عزاداری هیئتهای عزاداری درسالروز شهادت امام دهم
برپایی دستههای عزاداری در گوشه و کنار شهر تهران در سالروز شهادت امام هادی(ع) وجمع کردن طوماری از سوی عزاداران درباره درخواست آنان برای مجازات خواننده هتاک روز جمعه گذشته 5 خرداد در میدان فلسطین.
بیست و یکمین کنگره اتحادیه جوامع اسلامی در ترکیه
بیست و یکمین کنگره اتحادیه جوامع اسلامی با عنوان "اتحادیه اسلامی و یک جهان جدید " همزمان با مراسم سالگرد فتح قسطنطنیه (استانبول)از سوی مؤسسه تحقیقات اقتصادی و اجتماعی (ESAM) از 6 خرداد و تا 8 خرداد ماه در ترکیه برگزارشد. این کنگره با حضور معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه ترکیه و اساتید دانشگاه، علمای دینی و نخبگانی از سوئد، استرالیا، ایران، اندونزی، مالزی ، سوریه، تونس، الجزایر، مصر، تاجیکستان و .... در استانبول ترکیه آغاز به کار کرد.
آیت الله تسخیری دبیرکل «مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی» در این کنگره با ارائه مقالهای با عنوان "نظام جدید جهانی و جهانی سازی؛ بایدها و نبایدها" به ایراد سخن پرداخت و با ارائه تعاریف جهانی سازی به آثار منفی آن در عرصه های اقتصادی و سیاسی و فرهنگی اشاره کرد.
نشست علم دینی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر داوود فیرحی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، دوشنبه 8 خردادماه در همایش درباره علم دینی در میزگردی در مورد نسبت علم و تمدن در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به ارائه سخن پرداختند. در این نشست هم دکتر رضا داوری و دکتر رشاد و یوسف اباذری استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران سخنرانی کردند.
در میزگرد، پارسانیا گفت: باید بین دو مفهوم معرفت و علم فرق گذاشت. اینکه در مورد این دو مفهوم چه تعریف و چه جهتی داریم مورد توافق همگان نیست. فلسفه علم نیست، انسانیات است. تنها علوم تجربی آزمون پذیر است.
فیرحی هم گفت: از دوره مشروطه چرخشی در آرا و افکار و نگاه ها به وجود آمد که سعی داشت منظور از آیه را حاکمیت شورا بر اراده حاکم معرفی کند، چون دسترسی به معصوم نداریم دانشی که نص را تبیین کند مشخص کننده این برداشت است. این نص نبود که به ما حکم می کرد نظام سیاسی اقتدارگرا باشد، بلکه نوع نگاه ما و برداشت ما این کار را می کرد. نگاه ما بخشی از آیه را برای ما برجسته تر می کند.
رضا داوری اردکانی در این همایش درباره مواجهه مسلمین با دانش یونانی به ارائه سخن پرداخت. وی گفت: در قرون دوم و سوم هجری در هیچ جا فلسفه یونانی مطرح نبود، مسلمانان فلسفه را احیا کردند. چرا فلسفه یونانی در عالم اسلامی و فقط در ایران یعنی در جغرافیای شرقی جهان اسلام که از طریق اسلام و زبان فارسی به آنجا رفت مورد توجه قرار گرفت؟، در کشورهای دیگر عالم اسلام خبری از فلسفه نیست.
استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه تهران با بیان اینکه مسیحیت اروپایی بدون فلسفه قوام پیدا نمی کرد، گفت: بنابراین آنها به فلسفه ما نیاز داشتند و فلسفه اسلامی و فلسفه یونانی را از ما گرفتند. برخی ها معتقدند ایرانی ها فقط خزانه دار و امانتدار فلسفه یونان بودند تا فلسفه را به اروپایی ها تحویل دادند. این نظر کاملا غلط است چون کسی که خزانه دار و امانتدار علم و فلسفه یونانی باشد دیگر رازی ها و ابن سیناها ندارد.
دومین روز از همایش درباره علوم دینی هم با سخنرانی اساتید و اندیشمندان سه شنبه 9 خرداد در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. این همایش به همت کانون اندیشه جوان و بسیج دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی تهران برگزار شد.
دکتر بیژن عبدالکریمی مدرس ومحقق دانشگاه هم در این نشست به بررسی رابطه میان الهیات وعلوم انسانی پرداخت و گفت: در ابتدا باید بگویم که طرح علوم انسانی اسلامی به هدر رفتن سرمایه های مادی و معنوی ما منجر خواهد شد و کسانی که ایده را مطرح می کنند در افق روشنی گام نمی زنند و افق بحث آنها تیره و تار است.
وی با اشاره به اینکه علوم انسانی جدید، غربی و تاریخی است گفت: علوم انسانی جدید متکی بر هرمنوتیک هایدگر و گادامر است و این علوم تکیه بر هرمنوتیکی بودن دارند.
بررسی اندیشه های فلسفی و عرفانی امام خمینی(ره)
دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی طی سخنانی در همایش «بررسی اندیشه های فلسفی و عرفانی امام خمینی(ره)» که روز سه شنبه 9 خردادماه در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، به تشریح وجوه علمی و عرفانی امام خمینی(ره) پرداخت و گفت: امام خمینی(ره) مرد جامعی بود به ویژه در چهار رشته فقه، اصول، فلسفه و عرفان.
دینانی تصریح کرد: بنده 11 سال افتخار شاگردی درس خارج فقه و اصول امام(ره) را داشتم و در آن زمان به خاطر فضایی که در حوزه حاکم بود، ایشان جز فقه و اصول چیز دیگری تدریس نمی کردند نه خصوصی و نه عمومی، و حتی اگر یک سؤال فلسفی و یا عرفانی از ایشان پرسیده می شد ابداً پاسخ نمی دادند. این کتب عرفانی و فلسفی که از ایشان به جای مانده در واقع مربوط به دوران جوانی امام است که به دلایل سیاسی اجتماعی در آن دوره که افتخار شاگردی ایشان را داشتم بحث عرفان و فلسفه را کنار گذاشته بودند.
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران هم در این نشست تأکید کرد: امام به همین فقه جواهری رویکرد عرفانی داشت در واقع امام کشور را با رویکرد عرفانی اداره کرد و با پیوند حکمت عرفانی و فقه سیاسی توانست حقیقتی را در جامعه ایجاد کند که جامعه به فتوای مرجع تقلید با رویکرد عرفانی پیش رود. در واقع طی کردن ره صدساله نوجوانان و جوانان این کشور در دوران دفاع مقدس ثمره پیوند حکمت عرفانی و فقه سیاسی امام بود.
مراسم بزرگداشت پنجمین سالگرد ارتحال آیت الله عبدالکریم حق شناس
مراسم بزرگداشت پنجمین سالگرد ارتحال آیت الله عبدالکریم حق شناس با حضور حجت الاسلام محمدحسن ابوترابی نائب رئیس مجلس شورای اسلامی و آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا در مسجد دانشگاه تهران بعدازظهرسه شنبه نهم خردادماه برگزار شد.
مراسم بزرگداشت پنجمین سالگرد ارتحال آیت الله عبدالکریم حق شناس با حضور حجت الاسلام محمدحسن ابوترابی نائب رئیس مجلس شورای اسلامی و آیت الله سید عبدالله فاطمی نیا در مسجد دانشگاه تهران بعدازظهرسه شنبه نهم خردادماه برگزار شد.
ابوترابی با خواندن این ایه قرآن "إِنَّ الَّذِینَ آمَنُواْ وَالَّذِینَ هَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِی سَبِیلِ اللّهِ أُوْلَئِکَ یَرْجُونَ رَحْمَتَ اللهِ وَ الله غَفُورٌ رَّحِیمٌ" گفت: عالم بزرگوار، مجاهد فی سبیل الله مرحوم آیت الله حق شناس مصداق مبرز این آیه بودند.ایشان به معنای تمام کلمه تجسم ایمان درپرتو انوار مقدس الهی بودند و ایمان دراخلاق و عمل صالح عینیت پیدا میکند؛ چنین فردی اتکال به ذات اقدس سبحان دارد و سجایای اخلاقی در او تجلی یافته است.
فاطمی نیا هم در این مراسم گفت: عدهای ناخن گرفتن، ریش گذاشتن و دکمه پیراهن را تا آخر بستن را مسلمانی میدانند درحالیکه اگر کسی به معرفت احوال قلوب سر نزند هیچی گیرش نمیآید. تا همت عالیه نداشته باشد هرچی ریاضت بکشید همهاش میپرد.
این واعظ و خطیب برجسته تصریح کرد: مردم این عالمان برجسته را به قدس و تقوا میشناسند درحالی که ایشان از علمای کبار حوزه علمیه بودند. ایشان از 4 مجتهد بزرگ زمان خود اجازه اجتهاد داشت.ایشان بین علم و عمل را جمع کرده بود.آنی از یاد خدا غافل نبود. با هرکسی متناسب با اوضاعش و شرایطش رفتار میکرد. با یک روش با همه برخورد نمیکرد. به شدت به امام راحل معتقد بودند. صاحب کرامت بود. مشوق بزرگی برای طلاب بود.
نظر شما