به گزارش خبرنگار مهر، دریاچه زریوار بزرگترین چشمه آب شرین جهان با ارتفاع هزار و 285 متری از سطح دریا و طول شش کیلومتر و عرض متوسط سه کیلومتر با مساحتی برابر با سه هزار و 292 هکتار که 839 هکتار آبی و هزار و 70 هکتار نی زار در سال 86 به عنوان بیست و سومین تالاب عضو کنفواسیون رامسر ثبت شده است و از تنوع بالایی برخوردار است.
در حال حاضر 97 گونه پرنده، 32 گونه پستاندار، 13 گونه خزنده، 11 گونه ماهی و 100 گونه گیاهی شناسایی شده است که می توان در این میان به گیاه گوشگ یا گوشت خوار که گونه ای نایاب در آسیا است اشاره کرد و در کنار آن گونه های دگیر نیز وجود دارند که هنوز به دلیل عدم انجام طرحهای مطالعاتی شناسایی نشده اند.
تالاب زریوار سالیانه پذیرای چند صد هزار نفر توریست و گردشگر از سراسر کشور و حتی در مواردی خارج از کشور نیز هستن که در کل می توان گفت مریوان قطب توریسم غرب ایران و استان کردستان به شمار می رود اما متاسفانه دریاچه زریبار که در نوع خود کم نظیر است بدون هیچ حفاظت و مدیریت علمی با مرگ دست و پنجه نرم می کند.
کارشناس محیط زیست مریوان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت این اثر طبیعی و گردشگری، اظهار داشت: احداث سد خاکی در قسمت جنوبی دریاچه، ورود رسوبات و شن های جاری و فضولات حیوانی و انسانی به دریاچه از طریق بند انحرافی قزلچه سو، ورود فاضلاب های انسانی و مواد زائد جامد روستاهای حاشیه تالاب بالغ بر 9 روستا به دریاچه از جمله مشکلات زیست محیطی این شهر به ویژه زریوار است.
صباح پناهی افزود: از دیگر مشکلاتی که نگین مریوان با آن دست و پنجه نرم می کند می توان به تخریب جنگل های اطراف دریاچه و عواقب حفر چاه های متعدد و بهره برداری بیش از اندازه، فعالیت های غیر اصولی تفریحی و ماهیگیری، شکار بی رویه، قایقرانی، عدم نظارت و کنترل مسئولان، نبود شناخت کافی و درک روشن از مسائل زیست محیطی در میان اقشار مختلف جامعه و مسئولان و شکار غیر مجاز پرندگان و پستانداران اشاره کرد.
زریوار با خطر جدی مواجه است
وی خواستار تلاش و جدیت بیشتر مسئولان در راستای حفاظت از تالاب زریوار به عنوان یکی از ظرفیت های اصلی کردستان شد و گفت: متاسفانه بارش های نامناسب طی چند سال اخیر و بروز پدیده خشکسالی حجم آب را کاهش داده است و این امر نیازمند تلاش و جدیت مسئولان برای جبران این مشکل است.
کارشناس محیط زیست استان کردستان ادامه داد: اقدامات و برنامه ریزی ها بدون انجام کار کارشناسی و دخالت های بی مورد در روند وضعیت زریوار متاسفانه این دریاچه را با خطر جدی مواجه کرده است و نباید بیش از این نسبت به سرنوشت این اثر طبیعی و گردشگری به تفاوت بود.
پناهی بیان کرد: هزینه احیا و جلوگیری از تخریب تالابهای همچون دریاچه زریوار که برادر تنی دریاچه ارومیه است صدها برابر کمتر از هزینه خطرات و ریسکهای زیست محیطی ناشی از نابودی این تالابها است و باید تلاش کرد تا بی توجهی های سال های گذشته در مورد این تالاب جبران شود.
لایروبی زریوار عملی نیست
وی لایروبی دریاچه زریوار را در حال حاضر عملی ندانست و افزود: لایروبی این دریاچه به ضرر آن است و به همین دلیل در صورت عملی کردن این کار خسارت جبران ناپذیری به این دریاچه وارد می شود.
کارشناس محیط زیست مریوان اظهار داشت: لایروبی دریاچه زریوار منوط به اثبات تحقیقات علمی مبنی بر لزوم اجرایی کردن آن است که در غیر این صورت و در حال حاضر برنامه های عملیاتی برای لایروبی کامل زریوار در دستور کار قرار ندارد چرا که انجام بدون مطالعه این کار خسارت های جبران ناپذیری را به آن وارد می کند.
پناهی با بیان اینکه طرح پاک سازی دریاچه یکی از برنامه های اصلی این اداره کل با مشارکت سایر دستگاه های متولی امر است، بیان کرد: برای اجرای این طرح بر اساس تحقیقات علمی اقدام می شود و هر اقدامی که موجب احیای دریاچه زریوار شود در دستور کار قرار گرفته و مورد حمایت کامل حفاظت محیط زیست است.
تعیین حریم دریاچه زریوار ضروری است
وی افزود: تعین حریم دریاچه یکی از اولویت های اصلی است که با مشخص شدن آن بسیاری از مشکلات فعلی برطرف می شود و این امر با علائم و وسایل مشخص موجب عدم تصرف توسط افراد دیگر می شود و در این راستا انتظار می رود که سایر ادارات دولتی همکار در این بخش با جدیت بیشتر این مهم را عملیاتی کنند.
وی ساماندهی فاضلاب های ورودی به دریاچه با همکاری شرکت آبفا و آبفار کردستان را از دیگر اقدامات مورد نیاز در راستای حفاظت از این اثر طبیعی عنوان کرد و افزود: وجود چندین روستای واقع در اطراف دریاچه زریوار مریوان و جمع آوری زباله این روستاها با مکان یابی مناسب و دفن آن و ممانعت از ورود زباله ها به داخل دریاچه یکی دیگر از اقداماتی است که باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفته و عملیاتی شود.
شهرداری مریوان در خواب است
کارشناس محیط زیست مریوان ادامه داد: متاسفانه روند نابودی این دریاچه در چند سال اخیر نتیجه عدم کارایی شهرداری و شرکت عمران و توسعه زریوار به عنوان متولیان امر است و به همین دلیل باید شهرداری با جدیت بیشتری در خصوص بهره برداری از این ظرفیت ها ورود پیدا کند.
پناهی بیان کرد: طی چند سال اخیر برای ورود به منطقه حفاظت شده زریوار عوارضی دریافت می شود و متاسفانه این عوارضی صرف هزینه های نگهداری، پاکسازی و ... دریاچه زریوار نمی شود و باید شهرداری در خصوص وضعیت کنونی این تالاب و دریاچه پاسخ گو باشد.
وی یادآور شد: جمع آوری اسکله های قایق سواری به منظور حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب دریاچه صورت گرفت اما متاسفانه عدم نظارت شهرداری منجر به احداث اسکله بدون مجوز شده است.
وی در پایان گفت: تشکیل یک شرکت با مشارکت شهرداری و سایر ادارات دولتی و خصوصی هم دردی از زریوار را درمان نکرد و انتظار می رود که مسئولان اقدامات مورد نیاز را قبل از اینکه خیلی زمان از دست برود اجرایی و عملیاتی کنند.
............
گزارش؛ سرور احمدی
نظر شما