۲۵ خرداد ۱۳۹۱، ۱۲:۲۶

مراجع کتابت قرآن را توقیفی نمی دانند/تأیید رسم الاملاء قرآن توسط عثمان طه

مراجع کتابت قرآن را توقیفی نمی دانند/تأیید رسم الاملاء قرآن توسط عثمان طه

معاون نظارت بر چاپ و نشر سازمان دارالقرآن با اشاره به اختلاف میان این سازمان با مرکز طبع و نشر قرآن وزارت ارشاد در نوع کتابت قرآن، با ارائه دستخط عثمان طه گفت: شخص عثمان طه طی دستخطی بر روی قرآنی که از سوی سازمان دارالقرآن چاپ شده است، با تأیید رسم‌الاملای کتابت قرآن، اعلام کرد که کتابت جدید خودش نیز به صورت رسم‌الاملاء است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی مصححین قرآن کریم با هدف بررسی وضعیت موجود و ارائه راهکارهای مناسب در جهت ارتقاء کمی و کیفی تصحیح قرآن کریم با حضور مهدی قره شیخلو رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، احمد حاجی شریف معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم و جمعی از مصححین قرآن کریم روز پنجشنبه 25 خردادماه در سازمان دارالقرآن الکریم برگزار شد.

اختلافات نباید به اصل کار تصحیح قرآن آسیب بزند

قره شیخلو در بخشی از این نشست با اشاره به حساسیت کار تصحیح قرآن گفت: حساسیت این کار به نحوی است که همه باید تلاش کنیم زمینه را به سمتی ببریم که کوچک ترین اشکال در قرآنها چاپ ایران وجود نداشته باشد که بحمدالله در سالهای اخیر اینگونه بوده است.

رئیس سازمان دارالقرآن تأکید کرد: موضوع چاپ و نشر قرآن یک کار کاملا کارشناسی است و با وجود اختلافاتی که در این زمینه با برخی از افراد و مراکز وجود دارد نباید این اختلافات به اصل کار آسیب بزند و باید به درستی از متن قرآن صیانت شود.

آیین نامه تفصیلی مرکز طبع و نشر قرآن وزارت ارشاد به دست ما نرسیده است

احمد حاجی شریف معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم نیز در این نشست پس از ارائه گزارشی از فعالیتهای این معاونت در سال 90 ، به اختلاف این سازمان با مرکز طبع نشر قرآن وزارت ارشاد، اشاره کرد و گفت: در آخر آبان سال گذشته، طی نامه ای از طرف مرکز طبع و نشر قرآن، سیاست‌هایی به دست ما رسید که بر طبق این سیاست‌ها، چاپ و نشر باید مطابق با رسم المصحف باشد . اما ما از بند اول این نامه اشکالات بسیاری وارد دانستیم که چرا بعد از 12 قرن باید کتابت به شیوه‌ای برود که پایه و اساس ندارد.

وی افزود: سازمان دارالقرآن نوع کتابت با خط عثمان طه را به رسم‌الاملاء تغییر داد و 79 ناشر در زمان کوتاهی از چاپ این قرآن استقبال کرده و آن را منتشر کردند تا اینکه در اواخر سال 87 از طرف وزارت ارشاد نامه‌ ای آمد که این قرآن (با رسم‌الاملاء) نباید چاپ شود و حتی گفتند مجوزهای داده شده نیز باید باطل شود که این کار را ما کردیم اما بعد از مدتی دوباره نامه آمد که آن قرآن با خط عثمان طه اشکالی ندارد. باید بگوییم که اوضاع از آن زمان بدتر شده است و طی مکاتبه‌ای که به جناب آقای خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی داشتیم این مساله را به حضور ایشان رساندیم.

 معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم تاکید کرد: در اواخر فروردین ماه امسال از مرکز طبع و نشر نامه‌ای آمد که کسی حق مصاحبه در مورد چاپ قرآن را ندارد و باید قبل از هر مصاحبه‌ای با این مرکز هماهنگی صورت گیرد. در نامه مرکز طبع و نشر بر کتابت قرآن به شیوه رسم‌المصحف تاکید شده است اما مشخص نشده که منظور آقایان کدام رسم‌المصحف است.

حاجی شریف افزود: در این نامه آمده است که کتابت قرآن باید مطابق آیین نامه تفصیلی باشد و این در حالی است که آقایان آیین نامه تفصیلی را برای ما نفرستاده‌اند و در نهایت طی نامه‌ مورخ 13 اردیبهشت 91 اعلام کردند که بعد از بررسی، آیین نامه ارسال خواهد شد اما تا امروز که 25 خرداد است هنوز آیین‌نامه‌ای به دست ما نرسیده است.

هیچ مدرکی دال بر قانونی بودن سیاست گذاری مرکز طبع و نشر به سازمان دارالقرآن ارائه نشده است

وی با استناد به مصاحبه اخیر قره شیخلو رئیس سازمان دارالقرآن گفت: ایشان در مصاحبه‌ای اعلام کردند که با توجه به صلاحدید سازمان تبلیغات از 15 خرداد به رسم ‌الاملاء کتابت، مجوز چاپ نمی دهیم. البته آقای قره شیخلو در این مصاحبه متذکر شد تا کنون هیچ مدرکی دال بر قانونی بودن سیاست گذاری مرکز طبع و نشر به این سازمان ارایه نشده است اما از آنجایی که جناب آقای خاموشی بر اجرای این نامه تاکید داشتند حرف ایشان را ما پذیرفتیم.

وی با ارائه تاریخچه اختلاف بین سازمان دار‌القرآن و مرکز طبع و نشر وزارت ارشاد گفت: این اختلاف از توقیفی بودن یا توقیفی نبودن کتابت‌ قرآن آغاز شد که ما با جمع‌آوری استفتائات جمیع مراجع به این مساله دست یافتیم که تمام مراجع بدون استثناء گفتند که کتابت قرآن توقیفی نیست. اهل سنت برخی بر توقیفی بودن و برخی بر عدم توقیفی بودن کتابت قرآن نظر دارند.

معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم یادآور شد: ‌اگر نظر آقایان این است که وحدت رویه رعایت شود و ادعا می‌کنند به خاطر کتابت قرآن، ایران از طرف کشورهای عربی متهم به تحریف قرآن می‌شود، باید در پاسخ بگوییم که طی 10 سال اخیر تنها دو بار کشورهای عربی ما را به این مساله متهم کردند که براساس غرایضی که نسبت به شیعه دارند بحثشان بر شیعه بودن است نه ایران.

وی افزود: یک مورد از این اتهامات این است که در سال 84 قرآنی چاپ شد که مجوز اولش را سازمان دارالقرآن تایید کرده بود اما برای چاپ بعدی به ما مراجعه نکردند و در مجوز ما دست برده و بارها و بارها در تیراژهای زیاد این قرآن را چاپ کردند و صفحه آرایی آن قرآن نیز توسط مرکز طبع و نشر وزارت ارشاد آنجام شده بود. در این قرآن‌ها دو یا سه آیه حذف و اغلاط زیادی وجود داشت و در ماه مبارک رمضان در یکی از کشورهای عربی این قرآن‌ها به دست علمای آنها رسیده بود و آنها اعلام کردند ایرانیان قرآنی با اغلاط زیاد چاپ کردند که چند آیه هم ندارد. البته این کشورهای عربی به دنبال بهانه هستند و ما نباید به دست آنها بهانه بدهیم.

ارائه دسخط عثمان طه در تأیید کتابت رسم الاملای قرآن

حاجی شریف با ارائه دست خط عثمان طه بر قرآنی که از سوی سازمان درالقرآن منتشر شده است گفت:‌ شخص عثمان طه قرآن رسم‌الاملای ما را مشاهده کرده است که فیلم و عکس این دیدار نیز وجود دارد و دست خط ایشان روی قرآن رسم الاملای ما وجود دارد که حاکی از تایید این نوع کتابت قرآن است. ایشان به حدی تایید کرده که گفته کتابت جدید من نیز به صورت رسم‌الاملاء آمده است.

وی تاکید کرد: یک مورد نیست که به خاطر نوع کتابت، ما را تحریف کننده بدانند بلکه فقط به خاطر اشتباهات است و اغلاط موجود در قرآن چاپ شده باعث تهمت تحریف شده است.

وی با اشاره به استفتاء چندین باره سازمان دارالقرآن از دفتر مقام معظم رهبری در خصوص کتابت قرآن گفت: آقایان ما را متهم می‌کند که ما نظر رهبری را نمی‌گیریم در حالی که ما در سه مکاتبه به تمامی مراجع به ویژه دفتر مقام معظم رهبری استفتاء خود را در مورد کتابت قرآن جویا شدیم و از توقیفی یا عدم توقیفی بودن قرآن سوال کردیم.

معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم افزود: اکثر مراجع جواب دادند که کتابت قرآن توقیفی نیست اما هنوز از دفتر مقام معظم رهبری جوابی دریافت نکرده‌ایم و مجدداً پرسیده‌ایم که آیا می توان قرآن‌هایی بدون کلمات عربی چاپ کنیم و فقط به فارسی چاپ شود؟ اما آقایان مراجع گفتنند این کار حرام نیست اما جایز هم نیست چون به مرور باعث از بین رفتن خط عربی می‌شود؛ و ما بر این اساس به چاپ قرآن به فارسی مجوز نمی دهیم و حتی ارشاد نیز به کسی مجوز چاپ قرآن به فارسی را نمی‌دهد که در این مورد هم از دفتر آقا جوابی به ما نرسیده است.

حاجی شریف به استفتاء سوم این مرکز اشاره کرد و گفت: ‌ما در مورد خط بریل سوال کردیم که در آن حروف ناخوانا حذف شده بود. برخی از مراجع گفتند جایز نیست و دفتر مقام معظم رهبری نیز پاسخ داد که این کار نشود و همچنان حروف ناخوانا در چاپ قرآن به خط بریل وجود داشته باشد.

وی در پایان با بیان سه سوالی که از دفتر مقام معظم رهبری انجام گرفته است، گفت:‌ اگر جواب اینها به دست ما برسد ما سمعا و طاعتا می پذیریم و آن را اجرایی می‌کنیم. اولین سوال این است که اگر حکم رهبر معظم التزام به رسم المصحف است اعلام فرمانید. دوم اینکه اگر بنا به وحدت کتابت قرآن است ایشان بفرمایند منظور کدام رسم المصحف است و سومین سوال این است که اگر معظم له نظر دیگری دارند اعلام کنند تا سازمان در راستای آن اقدام کند.

به گزارش مهر؛ در پایان این نشست از چند تن از مصححین قرآن با اهدای جوایزی تقدیر به عمل آمد.

کد خبر 1626601

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha