به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین جشنواره آواها و نواها که دوشنبه شب و تا پاسی از شب در سالن شهید رجایی آموزش و پرورش با همت کانون بسیج هنرمندان برگزار شد، با استقبال بسیار خوب اقشار مختلف مردم همراه بود.
این برنامه که از سال پیش و از سومین دوره در دستور کار بسیج هنرمندان شهرستان ابرکوه قرار گرفته است، زمینه بسیار خوبی را برای آشنایی مردم با موسیقی های محلی همچنین اجرای گروه های مختلف به عنوان یک نیاز جامعه موسیقی فراهم کرده است.
در حاشیه این جشنواره، هنرمندان عرصه موسیقی با ابراز خرسندی از حضور خبرنگاران در این جشنواره، سنگ صبوری یافتند تا مشکلات خود را با آنها مطرح کنند.
خبرنگار مهر نیز در این مراسم پای صحبت جمعی از این هنرمندان نشست تا از این طریق برخی از آسیبهای این رشته هنری را مورد بررسی قرار دهد.
مردم را با فرهنگ پر افتخار خود آشنا کنیم/ مشکل سالن یک بار برای همیشه حل شود
یکی از هنرمندان موسیقی اظهار داشت: امروز همه ما به نوعی با موسیقی ارنباط داریم و از آنجا که تهاجم فرهنگی غرب از هر سو در کمین است که جوانان را به سمت خود جلب کند، مسئولان می توانند با پرداختن هر چه بیشتر به موسیقی سنتی که از فاخر ترین موسیقی ها است و مغایرتی نیز با دین مقدس اسلام ندارد، مردم را با فرهنگ پر افتخار خود آشنا کنند و راه را بر نفوذ فرهنگ غرب و اشاعه موسیقی های بیگانه ببندند.
وی افزود: در شهرستان ابرکوه با وجود این همه هنرمند باید هر ماه برنامه ای برای ارائه آثار هنرمندان موسیقی تدارک دیده شود تا آنان بتوانند به ارائه آثار خود بپردازند و مسائلی مانند تامین سالن مناسب که بتواند پاسخگوی حضور مردم در این برنامه ها باشد، یکبار برای همیشه حل شود.
یکی دیگر از هنرمندان حاضر در این جشنواره نیز اظهار داشت: متأسفانه به واسطه عدم توجه مسئولان، مردم و به خصوص جوانان با موسیقی غربی بسیار بیشتر از موسیقی سنتی آشنا هستند و باید با فراهم آوردن زمینه های مناسب از جمله دلگرمی دادن به هنرمندان همچنین اجرای برنامه های مناسب به رفع این مشکل پرداخت.
نیار به آموزش و توجه داریم
محمود عمودی نژاد، هنرمند 80 ساله اسفند آبادی که در این جشنواره به اجرای برنامه پرداخت نیز در این زمینه اظهار داشت: ما نیاز به آموزش داریم تا داشته های خود را به شکل صحیح ارائه کنیم.
شهرام مختاری یکی دیگر از هنرمندان شرکت کننده در چهارمین برنامه آواها و نواهای سنتی ابرکوه، از روستای اسفندآباد نیزکه زندگی خود را از راه کارگری اداره می کند، گفت: فقط در زمان جشنواره ها از ما دعوت به ارائه برنامه می شود در حالی که این برنامه ها که مورد استقبال مردم قرار گرفته است باید در طول سال بارها اجرا شود که هم زمینه تشویق هنرمندان فراهم شود و هم اوقات فراغت مردم را پر کند زیرا مردم ابرکوه مکان تفریحی مناسب و اصلا تفریحات مناسبت ندارند.
وی همچنین از شنیدن این مسئله که ممکن است مشمول بیمه هنرمندان شود، ابراز خرسندی کرد و افزود: امیدوارم بحث بیمه هنرمندان فارغ از قوانین دست و پاگیر هر چه زودتر انجام شود زیرا این امر یکی از حمایت هایی است که با عث دلگرمی هنرمندان می شود.
ساخت مستند موسیقی سنتی در دستور کار قرار گیرد
حمید رضا بصیری از فعالان هنری نیز که در اجرای بسیاری از برنامه های هنری حضور دارد، اظهار داشت: موسیقی سنتی در بطن جامعه ابرکوه قرار دارد و سینه به سینه تاکنون به ما رسیده است و باید با جان و دل در حفظ آن کوشا باشیم.
وی افزود: ساخت مستندهای مناسب در این زمینه و ارائه آن در برنامه های مختلف هنری می تواند علاوه بر آشنایی مردم باعث ترویج آن شود.
بصیری یادآور شد: برای ساخت این مستندها باید با توجه به اینکه این موسیقی ها در برنامه های خاصی از جمله کشاورزی و مراسم ازدواج اجرا می شود در همان مکان ها نیز تهیه شود تا تأثیر گذاری بیشتری داشته باشد.
یک کارشناس هنری در پاسخ به این سئوال که برای حمایت از موسیقی سنتی به خصوص هنرمندان فعال در این عرصه چه باید کرد، اظهار داشت: تقویت گروه های موسیقی تشکیل شده در شهرستان به ویژه توجه به هنرمندان روستایی یک ضرورت است.
جواد عادل افزود: دعوت و حضور مستمر این گروه ها به ویژه جوانان و نوجوانان علاقه مند به موسیقی سنتی در برنامه های عمومی و جشنواره های محلی، یکی از راهکارهای موجود در این زمینه است.
هنرمندان موسیقی در همه گروه های سنی باید مورد توجه قرار گیرند/ هنر باید از مسائل سیاسی فارغ شود
وی بیان داشت: باید فارغ از مسائل سیاسی به همه هنرمندان آماتور شهرستان در تمام سنین و گروه ها توجه کرد و برنامه های کارشناسی شده هنری در شهرستان تداوم پیدا کند.
عادل یادآور شد: تقدیر از همه هنرمندان شهرستان به خصوص کسانی که در عرصه موسیقی به فعالیت می پردازند، باید جدی گرفته شود و مسائل معیشتی هنرمندان به خصوص بحث بیمه آنان دنبال شود همچنین موسیقی حرفه ای نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
یکی از فعالان هنری ابرکوه که یاری رسان بسیاری از فعالیت های هنری در زمینه صوت و تصویر است، اظهار داشت: یکی از مسائلی که اجرای تمام برنامه های هنری در شهرستان را با مشکل مواجه می کند، عدم وجود حتی یک سالن مناسب است و همین مسئله هنرمندان و برگزار کنندگان این گونه برنامه ها را با مشکل مواجه کرده است.
میثم درخشنده فر افزود: امشب چندین بار با قطع برق در سالن مواجه شدیم و علاوه بر اینکه در هوای گرم مردم از وسائل سرمایشی محروم شدند، به دلیل عدم کشش برق برای استفاده از امکانات صوتی و تصویری مناسب نیز دچار مشکل شدیم.
وی یادآور شد: جشنواره سال گذشته در سالن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد که با توجه به اینکه این سالن پاسخگوی حضور علاقمندان نبود، جشنواره چهارم به این سالن منتقل شد که تا حدود بسیاری مشکلات کمبود فضا حل شد ولی مشکلات دیگری مانند برق اجرای برنامه را با مشکل مواجه کرد.
کمبود اعتبارات، مشکل اصلی برنامه های هنری در ابرکوه است
مسئول کانون بسیج هنرمندان ابرکوه نیز که از سومین دوره اجرای آن را در دست داشته است، اظهار داشت: یکی از مشکلات اصلی در اجرای برنامه های هنری در شهرستان کمبود بودجه است.
محمد رضا اکبری که خود یکی از هنرمندان پیشکسوت در عرصه تئاتر و نمایش است افزود: گروه های هنری در این شهرستان یکی از عمده ترین مشکلات را نبود اعتبارات کافی می دانند زیرا اجرای برنامه های هنری نیازمند هزینه کرد بالاست و این مسئله با توجه به این که هنرمندان شهرستان بسیار پراکنده هستند بسیار نمود پیدا می کند و برای جمع کردن این گروه ها هزینه های بیشتری نیاز است.
وی با اشاره به تلاش های کانون بسیج هنرمندان طی چند ماهی که از آغاز فعالیت آن می گذرد، افزود: بیش از 20 برنامه به بسیج هنرمندان استان برای اجرا در سال جدید پیشنهاد شده است که چهارمین جشنواره آواها و نواها یکی از این برنامه ها بود که با استقبال بسیار خوبی مواجه شد.
اکبری اظهار داشت: بودجه های بسیج هنرمندان با توجه به تنوع فعالیت ها نمی تواند پاسخگوی نیازها باشد و ارگان های فرهنگی همچنین بودجه های فرهنگی ادارات باید در این زمینه یاری رسان هنرمندان شهرستان باشد.
بی توجهی مسئولان، هنرمندان را بی انگیزه کرده است
وی افزود: به نظر من اگر بودجه های فرهنگی به صورت متمرکز در بسیج هنرمندان که مجموعه ای فعال از هنرمندان عرصه های مختلف را در خود جای داده است، هزینه شود شاهد کارهای بزرگ فرهنگی در این شهرستان خواهیم بود.
مسئول انجمن موسیقی شهرستان نیز اظهار داشت: مشکل مهم هنرمندان عرصه موسیقی عدم توجه مسئولان است.
حسین آقایی افزود: حضور مسئولان اجرایی در این گونه برنامه ها مایه تشویق هنرمندانی است که بدون هیچ کمکی به اجرای برنامه می پردازند که کمتر شاهد آن هستیم.
به هر حال حضور گسترده مردم در جشنواره هایی نظیر جشنواره آواها و نواهای محلی ابرکوه حاکی از آن است که بخش اعظمی از مردم ما آنچنان هم شیفته فرهنگ و هنر و موسیقی وارداتی نیستند اما متاسفانه مجالی برای استفاده از هنر داخلی و بومی ندارند.
در حالی که به طور مکرر بحث عدم استفاده از رسانه های خارجی و جلوگیری از ورود فرهنگ غرب مطرح می شود، باید جایگزینی در اختیار مردم قرار داده شود اما شاهدیم که جشنواره ای نظیر جشنواره های موسیقی هر چند سال یکبار در شهرستانها برگزار می شود.
در زمان برگزاری نیز هنرمندان و مردم با مشکلاتی روبه رو می شوند که اغلب عطای این جشنواره ها را به لقای آن می بخشند.
........................................
عکس و گزارش: رحیم میرعظیم
نظر شما