پروفسور "مایکل آلن گلسپی" استاد فلسفه و علوم سیاسی در دانشگاه دوک آمریکا در خصوص امکان کاربست اخلاق فضیلتگرا در حوزه سیاست به خبرنگار مهر گفت: در اینجا دو موضوع قابل تفکیک است.
وی تصریح کرد: یک موضوع این است که اگر فرد سیاستمدار فردی اخلاقی نیز باشد مسلماً چنین فردی اخلاقیات را نیز در تصمیمات و اجرای آنها دخیل خواهد کرد.
مؤلف "نیهلیسم بعد از نیچه" تأکید کرد: یک موضوع دیگر این است که اخلاق چه نسبتی با سیاست دارد و آیا اصول اخلاقی قابل کاربست به عرصه سیاست است یا نه. در هر جامعه ساختارهای سیاسی و نظارتی وجود دارند که تنظیم کننده رفتارهای یکدیگر هستند.
وی در ادامه یادآور شد: در این صورت اگر نهاد و سازمانی قانون و اخلاق را رعایت نکند نهادهای نظارتی و حقوقی تصمیمات لازم را می گیرند.
مؤلف "بنیان تاریخ" تأکید کرد: اینکه قایل به این نباشیم که اخلاق فردی قابل کاربست به حوزه سیاست است ریشه در آرای ماکیاوللی دارد.
گلسپی افزود: گاهی سیاستمداران در ادعا اعمال و رفتاری دارند و آنرا به منافع ملی و منافع عامه نسبت می دهند در حالی که چنین نیست. در واقع در چنین مواردی حاکمان سیاسی از مردم و طرح منافع آنها به مثابه ابزار استفاده می کنند.
برنده جایزه لئواشتراس در پایان تصریح کرد: یکی از راههای مطرح برای رهایی از این وضعیت داشتن سیاستمداران با فضیلت است. افلاطون معتقد به فیلسوف شاه بود. یعنی حاکم سیاسی از نظر او باید اهل فلسفه و فضیلت باشد.
مایکل گلسپی استاد فلسفه و علوم سیاسی در دانشگاه دوک آمریکا است. حوزههای تخصصی او فلسفه سیاسی، فلسفه قارهای مدرن و تاریخ فلسفه سیاسی است. وی همچنین در حوزههای نظریههای سیاسی، ایدهآلیسم آلمانی و اگزیستانسیالیسم صاحبنظر است. گلسپی صاحب آثار و کتابهای بسیاری در حوزه فلسفه و اندیشه سیاسی است.هگل، هایدگر، بنیان تاریخ و "نیهیلیسم قبل از نیچه" از جمله کتابهای او هستند.
.........
گفتگو از جواد حیراننیا
نظر شما