به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا یاوری ظهر شنبه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه و مطبوعات اظهار داشت: در دهه 50 یکی از اساتید دانشگاه تهران سرانه مطالعه هر ایرانی را دو دقیقه اعلام کرد و هنوز هم گاهی از رسانههای جمعی همین آمار قدیمی و منسوخ اعلام میشود.
وی افزود: از سال 87 این سرانه به صورت استاندارد توسط شورای فرهنگی عمومی کشور در سراسر کشور انجام و توسط نهاد کتابخانهها به صورت کلی و جزئی اعلام میشود.
مدیر کل کتابخانههای عمومی استان اصفهان با بیان اینکه شاخصههای متفاوتی برای سنجش این سرانه وجود دارد، تصریح کرد: مطابق تحقیقات، درآمد مالی مردم در افزایش یا کاهش این سرانه موثر است همچنین مطابق استانداردهای دنیا تنها کتابهای درسی در این شاخص لحاظ نمیشود.
وی ادامه داد: سرانه مطالعه کشور در دو سال گذشته 79 دقیقه بوده است و مطابق این سرانه میزان مطالعه استان اصفهان 14 دقیقه از سرانه کل کشور پایینتر بوده است.
یاوری با اشاره به اینکه میزان سرانه مطالعه مردم از 49 درصد در سال 87 به 53 درصد در سال 89 رسیده است، تاکید کرد: تفاوت سرانه سال 87 با 89 در این است که در طول این مدت مطالعه روزنامهها و مجلات کاهش یافته واین سرانه به بخشهای دیگر مانند فضاهای مجازی و خواندن قرآن اختصاص یافته است.
وی اضافه کرد: برای رسیدن به این افق لازم است با فراهم آوردن امکانات زیرساختی توسط دولت سالی چهار تا پنج دقیقه به سرانه مطالعه مفید استان اضافه شود و در سال 1404 میزان سرانه هر ایرانی به دو ساعت در روز برسد.
دبیر کمیته دایمی نهضت مطالعه مفید استان اصفهان با بیان اینکه یکی دلایل کاهش سرانه مطالعه در ایران این است که هنوز زیرساختهای لازم برای کتابخوانی توسط دولت فراهم نشده است، اضافه کرد: در کشورهای پیشرفته در بخشهایی مانند مترو، پارکها، بیمارستانها، اتوبوسها و هر نقطهای که مردم فضایی برای فراغت دارند کتابی نیز در دسترس آنها قرار دارد.
وی ادامه داد: در راستای افزایش کتابخوانی در کشور قرار است توسط نهاد کتابخانههای کشور یک هزار ایستگاه مطالعاتی در نقاط مختلف راهاندازی شود که از این تعداد 30 ایستگاه برای اصفهان برنامهریزی شده است.
برای رسیدن به سرانه استاندارد کتابخوانی افزایش 400 کتابخانه لازم است
یاوری با اشاره به اینکه بر اساس سرانه استاندارد کتابخوانی(ایفلا) به ازای هر 25 هزار نفر و بر اساس سرانه عالی به ازای هر 5 هزار نفر باید یک کتابخانه موجود باشد، تاکید کرد: بنابراین برای رسیدن به سرانه ایفلا لازم است 400 کتابخانه به مجموعه 260 کتابخانهموجود اضافه شود.
وی با اشاره به اینکه در سال 88 اصفهان رتبه چهار تعداد کتاب و رتبه هشتم تعداد اعضا را داشت، بیان داشت: در سال 89 میزان کتابهای کتابخانههای استان به رتبه نخست و تعداد اعضای کتابخانهها به رتبه دوم ارتقا یافت.
وی خاطر نشان کرد: در سال 90 استان اصفهان توانست با 231 باب کتابخانه رتبه نخست تعداد کتابخانهها را در سطح کشور به دست آورد که از این تعداد هزینه 138 باب به طور مستقیم توسط دولت پرداخت میشود و مابقی توسط خیران و بخش خصوصی به عنوان کتابخانههای مشارکتی مجوز گرفته است.
یاوری با اشاره به اینکه اصفهان همچنین رتبه نخست کتابخانههای مشارکتی را دارد، تاکید کرد: در سال جاری مجوزساخت 17 باب کتابخانه توسط خیران و بخش خصوصی صادر شده است و15 باب کتابخانه که توسط شهرداریها افتتاح و یا واگذار شده و تحت پوشش دولت اداره میشود نیز در حال تاسیس است.
اصفهان رتبه دوم تعداد اعضا را در سطح کشور دارد
وی ادامه داد: همچنین اصفهان از لحاظ تعداد اعضا رتبه دوم و از نظر میزان زیربنا رتبه نخست کشور را دارد.
مدیر کل کتابخانههای استان اصفهان اضافه کرد: تا کنون 30 باب از کتابخانههای استان به شبکه ملی کتابخانهها متصل شدهاند و قرار است تا پایان سال تمام کتابخانه به این طرح بپیوندند که در این صورت بسیاری از کارها از جمله عضویت در کتابخانهها میتواند به شکل اینترنتی انجام شود.
حذف 100 هزار کتاب فرسوده در شبکه کتابخانههای کشور
وی با بیان اینکه 100 هزار کتاب فرسوده در سال گذشته از کتابخانهها حذف شده است، تصریح کرد: عمر کتاب در کتابخانههای عمومی هشت تا 15 سال بود که اکنون به علت آنکه میزان مراجعان افزایش یافته است به دو تا پنج سال رسیده است.
یاوری حذف شرایط دستوپاگیرعضویت در کتابخانهها را از جمله سیاستهای اداره کل کتابخانهها برای ارتقای فرهنگ مطالعه برشمرد و اظهار کرد: در این راستا لزوم معرفی ضامن از شرایط ثبتنام حذف شده است و به منظور دسترسی بهتر مخاطبان به کتابها، کتابخانهها به صورت قفسه باز اداره میشود.
وی با اشاره به اینکه در سال 88 کل اعتبارات عمرانی کتابخانهها یک میلیارد تومان بوده است، گفت: در سال 90 این میزان بودجه به 4.7 میلیارد رسید که بودجه ملی را شامل نمیشود و استانی بوده است.
مدیر کل کتابخانههای استان اصفهان اضافه کرد: همچنین در سال گذشته 3 میلیارد تومان اعتبارات ملی برای کتابخانههای استان جذب شده است.
راهاندازی شبکه کتابخوانان حرفهای کشور
وی با اشاره به راهاندازی شبکه کتابخوانان حرفهای کشور تصریح کرد: این شبکه به نشانی www.booki.ir علاوه بر ایجاد ارتباط میان کتابخوانان حرفهای و فرهیختگان کشور امکانات مختلفی از قبیل ارائه منابع برتر کتابخوانی، قفسه کتابخانهمجازی، اطلاع از تازههای نشر، مشاوره آفلاین کتاب مطالعه فرهنگی ویژه نقد کتاب و موارد دیگر را داراست.
نظر شما