به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محی الدین حائری شیرازی در سومین اجلاسیه اساتید اخلاق حوزههای علمیه که ظهر پنج شنبه در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، تاکید کرد: کلاسهای اخلاقی خصوصیتی دارد که نمیتوان آن را با حضور و غیاب و امتحان جلو برد و کاری که میتوان برای مفاهیم سطح و خارج انجام داد، غیرازکاری است که میتوان برای اخلاق انجام داد.
وی در ادامه افزود: در کلاس دینی باید به جای ایجاد احساس ترس از غیبت و نمره، مسئولیت پذیری ایجاد کرد.
امام جمعه سابق شیراز اظهار داشت: کلاس دینی و اخلاقی باید با احساس مسئولیت شروع شده و به احساس مسئولیت هم ختم شود و اخلاق یعنی احساس مسئولیت.
وی همچنین ادامه داد: زمانی که فردی کاری را برمبنایی خاص انجام میدهد، به طور اتوماتیک وار آن مبنا و انگیزه مانند نرم افزاری عمل کرده و به سایر اعضا دستورالعمل میدهد.
حائری شیرازی با تاکید براینکه لازمه ایجاد مسئولیت پذیری نسبت به امری، وجود احساس حب و علاقه به آن موضوع است، افزود: اگر انسان به چیزی عشق داشته باشد این عشق است که روح حرکت فرد میشود و احساس مسئولیت در واقع ظرفی است که عشق را میتوان در آن نهادینه کرد.
تفاوت منافق و مومن درعشق به خداست
استاد اخلاق حوزه علمیه دراین باره گفت: منافقها میتوانند تمام واجبات مانند نماز و روزه وسایراعمال را مانند مومنین و چه بسا بهتر هم انجام دهند، اما آنچه تفاوت بین مومن و منافق است در عشق به خدا است و منافق نمیتواند خدا را دوست داشته باشد.
وی ادامه داد: به همین دلیل هم بنی امیه نهادی قصد نابودیش عشق و علاقه به خدا ائمه را داشتند و درس بزرگ قیام عاشورا شرکشناسی و مبارزه امام حسین (ع) با شرک بود.
حائری شیرازی تاکید کرد: کسی که خدا را اطاعت نمیکند به این دلیل که مشرک است نباید اطاعت کرد و پیام امام عاشورا هم همین بود.
رابطه استادان و محصلان برپایه محبت باشد
وی با اشاره به اینکه استادان اخلاق باید رابطه محبت آمیز با محصلان خود داشته باشند تا محبتشان منشا اصول پایدار اخلاقی در جوانان باشد، اظهار داشت: رشد حقیقی هرانسانی درمحبت است و در فضای بدبینی و دشمنی هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
استاد حوزه علمیه قم همچنین اضافه کرد: امام خمینی(ره) نیز قبل از تمام صفات حسنهای که داشتند باید گفت که استاد اخلاق بودند و درواقع انرژی اصلی انقلاب ما از عشق و محبت گرفته شد.
وی در ادامه گفت: استادان اخلاق باید از میان شاگردان خود گروههایی را بر پایه محبت و اخلاق تشکیل دهند و میان خودشان معاشرت داشته باشند تا شاگردان بتوانند استادانشان را درزندگی واقعی ملاحظه کنند.
آیت الله حائری شیرازی با اشاره به اینکه اگر صرفا بیان یکسری مفاهیم مد نظر استادان باشد، کلاسها به کلاسهایی صرفا تئوریک تبدیل میشود، افزود: استادان باید همراه با شاگردانشان مصادیق اخلاقی را شناسایی کنند تا مفاهیم ازحالت انتزاعی و نادرست خارج شوند.
این استاد حوزه علمیه در پایان تاکید کرد: بهتر است که در زمانهای خارج از درس و کلاس و زمانهای فراغت استادان با شاگردانشان پیرامون مباحث اخلاقی بحث داشته باشند، چرا که قطعا یادگیری درزمان استراحت و نشاط تاثیر بیشتری دارد.
قم - خبرگزاری مهر: استاد اخلاق حوزه علمیه قم رعایت ارزشهای اخلاقی را بستر حقیقی رشد هر انسان عنوان کرد.
کد خبر 1620935
نظر شما