به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان سرعین در 28 کیلومتری غرب اردبیل با دارا بودن آثار باستانی، تاریخی و بویژه طبیعی از جمله 12 آبگرم معدنی با خواص درمانی از قطبهای گردشگری کشور و منطقه محسوب شده و هر ساله گردشگران بسیاری را از سراسر کشور و حتی کشورهای دیگر پذیرا است.
یکی از مهمترین آبگرمهای این شهرستان آبگرم گاومیش گلی است که از جمله قدیمی ترین و پر آب ترین آبگرمهای کشور بوده و از نظر آبدهی و وسعت سر آمد آبگرمهای سرعین است که بر روی دره واقع شده و دارای استخری رو باز به مساحت ۴۰۰ متر با عمق ۱۳۰ سانتی متر است.
کارشناس زمین شناسی مقدار متوسط آب دهی گاومیش گلی را ۸۵ لیتر در ثانیه برآورد کرده اند که از چند نقطه کف استخر با گاز خارج می شود و از مجرای ضلع شرقی به بیرون می رود.
دمای آب گاومیش گلی ۴۶ درجه سانتی گراد و آب آن ترش مزه بیرنگ و کمی بودار است که به علت مواد معدنی موجود در آن این طمع و بوی خاص را دارد. مواد معدنی موجود در این آبگرم معدنی نیز شامل آنیونهای کربنات، بیکربنات، کلروره، سولفات و کاتیونهای کلسیم، منیزیم، سدیم و پتایسم است.
از حوض گاومیش ها تا استخر گاومیش گلی
آبگرم گاومیش گلی استخری به طول 25 متر و عرض 17 متر داشته و اطراف آن را با دیواری بلند محصور کرده اند. اظهارات متفاوتی در احداث اولیه این دیوار در بین اهالی این منطقه مطرح است، بطوریکه به عقیده برخی این آبگرم در سال 1329 دیوار کشی و استخر کنونی ساخت شده است.
اما در خصوص علت نامگذاری آن براساس روایات سالخوردگان نظرات مشترکی وجود دارد. یکی از ساکنین سرعین در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: پیش از آنکه این استخر شکل کنونی را به خود بگیرد گاومیشها بعد از اینکه مقداری از حرارت آب کاسته شده و معتدل می شده از آن استفاده می کردند از این رو اهالی سرعین و به تبع آن دیگران از آن به نام آبگرم گاومیش گلی یعنی چشمه گاو میش ها نام برده اند.
در حالی که باور مشترک بر این است عدم رسیدگی و بازسازی طولانی مدت و 60 ساله این آبگرم باعث ضعف خدمات رسانی آن به گردشگران و مسافران شده است، اما هم اکنون بسیاری از اهالی این شهرستان و نیز کارشناسان نیز معتقدند که باید در روند بازسازی این آبگرم حفط چهره سنتی آن باید در اولویت قرار گیرد.
فرماندار سرعین اخیرا از بازسازی دو استخر بزرگ گاومیش گلی و بش باجیلار سرعین خبر داده بود و تاکید کرده برای ساماندهی و بازسازی این آبهای درمانی یک میلیارد و270 میلیون ریال تومان اعتبار صرف شده است.
به گفته کاظم دبیر ساماندهی بازسازی در قسمت محوطه سازی استخر گاومیش گلی و ایستگاه پمپاژ صورت خواهد گرفت و برای این عملیات اعتباری بالغ بر هفت میلیارد ریال در نظر گرفته شده است.
در عین حال ساکنین شهرستان سرعین معتقدند در صورت پیاده سازی طرحهای گردشگری و سرمایه گذاری برنامه ریزی شده برای استفاده بهینه از آبهای معدنی این منطقه، سرعین قابلیت تبدیل شدن به برترین قطب گردشگری کشور را دارد.
خاصیت درمانی پر آب ترین چشمه آبگرم سرعین
یکی از دلایل مهم سفر گردشگران به سرعین استفاده از خواص دارویی آبگرمهای معدنی موجود در آن است بطوریکه امروزه یکی از توصیه های اکید پزشکان در درمان بسیاری از بیمار ها مراجعه مکرر به استخرهای آبگرم معدنی است.
یک پزشک اردبیلی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: استفاده از آبگرمهای معدنی در کاهش امراضی نظیر رماتیسم، بیماریهای قلبی عروقی، دردهای عضلانی، خستگی و تنشهای جسمی و روحی، چشم درد و حتی بیماریهای پوستی تاثیرات قابل توجهی دارد که آبگرم گاومیش گلی به علت خاصیت، منابع معدنی موجود، حجم و دمای زیاد آب برای درمان دردهای عضلانی توصیه می شود.
ناظمی با اشاره به آبگرمهای معدنی سرعین تصریح کرد: به علت آب و هوای سرد و کوهستانی این منطقه بیماریهای رماتیسم و دردهای مزمن عضلانی بسیار شایع بوده و وجود این آبگرمها در سرعین مصداق این است که اگر در جایی طبیعت با انسان ظالمانه رفتار کرده در جای دیگر تلافی آن را می کند.
وی با بیان اینکه استفاده از استخرهای آب گرم معدنی با آب سرد تفاوت زیادی دارد، متذکر شد: شنا در آب سرد و در استخرها می تواند به راحتی انجام شود اما در آبهای گرم به علت دمای زیاد آب و وجود گازهای معدنی در سطوح بالای تنها راه رفتن در آب توصیه می شود.
گردش آسیاب آبی در دمای 15 درجه زیر سفر
یکی از شهروندان سرعینی آبهای گرم معدنی را از جمله زیباییهای نادر طبیعت دانست و متذکر شد: به علت مولفه های گردشگری و جاذبه های طبیعی، آبگرمهای درمانی نیازمند برنامه ریزیهای گسترده برای اصلاح و ساماندهی است.
صمد تقوی عدم معرفی منابع شهرستان سرعین را باعث عقب ماندگی رشد و توسعه آن دانست و گفت: این جای بسی تعجب و تاسف است که مسئولان فقط زمانی به فکر توسعه این منطقه معطوف شدند که علاقه مندی مسافران را مشاهده کردند.
تقوی با اشاره به امتیازات و ویژگی های جغرافیایی این منطقه خواستار توجه بیشتر مسئولان به افزایش زیبایی و سلامت شهری و معرفی قابلیتهای آن شد.
وی همچنین با اشاره به خاطرات خود از گاومیش گلی با اشاره به کاربری آبهای معدنی در زمینه های دیگر در زمانهای گذشته گفت:در سالیان گذشته آب مازاد چشمه های معدنی به خصوص آب گاومیش گلی از سمت جنوب شرقی وارد نهری می شد و به فاصله یک صد و 50 متری آسیابی را می گردانید.
تصریح کرد: این آسیاب در آن ایام از گرانبهاترین آسیابهای آذربایجان به حساب می آمده زیرا بر خلاف آسیابهای دیگر آب آن در زمستان یخ نمیزد و در دمای پایین حتی تا 15 درجه زیر سفر در تمام ۱۲ ماه سال کار می کرد.
حمید سعادتی دیگر شهروند این شهر با بیان اینکه شهرستان سرعین زیبایی های طبیعی بسیاری در اطراف و حومه خود دارد عنوان کرد: در صورتی که مسئولان امر توجه ویژه به این منطقه داشته باشند نه تنها آبهای معدنی بلکه سایر پتانسیلهای گردشگری آن خواهد توانست گردشگران را به این شهرستان جذب کند.
وی تصریح کرد: امکانات آبهای گرم به حد کافی به شهرستانهای دیگر معرفی نشده و در صورت تحقق این امر افراد بسیاری مشتاق استفاده از این امکانات خواهند شد.
گفتنی است آبگرم گاومیش گلی در حال حاضر دارای ۱۷ دوش آبگرم و سرد ، حوضچه کلر در مبادی ورودی به محوطه اصلی و همچنین سرویسهای بهداشتی، بوفه لوازم بهداشتی و آرایشی و خوراکی است.
سرعین به معنای سرچشمه به غیر از آبگرم معدنی گاومیش گلی آبهای معدنی دیگری از جمله بش باجیلار، ژنرال، ساری سو، قهوه سویی، پهنلو و گوز سویی با محاسن درمانی متفاوت و منحصر به فردی را دارد که به عقیده کارشناسان نه تنها در کشور بلکه در منطقه بی نظیر است.
............................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما