به گزارش خبرنگار مهر، سید صدیق مرتضوی بعدازظهر چهارشنبه در نشست مطبوعاتی که به مناسبت هفته جهاد کشاورزی برگزار شد با اظهار اینکه از دو سال گذشته تحقیق بر روی پروژه تکثیر گونه ماهی صافی در بندرعباس آغاز شده بود، اظهارداشت: قبل از این سه گونه دیگر آبزی نیز در خوزستان تکثیر شده بود که اینگونه در واقع چهارمین گونهای است که در جنوب کشور تکثیر میشود.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: ماهی صافی از گونههای تجاری و خوراکی است که بیشتر در آبهای غرب هرمزگان یافت میشود که طی سالهای اخیر با تهدید روبرو شده، اینگونه خوراکی به طور طبیعی صخره زی است و میتوان با توسعه روش تکثیر، از این گونه در سایتهای پرورش ماهی در قفس و سایتهای پرورش میگو نگهداری کرد.
وی با توجه با اینکه گونه صافی گونهای همه چیزخوار و گیاه خوار است، میتواند به طور همزمان و مشترک در کنار گونههای پرورشی مرسوم نگهداری کرد، افزود: اندازه بازاری و تجاری اینگونه معمولا در شرایط مناسب بین 250 تا 300 گرم است، در این پروژه تحقیقاتی علاوه بر تامین نیاز سایتهای پرورشی، مبحث تقویت و رهاسازی اینگونه با هدف تقویت حجم طبیعی اینگونه نیز مدنظر است.
به گفته مرتضوی، تنوع گونهای نسبتا زیاد ماهیان خلیج فارس و دریای عمان هم از نظر صیادی و هم از بعد آبزیپروری دارای اهمیت بسیار است. از طرفی میزان ذخایر دریایی، نامحدود نیست و آثار صید بیش از حد مجاز به صورت کاهش صید و در نتیجه کاهش درآمد صیادان هم اکنون نیز هویداست.
وی عنوان کرد: کاهش صید دریایی از یک سو و لزوم توسعه اشتغال در زیربخش شیلات در مناطق ساحلی از سوی دیگر مدیران شیلات را با چالش جدی روبرو کرده است. به منظور مدیریت و پایدار نگهداشتن میزان صید، عملا صدور مجوزهای صید جدید بسیار محدود شده و این امر نیز توسعه صید غیرمجاز را به دنبال داشته است، نتیجه تداوم این وضعیت همانند یک چرخه معیوب، فقر روزافزون شاغلان در زمینه صیادی است.
مرتضوی اضافه کرد: برای رسیدن به صید پایدار و توسعه همزمان و پایدار اشتغال در زیربخش شیلات باید دو راهکار تکثیر و پرورش آبزیان و بازسازی ذخایر آبزیان در معرض خطر انقراض را به طور جدی مد نظر قرار داد.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان اظهارداشت: پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان در راستای تحقق موارد فوق و در کنار سایر مسئولیتها و وظایف خود، پروژههای تحقیقاتی مختلفی را انجام داده است. از جمله این پروژهها میتوان به پنج پروژه در زمینه انتخاب مکان مناسب، احداث زیستگاه مصنوعی و پایش ذخایر آبزیان گردآمده در اطراف آنها در راستای بازسازی زیستگاههای تخریبشده و احیای ذخایر آبزیان و انجام پروژههای متعدد در زمینه دستیابی به بیوتکنیک تکثیر صدف مرواریدساز لبسیاه و رهاسازی صدفچههای تولید شده به زیستگاههای طبیعی آنها اشاره کرد.
وی تکثیر و پرورش یک گونه تجاری خیار دریایی طی یک پروژه تحقیقاتی داخلی و اکنون نیز مراحل تکثیر دو گونه ماهی تجاری هامور و صافی جهت دستیابی به بیوتکنیک تکثیر آنها در دست اجراست.
مرتضوی افزود: بدیهی است دستیابی به بیونرماتیوها و انتشار بیوتکنیک تکثیر و پرورش آبزیان دریایی چنانچه مورد توجه جدی و همهجانبه مسئولان ذیربط قرار گیرد، میتواند ضمن کاهش فشار بر ذخایر دریایی و بازسازی این ذخایر، امکان توسعه پرورش آبزیان دریایی و افزایش اشتغال و تولید در صنعت آبزیپروری را رونق ببخشد.
وی در مورد تعیین بیوتکنیک تکثیر و پرورش ماهی صافی گونه "Siganus sutor" تا مرحله 2.5 سانتی متر در استان هرمزگان بیان داشت: صافی ماهیان (Siganidae) در اکثر مناطق دنیا به ویژه مناطق شرقی مدیترانه و اقیانوس هند و آرام به عنوان ماهیان با ارزش خوراکی مد نظر قرار گرفتهاند. روش تغذیه صافی ماهیان، گیاهخواری و همهچیزخواری است.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان اظهارداشت: در خصوص مولدسازی و تکثیروپرورش صافیماهیان دریایی تحقیقاتی در بخش تکثیر وپرورش پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان صورت گرفته که از آن جمله میتوان به پروژههای تحقیقاتی "مولدسازی صافی ماهیان گونه های Siganus sutor و S. Javus بومی استان هرمزگان" و "تکثیرصافی ماهی گونه S. sutor اشاره کرد.
وی زمان اجرای طرح در دست اجرای کنونی را از ابتدای تیر ماه88 تا اواخر اسفند ماه 91 اعلام کرد و با اشاره به اهداف پروژه ادامه داد: تعیین نرخ میزان هماوری عملی ماهی صافی پرورشی، تعیین در صد هچ (شکوفایی تخم)، و درصد بقا تخم ها و تعیین میزان بقا و نرخ رشد لاورها تا مرحله انگشت قد از اهداف اجرای این پروژه است.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در این پژوهشکده افزود: امکانات زیرساختی لازم طی سالهای 1388 و 1389 در سالن آبزیپروری پژوهشکده تا حد امکان فراهم شد. ماهیان جوان و پیشمولد، به منظور نگهداری و سازگاری با محیط پرورشی و آمادهسازی جهت تخمریزی، در سالهای 1389 و 1390 تهیه و تا کنون در حوضچههای فایبرگلاس نگهداری و پرورش داده شدهاند. تهیه ماهیان جوان از طریق هماهنگی با صیادان محلی و خرید ماهی از آنها در بندر لنگه و مُقام انجام شد.
مرتضوی بیان داشت: در پروژههای پیشین، زمان مناسب تهیه ماهیان جوان از دریا اوایل مهر ماه تا اواخر آبان ماه بدست آمده بود. در اردیبهشت سال 1390 و فروردین 1391 اقدام به تزریق هورمون به ماهیان و تکثیر آنها شد، در بهار 1390 به دلیل آماده نشدن غذای لازم در زمان تکثیر، لاروهای تکثیریافته پس از چند روز از بین رفتند. در زمستان 90 تمهیدات لازم برای کشت انبوه فیتوپلانکتون (جهت تغذیه روتیفر) و روتیفر (غذای اولیه مورد نیاز لارو ماهیان) در نظر گرفته شد.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان اظهارداشت: باوجود برخی نارسائیها از جمله کمبود نیروی انسانی مورد نیاز، در حال حاضر اقدامات لازم برای تغذیه و پرورش لاروهای ماهیان با جدیت در دستور کار بخش آبزیپروری پژوهشکده قرار دارد.
نظر شما