به گزارش خبرنگار مهر، در سالهایی که از فعالیت سازمان تبلیغات اسلامی میگذرد فعالیتهای این سازمان بر اساس نیازمندیهای جامعه و به تناسب سیاستهای کلی نظام اسلامی دستخوش تغییر و تحول بوده است اما مسئلهای که فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی سازمان تبلیغات اسلامی استان قم را با سازمانهای دیگر استانها متمایز میکند بافت جمعیتی، مهاجرپذیربودن و حساسیتهای خاصی است که نسبت به شهر قم وجود دارد.
بیش از 94 درصد از مجموع جمعیت استان در شهر قم سکونت دارند و کمتر از 6 درصد جمعیت در شهرهای تابعه و روستاهای قم مستقر هستند و این در حالی است که به گفته حجتالاسلام والمسلمین عباس اسکندری رئیس سازمان تبلیغات اسلامی استان قم ساختار تشکیلاتی ادارات و نهادهای استان قم دقیقا مثل دیگر استانهای دیده شده است. به این معنا که به عنوان مثال برای 6 درصد جمعیت شهرهای تابعه و روستاهای قم 4 اداره تبلیغات اسلامی در ساختار تبلیغات اسلامی استان دیده شده، در حالی که برای 94 درصد جمعیت شهر قم جز ساختمان مرکزی سازمان، دفتر خاصی در نظر گرفته نشده است.
البته یک مجتمع فرهنگی هم در منطقه محروم نیروگاه فعالیت میکند که آن هم به دلیل اینکه اعتبارات مصوب و مشخصی برای مجتمع در نظر گرفته نشده است فعالیتها و اداره امور آن با کندی و سختی پیش میرود.
حجتالاسلام اسکندری گفت: وجود حوزه علمیه در قم، مسئولان ستادی را به این باور رسانده است که استان قم چندان نیاز به فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی ندارد در حالی که این نگاه و طرز تفکر به استان قم کاملا اشتباه است.
غفلت از فعالیتهای فرهنگی
به گفته رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه علمیه یک ذخیره و گنجینهای برای دنیای اسلام و کل کشور به حساب میآید اما سهم آن در پرداختن به مسائل و مشکلات تبلیغی چه اندازه است نیاز به تامل جدی دارد.
وی گفت: ما در ایام تبلیغی اقدام به اعزام مبلغ به سراسر کشور میکنیم اما از خود شهر قم غافل هستیم. در سال گذشته با اصرار و تلاشی که صورت گرفت موفق شدیم برای اولین بار در تاریخ قم، اعزام مبلغ به نقاط مختلف شهر قم در دو ماه رمضان و محرم را تجربه کنیم و اعتقاد داریم که سهم این شهر از فعالیتهای فرهنگی در گذشته مورد غفلت جدی قرار گرفته است.
نکته دیگر اینکه در قم موسسات و نهادها و مجموعههای فرهنگی علمی، تحقیقاتی و تبلیغی زیادی وجود دارد اما اینکه این مجموعهها چقدر در ارتباط با نیازهای فرهنگی و تبلیغی قم ایفای نقش میکنند جای تامل است.
حجتالاسلام اسکندری در مورد نوع فعالیتهایی که توسط این سازمان انجام میشود گفت: باید به این نکته به صورت جد توجه داشته باشیم که با توجه به مهاجرپذیربودن این شهر از اقصی نقاط کشور و حتی از دنیای اسلام نوع فعالیتهایی که باید در این شهر انجام شود با استانهای دیگر متفاوت است.
استقرار روحانیون در انتظار اعتبار
وی در پاسخ به این سئوال که چرا با وجود حوزههای علمیه در قم، هنوز برخی از روستاهای این استان فاقد روحانیون مستقر است اظهار کرد: ما در روستاهایی که دارای شرایط استقرار هستند روحانی مستقر کردهایم و حتی بعضی از روستاهایی که از نظر جمعیتی شرایط لازم را نداشتهاند سعی کردهایم روحانی مستقر کنیم اما در اینجا دو نکته وجود دارد؛ یکی اینکه لازمتر از روستاهای کم جمعیت موجود که تعداد زیادی هم نیستند، ما معتقدیم روحانیون را باید در مناطق حاشیهای شهر که از جمعیت متراکمی برخوردارند مستقر کنیم که این پیشنهاد سال گذشته در حضور رئیس سازمان کشور مطرح و مورد قبول قرار گرفت که اگر مقدمات استقرار فراهم شود اهتمام به استقرار روحانی در حاشیه شهر قم و مناطق محروم و پرجمعیت شهر را خواهیم داشت.
نکته دوم که مهمتر از اول است، اعتباراتی که باید برای این طرح در نظر گرفت شود ناچیز است، به گونهای که اگر در سال 91 افزایش اعتبارات نداشته باشیم مجبوریم تعدادی از روحانیونی که در سال گذشته جذب این طرح شده و مستقر شدهاند را از طرح خارج کنیم و این مسئله باعث شده در سال جاری با مشکل جدی مواجه هستیم وگرنه ما برای استقرار روحانیون در روستاها مشکل جذب نیرو نداریم و عمده مشکل ما کمبود اعتبارات است.
توزیع اعتبارات عادلانه نیست
حجتالاسلام اسکندری با اشاره به تاثیر کمبود اعتبارات در روند فعالیتها اظهار کرد: اعتبارات در توزیع وضع عادلانهای ندارد و این اختصاصی به شهر و استان قم ندارد بلکه در کشور این چنین است، به ویژه در بین همه دستگاهها سازمان تبلیغات اسلامی قم از یک ضعف اعتباری فوقالعادهای رنج میبرد که تلاشهای دو سه ساله ما برای ارتقای سطح اعتباری ما موثر واقع نشده است.
البته ممکن است اعتبارات مقعطی برای یک یا دو برنامه، به سازمان تبلیغات اسلامی در طول سال گذشته اختصاص داده شد اما این اعتبارات نمیتواند مشکل مجموعه تبلیغات اسلامی را حل کند، به دلیل اینکه نمیشود بر روی اعتبارات مقطعی، برنامه دائمی و همیشگی و مستمر داشت، از این رو اعتبارات مستمر این سازمان بسیار ضعیف و برنامههای آن با مشکل جدی مواجه شده است.
ضعف در مشارکت دستگاههای فرهنگی
حجتالاسلام اسکندری در پاسخ به این سئوال که مشارکت دستگاههای فرهنگی در استان را چگونه ارزیابی میکند گفت: متاسفانه مشارکت دستگاهها در کل کشور ضعیف است. با وجو اینکه فرهنگ انقلاب اسلامی و فرهنگ دینی و شیعی ما و توصیههای ائمه معصومین(ع) و امام راحل و رهبر معظم انقلاب اقتضای این را دارد که همه با هم دست به دست هم دهیم، همافزایی داشته باشیم، با هم کار کنیم و داشتهها و سرمایههای خود را روی هم بگذاریم و با یک برنامهریزی هماهنگ با هم حرکت کنیم تا به نتیجه بهتری دست یابیم اما این مهم تاکنون حاصل نشده و شاید یکی از علل آن این است که ما یک قرارگاه مشترکی در سطح ستاد کشور نداریم تا اینکه بتواند همه این دستگاهها را با هم هماهنگ سازد.
به دلیل اینکه هر دستگاهی موظف است پاسخگوی ستاد خود در مرکز باشد هر کسی تلاش میکند دستورالعملهای دستگاه خودش را اجرا کند و این به عنوان دو آفت موجب شده که ما همراهی، هم افزایی و اشتراک در فعالیتها را به صورت ضعیف داشته باشیم اما میتوان گفت که این زمینه وجود دارد که یک حرکت هماهنگ و مشترک در فعالیتهای فکری و فرهنگی و تبلیغی ایجاد کرد و این بستگی به نوع نگاه مسئولان دارد.
رونمایی از چند طرح
بخشی از فعالیتهای سال 90 این سازمان بنا به گفته حجتالاسلام اسکندری، ادامه فعالیتهای سالهای گذشته بوده است که شامل اعزام مبلغ، استقرار روحانیون، طرح اوقات فراغت، برنامههای مختلف قرآنی، امور مساجد، هیئتهای مذهبی و... است اما یک سری برنامههایی به فعالیتهای سال گذشته اضافه شد، مثل برگزاری دورههای آموزشی معلمان و مربیان آموزش و پرورش پیرامون فرقهها و مذاهب و نحلههای انحرافی و همچنین دورههای آشنایی با مسئله مهدویت که با استقبال خیلی خوب معلمان و مربیان مواجه شد و این دورهها در سال 91 هم ادامه خواهد داشت.
برگزاری دورههای آموزشی امر به معروف و نهی از منکر و تذکر لسانی برای بانوان و مبلغات و برگزاری دورههای آموزشی و توجیهی پیرامون مسئله خانواده از دیگر فعالیتهای این سازمان در سال گذشته بوده و امسال نیز انجام میشود.
ایجاد وب سایت جامع برای اطلاع رسانی به قشرها و شبکههای مرتبط با سازمان تبلیغات اسلامی، ایجاد شبکه اینترانت مساجد و تدوین سند توسعه صنایع فرهنگی از دیگر فعالیتهای مهم این سازمان بوده که در آیندهای نزدیک به بهرهبرداری میرسد.
این سازمان در سال گذشته علاوه بر اجرای برنامههای متنوع قرآنی، فرهنگی، تبلیغی، آموزشی، اعتقادی و... در زمینه فضای مجازی نیز ورود پیدا کرده است اما توسعه فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی تنها نهاد رسمی تبلیغات دین در کشور منوط به اختصاص اعتبارات مورد نیاز است.
قم - خبرگزاری مهر: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پایهگذاری حکومت دینی، دیری نپایید که به فرمان امام راحل نهادهای انقلابی ایجاد شدند و سازمان تبلیغات اسلامی یکی از نهادهایی است که با هدف اعتلای فرهنگ غنی و پربار اسلام راستین و تبلور حیات معنوی و تعیین و ترویج شاخصهای اعتقادی تاسیس شد.
کد خبر 1642775
نظر شما