را تماشا مي كنند، خود بخشي از اجراي تعزيه را بر عهده دارند. مردم با سينه زني و خوردن شربت شهادت حضرت عباس و امام حسين (ع) و يارانش تعزيه را كامل مي كنند.
مخاطب، خود ضلعي از هرم تعزيه است و موضوع آن با عقيده و باور او در ارتباط است و همين امر رابطه او با تعزيه را افزايش مي دهد.
با اينكه اراك داراي قدمتي 200 ساله است، اما هنرتعزيه خواني در آن به شدت رشد كرد و هر ساله علاوه بر برگزاري تعزيه ميداني درنقاط مختلف شهردر دهه اول محرم تعزيه بازار با برنامه ريزي انجام مي شد.
تعزيه سيار در كمتر نقطه كشور به اوج رسيد و هر ساله مشتاقان زيادي از استان مركزي، استانهاي اطراف و حتي خارج از كشور را به خود جذب مي كرد.
در استان مركزي ارايك و تفرش از نقاط مهم تعزيه خواني و تعزيه خيز كشور است و تعزيه جوانان اين خطه در كشور وحتي خارج از كشور به اجرا مي پردازند.
در اين شيوه اجرايي هر مقطع از مجلس تعزيه توسط يك گروه اجرا مي شد و صحنه ها مانند تلويزيون از نظر بيننده نشسته مي گذشت.
هرتعزيه ممكن بود داراي چندين امام خوان يا شمر باشد.
هماهنگي گروهها با يكديگر در اجرا و تعامل آنان در بهم نخوردن صحنه ها، دكور، صحنه و تجهيزات كامل از ديگر ويژگي هاي تعزيه بازار اراك به شمار مي رود.
نظر شما