به گزارش خبرنگار مهر، هرروز ده ها خبر از گوشه و کنار کشور به خصوص استان های مرزی از کشف کالاهای قاچاق منتشر می شود که خود گویای رواج این پدیده شوم است.
وفور این قبیل کالاها در بازارهای مختلف سراسر کشور ضربات مهلکی بر کارخانجات و واحدهای تولیدی داخلی و تجارت و بازرگانی قانونی کشور است.
در بخش نخست این گزارش پای درد دل کسبه و تجار و صاحبان برخی واحدهای تولیدی زاهدان نشستیم و نقل قول کردیم که پدیده و معضل قاچاق چه زیان های بزرگی بر آنان وارد کرده است.
آنان معتقدند که قاچاق کالا اقتصاد کشور را به نابودی می کشاند و جامعه را به سمت مصرف گرایی و تجمل گرایی سوق می دهد.
در این بخش از گزارش با چند نفر از بدوکی ها یا کوله باری ها و به تعبیری دیگر قاچاقچیان خرده پا که برای امرار معاش اقدام به واردات کالا از طریق مرز می کنند، به گفتگو پرداختیم.
یکی از این افراد که حاضر به اعلام نامش نشد، گفت: هیچ فرد ایرانی حاضر نیست به اقتصاد کشورش ضربه وارد شود و هیچ انسانی نیست که جان و مال خود را بیهوده به خطر اندازد.
وی افزود: دارای مدرک دیپلم هستم و چون بیکار بودم و از طرفی نان آور خانواده ای با 12 نفر جمعیت هستم به ناچار از چند سال پیش به قاچاق کالا رو آوردم. در ابتدا برای فرد دیگری کار می کردم و سرمایه از او بود و حمل کالا بر عهده من.
وی ادامه داد: به اتفاق تعدادی دیگر از جوانان و نوجوانان منطقه با وارد کردن چند بسته عطر و ادکلن، پارچه، میوه، چای و امثال این اقلام آن هم با پای پیاده از مسیرهای بیراهه امرار معاش می کردم تا اینکه رفته رفته سرمایه کوچکی تهیه کرده و اکنون برای خودم کار می کنم.
این جوان زاهدانی اظهار داشت: پدرم فوت کرده و وظیفه تامین معاش مادر، خواهران و برادران و همسرم را برعهده دارم و اگر شغل مشخص با درآمد معمولی باشد حاضرم دست از کار قاچاق کشیده و شب و روز مشغول کار قانونی شوم.
یکی از شهروندان زاهدانی نیز می گوید: درست است که بسیاری از قاچاقچیان خرده پا و کوچک از ناچاری دست به انتقال کالای قاچاق می زنند اما سود اصلی به جیب عده ای افراد سرمایه دار و سودجو می رود و این قبیل جوانان و نوجوانان را اجیر می کنند و با سوء استفاده از آنان هرروز به سرمایه شان می افزایند.
وی که خود را محمد حسین صمدی معرفی کرد، افزود: دولت با قانونمند کردن مبادلات مرزی و صدور مجوز برای جوانان این استان مرزی می تواند بسیاری از افراد بیکار را مشغول به کار کرده و واردات و صادرات را نیز حساب شده و کارشناسانه انجام دهد.
وی گفت: تا زمانی که سود کالاهای قاچاق فراوان و ریسک آن کم باشد به طور قطع روز به روز به تعداد قاچاقچیان افزوده می شود، اما اگر هزینه قاچاق افزایش پیدا کند یعنی مبازره جدی با آن در مرز و داخل شهرها انجام و در کنار آن نیز زمینه تجارت قانونمند برای مرزنشینان فراهم شود، خود به خود از قاچاق کاسته و مشکل بیکاری نیز تا حدود زیادی برطرف می شود.
فعالیت بازارچه های مرزی و تعاونی های مرزنشینان و همچنین صدور کارت مبادلات مرزی برای ساکنان مناطق مرزی از جمله اقدام های بسیار مفید و موثر در قانونمند کردن تجارت و توسعه فعالیت های اقتصادی قانونی در سیستان و بلوچستان است.
یک کارشناس اقتصادی در زاهدان گفت: همانگونه که رهبر معظم انقلاب برای اقتصاد و خودکفایی کشور دغدغه فراوانی دارند باید عموم مردم و مسئولان با پیروی از معظم له تمام فکر و برنامه شان در این راستا باشد.
مهم ترین راه توسعه اقتصادی کشور مبارزه با قاچاق کالا و قانونمند کردن تجارت مرزی است
احمد محسنی افزود: مبارزه با قاچاق کالا و قانونمند کردن تجارت مرزی از مهمترین راههای توسعه اقتصادی کشور و حمایت از تولید ملی است و باید در این زمینه دستگاه های ذیربط عزم خود را جزم کنند و با بسیج همگانی در مسیر حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی گام بردارند.
به گفته مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان، این استان دارای 9 بازارچه مرزی است که هفت بازارچه آن از جمله میلک، میرجاوه، پیشین، کوهک، گمشاد، جالق و ریمدان فعال هستند.
اختر محمد کهرازهی گفت: این بازارچه ها نقش بسیار مهمی در مبادلات مرزی با کشورهای همسایه دارند و قرار است همچنان بر فعالیت آنها افزوده شود.
رئیس پلیس آگاهی سیستان و بلوچستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: قاچاق به معنای ورود و خروج پنهان کالا از مرزهای کشور بدون رعایت مقررات گمرکی است.
سرهنگ محسن عطار گفت: در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی کشور نیازمند فعالیت های سالم و سرمایه گذاری و ایجاد فضای سالم برای این نوع فعالیت ها است.
وی افزود: در مقابل این موضوع عوامل سودجو و فرصت طلب با افکار شوم و مقاصد سوء اقتصادی جهت به هم ریختن برنامه های اقتصادی دولت به صورت سازمان یافته عمل می کنند که یکی از این ابزارها قاچاق کالا و سوخت است.
وی بیان داشت: سیستان و بلوچستان به دلیل داشتن هزارو 250 کیلومتر مرز طولانی با دو کشور افغانستان و پاکستان متاسفانه شرایط و زمینه لازم برای قاچاق کالا را دارد.
رئیس پلیس آگاهی سیستان و بلوچستان گفت: همچنین 310 کیلومتر هم مرز بودن با آب های آزاد نیز باعث شده تا نیروهای انتظامی و مرزبانی در حفاظت و نگهداری از مرز با مشکلاتی مواجه شوند.
وی افزود: از سال 86 به بعد که بخش زیادی از مرزهای شمالی تا مناطق مرکزی سیستان و بلوچستان به وسیله موانع مانند دیوار، سیم های خاردار، خاکریزها و کانال مسدود شده، قاچاق کالا در شمال استان پایان یافته است.
وی اظهار داشت: در جنوب استان نیز مرزها تا حدودی مسدود شده اما در بعضی مکان ها به دلیل صعب العبور بودن و مشکلات طبیعی که وجود دارد انسداد بسیار مشکل است.
عطار ادامه داد: در سالجاری به حسب بودجه کار بیشتری در رابطه با انسداد مرزها انجام شده است.
وی گفت: اقدام دیگر مرزبانی استفاده از تجهیزات اپتیکی یا الکترونیکی در زمینه کنترل مرز است که شمال استان کلا تحت مراقبت قرار دارد و جنوب سیستان و بلوچستان نیز بیشتر مکان هایش از این طریق کنترل می شود.
عدم همکاری کشورهای همجوار در زمینه مبارزه با قاچاق کالا
وی مشکل دیگر در زمینه قاچاق کالا را عدم همکاری کشورهای همجوار عنوان کرد و افزود: این کشورها به دلیل سود و منفعتی که از قاچاق کالا می برند همکاری زیادی انجام نمی دهند که این موضوع باعث شده تا مرزبانان جمهوری اسلامی ایران به تنهایی عهده دار کنترل مرزهای دوطرف شوند.
رئیس پلیس آگاهی استان ضعف قوانین را دلیل دیگر ورود کالای قاچاق دانست و اظهار داشت: قوانین جدید مبارزه با کالای قاچاق در حال تصویب است که در صورت اجرای آن اقدامات خوبی در زمینه مبارزه با کالای قاچاق صورت می گیرد.
وی مجهز و تکمیل نمودن تجهیزات و فناوری های نوین در ایست بازرسی ها و مرزها را موضوع دیگر مبارزه با کالای قاچاق عنوان کرد و گفت: این موضوع در مرزها در حال انجام شدن است ولی در ایست بازرسی ها نیز باید صورت گیرد.
وی افزود: به عنوان مثال در ایست بازرسی ها دستگاه هایی باید نصب شوند که داخل بارها را نشان دهند.
خشکسالی، مشکلات اقتصادی و بیکاری دلایل دیگر قاچاق کالا در سیستان و بلوچستان
عطار یکی دیگر از مشکلات موجود در سطح استان را خشکسالی، مشکلات اقتصادی و بیکاری عنوان کرد و بیان داشت: این معضلات بر قاچاق کالا تاثیر گذاشته است.
وی در ادامه گفت: نیروی انتظامی و مرزبانی با همکاری و هماهنگی یکدیگر اقداماتی را در زمینه مبارزه با کالای قاچاق انجام داده اند که یکی از این موارد افزایش فعالیت ها و همکاری های اطلاعاتی است که با ادارات درون سازمانی و برون سازمانی صورت گرفته است و از این طریق می توانند تا حدودی با قاچاق کالا و قاچاقچیان برخورد کنند.
وی مبارزه با باندهای سازمان یافته و قاچاقچیان دانه درشت را از اولویت های گردان ها و یگان های تکاوری انتظامی استان دانست.
رئیس پلیس آگاهی سیستان و بلوچستان پرداخت حق الکشف به موقع مامورین کاشف و افزایش همکاری با سازمان ها و ادارات مربوطه در قالب کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا را عامل مهمی در مبارزه با کالای قاچاق عنوان کرد.
وی گفت: قاچاق یک جرم اقتصادی است که راه حل آن نیز باید یک راه حل اقتصادی باشد.
سرهنگ عطار ادامه داد: کشف فرآورده های نفتی در دو ماه سال 91، 26 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.
وی دلیل اصلی قاچاق سوخت که از استان های دیگر وارد سیستان و بلوچستان شده و به خارج از کشور منتقل می شود را مسدود نبودن مرز در قسمت هایی از این استان عنوان کرد.
وی از جمله راهکارهای مبارزه با کالای قاچاق را تشویق سرمایه گذاران بومی و غیر بومی دانست و گفت: با سرمایه گذاری در این استان و ایجاد اشتغال می توان با پدیده قاچاق مبارزه کرد زیرا بیکاری خود اصلی ترین موضوع در پیدایش قاچاق است.
معاون اداری و مالی گمرک سیستان و بلوچستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان داشت: هر جایی که گمرک حضور داشته باشد از قاچاق کالا جلوگیری و کالا به صورت رسمی وارد می شود و اگر موردی نیز کشف شود تشکیل پرونده و روانه دادگاه خواهد شد.
حسین حصاری گفت: قاچاق کالا در مبادی غیر رسمی که کمرگ حضور ندارد اتفاق می افتد.
وی افزود: پیرو بیانات مقام معظم رهبری امسال با افزایش نیرو و امکانات بیشتر و همچنین آموزش پرسنل در بحث مبارزه با قاچاق تلاش بیشتری صورت گرفته و حضور گمرک پررنگ تر از گذشته شده است.
وی اظهار داشت: یک دستگاه ایکس ری برای میرجاوه خریداری شده که در صددیم در آینده برای میلک نیز این اقدام صورت گیرد.
وی گفت: برای مبارزه با پدیده قاچاق گروه های بازرسی و سرویس های قضایی را در مرزهای رسمی مجهز و مستقر کردیم.
وی افزود: قاچاق در کشور از مرزهای غیر رسمی وارد می شود که این موضوع به معضلی تبدیل شده است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد با اقدامات صورت گرفته بتوان با قاطعیت بیشتری در زمینه مبارزه با قاچاق کالا اقدام کرد.
نظر شما